Thursday, April 26, 2012

Hjemmelavet rugbrød på 4. år - lidt ændringer gennem årene

I marts 2012 var det over 4 år siden jeg bagte for de første brød i mit liv.. det var en kombination af at have smagt min søsters dejlige brød til fx CT 3 års fødselsdag i okt'07, at have set Camilla Plum trylle på DR2, og så at få en dejlig brunch til Merle's dåb den 30. marts 2008:

DSCF5004.JPG

Dengang brugte jeg opskriften fra Camilla Plum, hvilket gav nogle dejlige brød, og kort efter eksperimenterne med spelt franskbrød, kastede jeg mig i maj 2008 over bagning af rugbrød med surdej, også inspireret fra Camilla Plum. Det blev starten på en lang rejse med bagning af rugbrød, hvedebrød, flute, boller, te-birkes, frøsnappere, pølsehorn, pizza, pizzasnegle osv osv.

Fortsat hjemmelavet rugbrød - på 4. år!
Mens det svinger lidt med hvor meget hvedebrød franskbrød og the-birkes som jeg får lavet, så er der een ting som en del af hverdagen: æltning, hævning og bagning af hjemmelavede rugbrød.

Siden maj 2008 har jeg ændret lidt på fremgangsmåde og opskiften, og det skal det handle om i dag, for noget af det allerbedste er kommet til fornylig, fx. tilføjelsen af malt mel så farven på rugbrødne er blevet mørkere og en endnu bedre smag og duft af rigtige hjemmelavede rugbrød!

Når jeg kigger tilbage på hvad jeg har skrevet om rugbrød de sidste 4 år siden maj 2008, så må det blive disse links:

Nuværende opskrift og fremgangsmåde
Når man skriver opskriften ned kan det virke uoverskueligt, men er man først i gang 1-2 gange om ugen, så bliver det hurtigt rutine og man føler slet ikke det er meget arbejde. Plus det er stadig hyggeligt at blande og ælte vand, gær, surdej, mel osv sammen med Merle eller Elias :-) Og når de så gufler brødet uden noget som helst på, eller beder om rugbrød som om det var slik, ja så bliver jeg glad inde i.

Nuvel, her er kort oversigt som kan bruges hvis man vil have 2 dejlige rugbrød til frokosten næste dag:
IMG_3519




Aftenen inden, blandes lidt under 1 liter vand, 5-6 skefulde surdej, 5-10 gram gær. Surdejen opbevares nemmest i syltetøjsglas i køleskabet, så lugter det ikke og det holder sig meget længe.

Rør den vandede blanding godt igennem med en ske, og bland cirka halvt hvedemel og halv rugmel, fx. 600 gram af hvert.
Jo mere hvede mel jo mere luftigt bliver brødet, men pas på det stadig bliver et rugbrød du laver :-)  Tilsæt 35 gr salt, og ælt det med maskine til dejen er halvtør og sej:
IMG_6499 IMG_3523 IMG_3524 IMG_3531 IMG_6503
IMG_3530
Overdæk skålen med et fugtigt viskestykke, og sæt det i køleskabet helst 8-12 timer eller mere:
IMG_3532  IMG_3534



Næste dag, om morgenen, 3-4-5 timer før man skal bruge brødene, så blander man de sidste indgredienser.

Husk at tage lige så mange skefulde fra til dine surdejs syltetøjsglas som du brugte da du lavede dejen aftenen før. Det kan man tage efter man har blandet lidt sirup og vand i den hævede dej. Først derefter blandes kernerne i. Kernerne kan man i øvrigt have ladet stå i vand natten over, det giver et anderledes fugtigt og saftigt rugbrød... prøv dig frem :-)

  • lidt sirup
  • lidt vand hvis dejen er for tung/tør
  • malt mel
  • hørfrø
  • rugkerner
  • solsikke og/ellre græskar kerner


IMG_3460 IMG_3521 IMG_2852 IMG_3525 IMG_3526 IMG_3520

Jeg har været super glad for at finde et sted i nærheden som har mørk maltmel, så jeg ikke behøver bede Mads om hele tiden at tage noget med inde fra Claus Meyer's Deli i København.. her er det Katja købte i Lyngby, dog ikke økologisk, men det går jo nok :-)
IMG_7858



Dejen fordeles i de forme man vil bruge. Hvis det ikke er sliplet forme, så brug lidt flydende smør, men ikke for meget så det bliver smørristet rugbrød :-)
Når du fordeler dejen i formene, så dyp dine fingre i lidt koldt vand, og sjask eller plask lidt ekstra vand over brødene.
Tilslut, inden hævning, så træk/tryk eventuelt lidt kerner ned i dejen.
Og husk at efterlade 1/3 eller mere plads til hævning, afhængig af hvor lang tid du har til hævning. Fortvivl ikke hvis du næsten ikke når at efterhæve for brødene hæver også og bliver luftige under bagningen.

