Sunday, August 26, 2012

Fantastisk grydebrød - utrolig nemt franskbrød med surdej som bliver godt hver gang

Henover sommeren 2012 har jeg igen fået gang i en god våd hvede surdej. Denne gang grundlæggende inspireret af Claus Meyers surdejs opskrift, dog løbende fodret med en hel del mere mel og dejrester, fx. rugbrødsdej før jeg rigtig kunne få surdejen i gang.
IMG_1868


Det er slet ikke det samme som vores rugbrøds surdej, så inden jeg skriver om grydebrødet, så er her lige et afsnit om hvede surdejen:

Selve hvede surdejen er vigtig for franskbrødet
Her er mine hvede surdejs noter, intet glemt og et par tip som jeg selv skal huske:

  • 9 dl vand
  • 2 dl hvedemel
  • 1 dl grahams mel
  • 1 dl rugmel
  • Opfyldning: mange flere dl fx. groft hvedemel, ølands hvedemel, grahamsmel, alm hvedemel
  • Opfyldning: en skefuld rugbrød surdej ind imellem, dog ikke hver gang.
  • Opfyldning: en stor skefuld dej af den man har brugt surdejen til at lave
  • Opfyldning: lidt vand, men ikke særlig meget. Når surdejen er i hvile skal der ikke være mere en 10% klar vædske i toppen af sylteglasset.. for meget klar vædske betyder man skal fylde mere op med dejrester, rugbrødsurdej eller meltyper.
IMG_1885
Det hele har jeg i et sylteglas med tætlukkende låg.

Oprindeligt tog det et par uger på spisebordet, med rysteture og omrøringer dagligt, før surdejen fungerede. Når man først er inde i rutinen er processen cirka således:

  • Opbevar surdejes sylteglasset i køleskabet, og ryst det når du lige husker det. Helst ikke for mange dage uden omrøring, dog ok med 3-4-5 dage hvis du glemmer det. 
  • 2 dage før brødet skal bruges tages surdejen ud af køleskabet og sættes på køkkenbordet. Hvis brødet skal bruges søndag så tag den ud i løbet af fredagen, fx. morgen. Giv omrøring og rystetur.
  • 1 dag før skal dejen laves, og surdejen er klar til brug. Hvis brødet skal bruges søndag morgen, så er det godt at gå i gang tidligt lørdag morgen, og senest lørdag aften.
  • IMG_1849
  • Stadig lørdag, efter dejen er lavet, lad surdejen stå ude. Vent med at fodre surdejen.
  • Dag 0, hvor dejen bruges, skal surdejen fodres så den er klar til brug igen. Ned med en god klump hævet dej, sammen med diverse gode meltyper som groft hvedemel, grahamsmel, alm hvedemel osv.
  • Efter fodringen, stadig dag 0 fx. søndag: rystes og røres surdejen grundigt. Og lades stå fremme på køkkenbordet. Surdejen er i princippet allerede klar til brug, men det er nok bedst den lige samler kræfter en dags tids så man kan tage af den igen.
  • Dagen efter man har bagt brødet kan surdejen sættes tilbage i køleskabet. Husk omrøring og rystninger :-)
DSCN0122IMG_1848


Lav selve fransk brød dejen - kan også bruges til dejlige morgen boller
Så altså.. hvis brødet skal bruges søndag, så gå i gang i løbet af lørdagen. Og det er fantastisk nemt, og skal bare røres sammen uden røremaskine.. brug blot en grydeske. Det foregår i 2 etaper:

1. etape, er kun med mel og almindelig vand, og disse mål giver et godt stort franskbrød:

  • 700 gr blandet mel. Over halvdelen skal være hvedemel for at det hæver bedst. Personligt bruger jeg ikke noget dyrt mel fra Meyer, men jeg bruger det økologiske Änglamark hvedemel som tit er på tilbud i Kvickly, fx. kr.15 for 2 kilo. Og så eventuelt lidt af det dyrere Ølands hvedemel, grovere hvedemel, grahamsmel eller speltmel,, afhængig af hvad jeg har kunne få på tilbud hist og her :-)
  • 4 dl koldt vand vendes i dejen.
  • Rør/vend mel og vand sammen.. det vil være ret tørt, men det er fint. Lad den tørre dej står lidt, gå lidt i haven eller løb en lille tur :)

