Sunday, June 28, 2009

Gør det selv havelåge og hegn

Jeg fik endelig lavet en gør det selv havelåge med tilhørende hegn, så Merle ikke sådan lige kan løbe fra baghaven og ud på vejen! Behovet er selvfølgelig blevet meget tydeligt dette forår hvor Merle, i forhold til sidste sommer, har fart på og i løbet af nul komma fem kan komme ret langt væk!


Nu kan vi stå i køkkenet og lave mad eller vaske op, eller lave lidt andre ting, mens Merle selv leger i sin sandkasse eller bare render lidt rundt i haven. Det er dog ikke sådan at vi ikke har et halvt øje på hende, men det giver bare lidt ro at hun ikke bare kan vade ud fra baghaven!


Og så blev behovet rigtig stort til vores påske kom-sammen, hvor der var tonsvis af unger i haven, der var godt nok mange små spir at holde øje med hele tiden! Og der var vist også lige en enkelt gang hvor Merle var kommet helt om til forhaven, dog reddet af en af de andre børn ..puha


Gør det selv - sådan laver du en havelåge
En ikke-handyman som mig søgte straks på nettet, og fandt så en perfekt guide til at lave en havelåge, i form af DR1 tv programmet "Gør det selv", hvor den meget dygtige Carsten Reinholdt i afsnit 9 (fra den 18. maj 2009) laver en meget forklarende og "havelåge for dummies" gennemgang af hvordan man bygger sin egen have låge:

Carsten laver en havelåge som han synes en klassisk havelåge ser ud, og som enhver kan gøre ham kunsten efter.
En god bredde for en haveindgang er mellem 90 og 100 cm, så f.eks. trillebøren snildt kan bugseres igennem.
Derfor har Carsten besluttet at lave en havelåge med en bredde på 95 cm og bruge 15 pinde med et mellemrum på 2 cm mellem hver.
Se hvordan Carsten får pindende sat præcist sammen til den fineste havelåge a la den der sidder i hækken ved mormors kolonihavehus.
Som bonus viser Carsten hvordan du med din rundsav kan lave nogle flotte spidser, som en pæn afslutning på stolperne til havelågen.
Der var gode fif og uden dem havde jeg været meget lost, her er mine egne huske noter og billeder:

P5290177

P6010067

P6010068

P6010071


P6010079

P6010082

P6020111

P6020112

  • Pælene skal faktisk 90 cm ned i jorden, det virker langt, men det er fornuftigt og giver god stabilitet.
  • Afstanden mellem hegnspælene er *ikke tilfældig*, da afstandende mellem de lodrette brædder skal være *lige stor* både for hegn og for låge. Regn dig frem til det med simpel formel matematik, fx. således så du har samme luft til pælene: brædtbredde*antal + luftmellembrædder*(antal+1) = pæleafstand. Find eller skær en træklods til afstandsmåler, så er det nemt at lægge den imellem, måle og det bliver det samme hver gang.. og det er praktisk nemt når de lodrette brædder skal skrues fast.
  • De 2 tværlægter mellem pælene skal placeres i de højder du synes er pænt. Tag fx med i betragtning hvor langt der bliver fra den nederste til jorden og fra den øverste lægte til de lodrette brædder slutter. Jeg fik ikke selv tænkt over dette, så det er ikke så pænt, se billederne nedenfor.
  • Tværlægternes placering på selve pælene skal ikke nødvendigvis være i midten, da træet måske er så tykt at det ligesom kommer længere ud end selv pælens træ. Det kommer nok ikke til at se så pænt ud.
  • Lågebredde på 100 cm er ganske fin, det var det jeg selv
  • Når man skal sætte pælene i vatter, så brug nogle afstiver brædder som er skruet lidt fast i pælene, så rokker det sig ikke når du støber! Og sæt pælne sammen med nogle tilsvarende stiver-brædder som kun er sat lidt fast. Så står det hele ret fast lige til det sidste og man kan måle og støbe uden det ændrer sig.
  • Tricket med at lave en "lågekasse i vinkel" som er spændt(eller skruet) fast på et gammelt bord er simpelthen genial. Der var ingen problemer med vinklerne og alt lå stabilt og man kunne måle og skrue uden problemer! 1000 tak til Carsten Reinholdt for at give det trick videre til gør det selv folket!!
  • Lågens skråstiver skal vende fra håndtag ned med nederste hængsel på pælen. Husk at tænke over hvilken vej lågen åbner, altså hvad der er for og bag på lågen.. det glemte jeg selv, så jeg måtte vende afstiveren, se billederne nedenfor.. hehe
  • De lodrette brædder sættes i samme højde på nemmere måde: ved at spænde et stykke snor mellem pælene (på et lille søm i hver pæl), i lige den højde som brædderne skal sidde. Det giver også et visuelt indtryk.
  • Brædderne skal vendes så årene buer udaf, altså man skruer ligesom ind i et U. Årene danner U'et, det kan man se oppefra.
Fysisk arbejde og tjenester vs. IT arbejde og tjenester
I øvrigt var det smadder sjovt at lave noget fysisk som nu står stabilt i haven og tjener et formål!! det er tilfredstillende på en helt anden måde end at sørge for vores hjemme it netværk og computere fungerer! Jeg får som sædvanlig helt lyst til at blive håndværker heheeh

Det er næsten lige før jeg kan forstå diverse familie medlemme IKKE siddestiller IT tjenester med fysisk arbejde som fx. at sætte et hegn op eller lægge fliser.. men også kun næsten.. det irriterer mig stadig at fysiske tjenester belønnes med "ok, du får 100 kroner i timen".. mens IT hjælp på computere og netværk belønnes med "aaah, 1000 tak fordi du har lavet min computer og mit hjemmenetværk så jeg kan bruge det"... suk... men så kan jeg da i hvert fald med 100% samvittighed sige man ALDRIG har udført har udført sort arbejde hehe ;-)

Gør det selv havelåge og hegnSocialTwist Tell-a-Friend

5 kommentarer:

Rene said...

Flot arbejde! Wow! Du kan alt hvad du vil. Det synes jeg er imponerende. Og hvor er M bare super nuttet med tommestok i hånden...

J said...

Tak Rene!!

:) Merle var med til at holde værktøj eller andre ting og sager når jeg synes muligheden bød sig.. hun elsker jo at være med til det man laver!

Torsten38 said...

Hej,
faldt over dit fine indlæg i søgen efter "opskrift" på hegn. Et hurtigt spørgsmål, hvordan fastgjorde du hegnet til husmuren?
Mh
Torsten

J said...

Hej, pga afstanden var så kort, og ingen skulle hænge på hegnet, så snød jeg faktisk og fastgjorde det slet ikke til væggen. Men der er så en ekstra vinkel beslag på tværlægterne: http://www.flickr.com/photos/raaberg/3646072309/

mvh

Torsten38 said...

Ok, tak for svar. Fin løsning!