På det seneste er jeg begyndt at lade brødene efterhæve inde i ovnen, hvor jeg så sætter den til sluttid fx. kl. 6 om morgenen. Det vil sige jeg rører dejen sammen inden jeg går i seng, og så er der duft af frisk rugbrød når man står op.
Med så lang tid efterhævning i ovnen skal brødene have god plads til hævning i formene, ellers løber det over inden bagningen. Og så kræver det at man kan programmere sin ovn til fx. 75 minutter på 180 grader, og sluttid, men det er godt nok dejligt at have den mulighed. Det kan vores Bosch kombi ovn heldigvis.

IMG_4054 IMG_5339 IMG_5343 IMG_2662 IMG_2668 IMG_3640 IMG_3638


Selve bagningen, afhænger en del af ovn og form størrelse. Men jeg har fint held med mindre forme, og så 1 time + 15 minutter ved 180 grader. Hvis ovenen er varm er det fint, ellers lad brødene få lidt eftervarme i ovnen.
Men det er vigtigt at få brødene ud af formene nogenlunde hurtigt, så de ikke bliver våde og svampede. Tag  brødene ud af formene, og læg til afkøling på et skærebræt, med et viskestykke og eventuelt lidt bagepapir til at holde på fugten.

Når de er afkølet lidt kan de skæres, og der er dejlig lunt rugbrød til frokosten :-)
  IMG_2741 IMG_3134 IMG_7865 IMG_2745 IMG_2892 IMG_3644


Her med og uden brug af maltmel:
IMG_2961
Så er det dejligt med ost, pølse og måske en øl til det friske rugbrød. Her hygger vi efter det naturskønne efterårs løb Gribskovløbet:
IMG_3280

Eller som her, efter Helvede i Nord 2012 løbet i påsken: IMG_9113

Nye brød forme - men samme fremgangsmåde - lidt længere tid i ovnen
Med de nye fleksible sliplet forme fra fx. Eva trio så skal formene ikke smøres med flydende smør. Det gør det også lidt sværere at få solsikke eller græskar kernerne til at sidde på siden af formen og dermed brødet. IMG_9304 IMG_9310 IMG_9321

Bunden bliver anderledes lige og frisk sprød. Disse brød blev bagt 1h45m ved 180 grader fordi formene var meget store. Men det er for meget, og jeg vil nok prøve med 1h30m eller måske 1h ved 100 og ½ time ved 180. Det skal man lige finde ud af i forhold til sin ovn og størrelsen af formene. IMG_9326

God fornøjelse - del gerne billeder og historier 
Tilbage er kun at sige rigtig god fornøjelse, og lad mig endelig høre om, og især vil jeg gerne se, jeres oplevelser med hjemmelavet rugbrød og surdej :-)

 IMG_5334 IMG_9358

Hjemmelavet rugbrød på 4. år - lidt ændringer gennem åreneSocialTwist Tell-a-Friend

Tuesday, April 10, 2012

Løbe video fra Helvede i Nord ½ marathon 2012

Så lykkedes det at få klippet en løbevideo sammen fra halv marathon ruten til Helvede i Nord 2012.. det tager jo altid et par timer at uploade og sammensætte.



Kort sagt er jeg vild med Tisvilde Hegn.. min klare favorit skov til løb, med bløde single tracks, sandende stigninger, meget stejle trappe sektioner som næsten skal kravles op (dem er der dog kun 1 af i Helvede i Nord, mange flere i Strandpukkelløbet), flotte lysninger og højdedrag med udsigt, og så bliver man ikke snydt for lidt vand.. dog ikke i form af en sø som normalt,,,næ får både lov at løbe langs vandkanten til Kattegat og i de bløde sandede klitter! fedt!

Håndholdt video kamera eller mount på hoved
Som sædvanlig giver det håndholdte contour kamera rystede billeder, men indtil videre er det den bedste metode jeg har kunne finde frem til, når jeg gerne både vil filme lidt frem, tilbage og rundt omkring.

Selvfølgelig bliver det bedre hvis man stopper op og filmer dem som løber forbi, som jeg gjorde meget på Bornholm fx, men i går skulle jeg altså også lige prøve at give lidt gas ude på ruten, så de passager blev der ikke noget af.