2. etape, tilsæt surdej og salt, evt kerner:

  • 3 dl surdej fra køkkenbordet, surdejen skal være godt i gang, skal op i en kande. Vent med at hælde det i dejen.
  • Tilsæt 1 lille håndfuld groft salt til surdejen, det er jo lidt personligt hvor meget man kan lide, så prøv dig frem
  • Tilsæt et lille hjørne af en gærpakke, det skal ikke være mere end en negl, det vejer nok 5-10 gram. Det er vigtigt man ikke bruger for meget, da dejen skal langtidshævet koldt i køleskabet og surdejen skal være den primære kilde til hævning!
  • IMG_1792
  • Rør ovenstående sammen i en kande, og hæld det til sidst over den tørre dej.
  • IMG_1023
  • Den våde dej med surdejen skal vendes og rodes rundt med en grydeske, indtil det er en slaskedej.
  • IMG_1114
  • Gentag vendinger og rodning et par gange med ½-1 times mellemrun hvis du har tid i løbet af fx. lørdagen.
  • IMG_1655 IMG_1038
  • Sæt den slaskede dej til langtidshævning i køleskabet. Overdækket med et fugtigt viskestykke,, fuldstændig som når man sætter rugbrødsdej i køleskabet.

Bagning næste morgen - enten med efterhævning eller direkte i ovn - og helst med gryde!
Somme tider er det rart at kunne lave morgen brød og boller med det samme man står op, altså man gider ikke vente på efterhævning. Og så kan man bare anrette boller eller franskbrød, flute osv med dejen.
IMG_2118
Selvom du ikke skal efterhæve brødet/bollerne, så vend dejen i mel, uden at ælte eller mase mere luft ud af dejen end højst nødvendigt. Og så altså eventuelt efterhævning: læg forsigtigt dejen i en hæveskål og stil den et par timer på køkkenbordet, overdækket med et viskestykke.
DSCN0123
Og så til det sjoveste og det som giver det fantastiske luftige brød, med huller og skrød krisp skorpe på brødet.. nemlig gryden og processen med at bage dette grydebrød, så her er noter:
IMG_1828
  • Brug en god tung støbejerns gryde med låg der har en knop af metal, evt en knop som kan skrues af, eller en knop der kan tåle meget varme. Personligt bruger jeg La Crussett gryder med stål knop eller ingen knop. De er lidt dyre gryder, men de fungerer bare perfekt og de ekstra penge er givet godt ud!
  • Opvarm ovnen til 250 grader, med gryden uden låg, og fx. varmluft. 
  • Tag den brandvarme gryde ud på nogle bordskånere. Drys lidt mel, evt kerner, ned i den brandvarme gryde.. det syder og begynder at branke, derfor hurtigt videre. Det er i øvrigt vigtigt med lidt mel i bunden af gryden, enten på denne måde, eller fra dejen, for ellers kan brødet få en lidt klistret, branket bund som ikke er rar. Melet forhindrer dette.
  • IMG_2229
  • Vend dejen ned i den brandvarme gryde.. det vil syde og næsten sprutte, men bare rolig det brænder sig ikke fast, brødet bliver lige til at vende ud af gryden. Så ingen smøring. Men der skulle gerne være lidt mel øverst på brødet.. det er flot og er med til at give god skorpe.
  • IMG_1825
  • Læg låget på gryden, og ind i ovnen. Bag videre, i dette tilfælde lidt over 30 minutter, i hvert fald hellere for længe end for lidt. Låget forhindrer dampen og fugten i brødet i at komme væk, så brødet hæver højere og mere end normalt, og forbliver dejlig saftigt
  • Bag yderligere 15 minutter uden låg, stadig varmluft. Brødet skulle gerne være hævet højt op, med massere af fugt i, og nu får skorpen så lige det sidste så den bliver knasende professionel krisp, sprød og flot.
  • Efter bagning kan brødet vendes ud af gryden og køle lidt af... det er fantastisk nemt og smager skønt.. god fornøjelse.. jeg glæder mig til at smage :-))
IMG_1667
Her lidt flere billeder, fx. fra Merles 5 års fødselsdag og andre dage henover sommeren 2012:
IMG_2790 IMG_2803 IMG_2797 IMG_2226 IMG_1866 IMG_1868 IMG_1669 IMG_2154 IMG_1666 IMG_1986 IMG_1659 IMG_1663 IMG_1984 IMG_1830 IMG_1656 IMG_1618 IMG_1627 IMG_1308