Der var i øvrigt en video sektion fra ruten, med puklerne og lysningerne som ikke nåede med i den sammenklippede video desværre, så den er her for sig selv. Og den har jeg så prøvet at "fixe" via Youtube indbygget rettelse ved at svare ja til "we have detected this video is shaky, do you want us to fix it?" .. der mister man så lidt skarphed og det hele virker lidt slowmotion, men døm selv om det kan bruges:


Goggle mount til løb er dødt - skulle aldrig være prøvet hehe
Og at holde kameraet i hånden mens man løber er i hvert fald langt bedre end det dumme goggle mount som jeg forsøgte mig med da jeg første gang blev grebet af at løbe trailløb... i marts 2011 på det røde MTB spor i Bøndernes Hegn ved Furesøen's Hareskoven:





Tak til arrangørerne og deres ildsjæle
Stor tak til THOK og Nordtrim for endnu et fedt arrangement i Tisvilde Hegn..
Selvom jeg har ømme lår og er træt, så er det på den dejlige måde.. sprængfuld af energi..fyldt op af skovens natur, med trætte muskler, men mentalt ovenpå  ..jeg glæder jeg mig allerede til næste gang vi skal derop og løbe :-)

og tak til mit Bornholmer ridsede kamera,, det skal snart skiftes ud til noget nyt og smart med indbygget GPS håber jeg :-)
IMG_7786

Løbe video fra Helvede i Nord ½ marathon 2012SocialTwist Tell-a-Friend

Monday, April 09, 2012

Helvede i Nord og Tisvilde Hegn er fantastisk - 2012 ingen undtagelse

Egentligt er det såre simpelt: Tisvilde Hegn er en fantastisk flot, vild og kuperet skov! Når man så dertil lægger en dedikeret løbeklubs kræfter (THOK og Nordtrim), en masse deltagere og sponsorer .. ja så har man et fedt motions løb: Helvede i Nord er og bliver en kanon fed natur og løbetur oplevelse!  Også selvom det småregnede i dag i 2012 udgaven af Helvede i Nord (HIN)

.. hvis man skal snakke michelin stjerner som jo er så moderne lige pt.. ja så bliver det 3... for Helvede i Nord er absolut et løb som er værd at rejse efter :-)))

UPDATE 10. april 2012:    så er løbebvideoen fra Helvede i Nord kommet online:
http://raaberg.blogspot.com/2012/04/lbe-video-fra-helvede-i-nord-marathon.html

Sidste år løb jeg 10 km ruten  til Helvede i Nord 2011, men i år var jeg tilmeldt 21 km, og selvom vinter og forår jo ikke er gået som jeg håbede (pga min ankel ledbånd skade) så ville jeg alligevel op og nyde skoven!

Her er det Mads efter dagens tur i skoven (han vred også om i december 2011).
Han har selv lagt tapen, og den rift/revne kan tyde på at det var godt han havde den på: IMG_9103
Og her, efter løbet, den tape jeg har fået lagt hos Furesø Fysioterapeuterne,, ikke af Ole, men af en afløser...mener det var Pia hun hed. Og selvom tapen ikke var lagt nær så kraftig som Ole gjorde inden Trailcamp Bornholm, så havde jeg ingen problemer med anklen til Helvede i Nord i dag. Jeg tror det både skyldtes at tapen har siddet et par dage og fået godt fat i huden, og at jeg løb med både CEP og Compress Sport kompression som aflaster muskler og lede meget! Det kan kun anbefales!
  IMG_9115

Billeder fra Helvede i Nord 2012
Ligesom sidste år er der massere af fotografer på ruten, og jeg tror jeg har fundet et par af dem på Picasa (Michael Hyllested og kim gudmand) .. de har i hvert fald billeder fra 2012 ruten i dag...
Det er dejligt at bladre igennem, fx. albummet fra Michael Hyllested, hvor der sørme også er et billede af mig selv :-)
https://picasaweb.google.com/115417846830361983008/HelvedeINord2012#5729437667190265234

Og ganske som tidligere har også THOK's egen Dolfi & Anne som sædvanlig taget en masse gode billeder.
https://picasaweb.google.com/110919976294620683164/HelvedeINord2012Del102
https://picasaweb.google.com/110919976294620683164/HelvedeINord2012Del202



Ja Dolfi Rotovnik er altid flink til at tage super billeder og minder til os deltagere.. og nu har jeg så endelig mulighed for give lidt tilbage :-)
Helvede.i.Nord.2012.Dolfi.tager.billeder.HiN.29 Helvede.i.Nord.2012.Dolfi.kigger.paa.billeder.HiN.29
Her er et par snapshots fra de ~4 gb video som jeg fik optaget:
Helvede.i.Nord.2012.Stefan.HiN.05 Helvede.i.Nord.2012.Stefan.thumbs.up.HiN.05 Helvede.i.Nord.2012.sidste.stigning.trapper.HiN.30 Helvede.i.Nord.2012.Leif.Mads.Sara.i.maal Helvede.i.Nord.2012.Mikkel.krydser.stregen Helvede.i.Nord.2012.Mikkel.i.maal


Jeg har også fundet Nordtrims billeder fra Helvede i Nord, over 700 :-)  det er altså fedt de gider lægge dem online, stor tak for det!

Jeg nåede lige at få optaget et glimt af manden som var en tur i skoven med sin cykel, og absolut skulle krydse startmåtterne og ville trække sin cykel gennem feltet lige præcis 30 sekunder før starten gik :-) Men det var intet problem.. der er plads til alle i skoven .. bare han og alle de andre som nyder skoven husker det når man møder dem.. heldigvis synes jeg folk er flinke til at hilse tilbage når man løber fx. i Hareskoven langs Furesø stien.
Helvede.i.Nord.2012.cykel.gennem.feltet.30.sek.foer.start


Resultaterne fra Helvede i Nord 2012 er lidt rodet sat op på Trumin, man kan fx. ikke se hvad start nummer folk havde, så det er umuligt at finde andres tider hvis man ikke kender deres navne. Og der er heller ikke en samlet oversigt over halv marathon resultater, fx. med mænd og kvinder for sig. Man er nød til at bladre alle alders grupper igennem .. men sådan må det være, det er bedre end ingen tidstagning :-)

21km.herre.20-34.aar 21km.herre.35-49.aar


Strava time tracker i stedet for Endomondo
Efter alle Endomondos tekniske problemer, så er jeg gået hen og blevet rigtig glad for sports trackeren Strava som har optælling af kilometer tider for de forskellige sko typer, fx. trailsko, landevejsko, pigsko osv osv. Det samme gælder i øvrigt hvis man har forskellige cykler, man kan bare definere det grej man har brug for :-)


Strava har også det de kalder segmenter, altså sektioner på ruter, både cykling og løb, hvor alle der bruger Strava kan afmærke et stykke som værende interessant, fx. en stigning i skoven eller på landevejen. Og man kan vel at mærke gøre det i ro og mag når man kommer hjem.

Det hele kan deles med alle andre brugere af Strava så man får også lidt konkurrence element, eller om ikke andet kan man se sine egne forbedringer på de segmenter man definerer fx. på den daglige løberute. Helt automatisk bliver det registreret og lavet statistik over det.. det er nu meget sjovt og rart!

Jeg glædede mig jo så faktisk til at se om der var nogle lokale THOK folk som havde defineret et par af stigninger på Helvede i Nord ruten som segmenter, så man automatisk kom til at sammenligne med andre deltagere eller andre år man deltager osv osv.

Desværre har jeg kun ramt 1 segment på Helvede i Nord ruten, men jeg vil da håbe at nogle lægger flere ind. Jeg er ikke lokalt kendt nok til at definere stigningerne. Men heldigvis er det jo sådan at Strava selv gennemgår alle brugeres gamle ture hvis man i fremtiden får defineret nogle sektioner på ruten.

Hvis jeg explorer segmenter i området for Tisvilde Hegn, så er der desværre pt kun det ene segment, så det var heller ikke fordi jeg ikke har løbet præcis det som en eller anden har ment var en spændende stigning. Til sammenligning er der massere af cykel segmenter i området omkring Farum og Værløse, fx. den gode gamle kendte Tyren triathon rute, og jeg har selv lagt nogle løbe segmenter ind ved Furesøen.

strava.test.segment.explore.cycling

 Nå... nok om Strava.. det er bare at håbe flere begynder at bruge det og ligge fede sektioner ind :-)


Dejlig familie hygge dag
Ud over at Helvede i nord er et fedt skovløb, med trailspor, single tracks, stigninger, sand, strandløb, massere af små bakker og varieret skov, så er det også en hygge dag med familien. Vi følges derop og hygger, og havde vejret været bedre, så var vi nok blevet til kaffe og kage i skoven :-)

Nu tog vi hurtigt hjem og spiste frokost og hyggede os.. og glæder os allerede til næste år :-)

IMG_9109 IMG_9108 IMG_9113

...
Og så er jeg i øvrigt ved at sammensætte en lille video.. jeg var jo tilpas uforberedt til løbet i dag, så jeg tænkte hvorfor ikke løbe med kamera og få lidt sjov ud af det, ligesom til Salomon Trail camp Bornholm i starten af marts :-)  men der går lige et par timer inden alt er uploadet til youtube.

Det er skønt at mit gode gamle Contour kamera stadig funker, selvom det har fået et par bornholmer klippe skrammer:

IMG_7786




Helvede i Nord og Tisvilde Hegn er fantastisk - 2012 ingen undtagelseSocialTwist Tell-a-Friend