og det smager fantastisk på brødristeren eller grillen flere dage efter: IMG_1793 IMG_1740 IMG_1617



Og her er den oprindelige AMO opskrift som også var med til at få mig i gang(selvom jeg ikke bruger den direkte som det kan ses)... og selvfølgelig brødmestrene Cordtz og Mads.. deres inspiration og gode råd og vejledning er uvurderlig, stor tak til dem :-)
IMG_1804


Her er et par af mine gamle indlæg og lyse brød og hvedesurdej:


Fantastisk grydebrød - utrolig nemt franskbrød med surdej som bliver godt hver gangSocialTwist Tell-a-Friend

Merle 5 år fødselsdag med leg, mad og hygge

I år havde vi rykket Merles fødselsdag til den 25. august, så vi var tilbage fra Lalandia og Legoland. Desværre var det så ikke så godt vejr, men mere dansk med byger om formiddagen og ellers skyer og gråt.

Vi kunne dog være indenfor da der var en del som meldte afbud desværre.

Merle hyggede sig rigtig meget med sin kusine Anna-Sofie, og med Klara, Flora og så Elias og drengene. De var ude selvom det var lidt skidt vejr, og ellers fes de rundt på værelserne. 

Der var ikke noget gaveræs i år, jeg opdagede overhovedet ikke der blev pakket gaver op, da jeg havde travlt med at lægge sidste hånd på mad og drikke i køkkenet med Sara. Som så mange gange før var det super sødt at Sara gad komme og hjælpe, for der var lidt pres på til sidst.. fødselsdags boller og rigtige pizza'er og pølsehorn skulle pludselig laves samtidig, ikke engang reserve ovnen var helt nok.

Mor og jeg havde forsøgt at lave mere sjov og spændende mad end "blot" pizzasnegle, pølsehorn, rugbrød, ost, pølse, muffins, lagkager, skovlyst øl og frugt. Så vi forsøgte med flere ekstra ting i år, fx: frisk presset appelsin og rødbede juice, tzatsiki, marineret svinemørbrad på grill med nye små kartofler, oliven og tappenade, hjemmelavet ruccula pesto, kyllinge pizza med mascarpone, blinis med rejer i hvidløgslage creme fraiche og dild, samt et stort grydebrød. Vi manglede lidt salat og sprang frankfurterne på grillen over :-)  

Og egentlig blev det ikke til de helt mange billeder,, børnene løb rundt hele tiden og vi sad og hyggede, så der var ligesom ikke rigtig fokus på gode billeder :-) Men en dejlig fødselsdag ligesom Merles 4 års fødselsdag sidste år.

IMG_2777 IMG_2782 IMG_2790 IMG_2792 IMG_2800 IMG_2801 IMG_2809 IMG_2813 IMG_2816 IMG_2836 IMG_2837 IMG_2840 IMG_2850 IMG_2853 IMG_2860 IMG_2867 IMG_2870 IMG_2879 IMG_2880 IMG_2897 IMG_2903 IMG_2909 IMG_2926 IMG_2927 IMG_2929 IMG_2803

Merle 5 år fødselsdag med leg, mad og hyggeSocialTwist Tell-a-Friend