Tuesday, October 28, 2008

Finanskrisen, de finansielle produkter og overskuddet på kistebunden

Jeg faldt over en spændende artikel "Computerne, der forårsagede finanskrisen"

[http://www.comon.dk/news/computerne.der.foraarsagede.finanskrisen_38134.html], og den er ganske interessant for alle. Og især sjov når man arbejder med IT drift af netop sådanne systemer! Jeg ved ikke meget om de finansielle produkter som IT systemerne håndterer, men netop i disse tider er interessen for at forstå produkterne øget :-) 

Grundlæggende er det jo tankevækkende læsning, med mange gode links til yderligere læsning. Tænk om det er rigtigt at det er de finansielle produkter som er skyld i krisen! Der er jo mange finansielle firmaer som har tjent ufattelige summer og overskud gennem de seneste år, netop på handel med finansielle produkter. 

Da det så gik galt her i slutningen af september 2008, så kom/kommer der hjælpepakker til den finansielle sektor, altså sektoren som netop har tjent de mange milliarder som nu ligger på kistebunden rundt omkring i firmaerne. Regningen for hjælpepakkerne skal jo så betales af alle borgere, over skattebilletten. Det er ikke kun firmaerne som skal betale!

Man kan spørge sig selv om det er rimeligt? Selvom politikerne siger at det er nødvendigt, fordi ellers vil det blive meget værre og ramme alle og enhver i samfundet, ikke kun den finansielle sektor..  tjaaa.. umuligt for mig at blive klog på, det er dog interessant og umiddelbart virker det ikke rimeligt i hvert fald!

Her et godt afsnit fra artiklen, med afsnit overskriften "Økonomiske masseødelæggelsesvåben":
En stor del af det marked, som computermodellerne administrerer, bygger på lån og forsikringer, de såkaldte derivater, der er afhængige af for eksempel afdrag på lån. Handlen med derivater udgør med sine 516 billioner dollar, 516 millioner millioner, 10 gange så meget som verdens samlede bruttonationalprodukt. Handlen overstiger altså summen af reel værdi. Allerede i 2003 kaldte finansguruen Warren Buffet derivater for "økonomiske masseødelæggelsesvåben" og en "tidsindstillet bombe under verdensøkonomien". Det er den bombe, de masseødelæggelsesvåben, der nu er affyret.

"Problemet med derivater er, at de ikke tager hensyn til makro risiko. Med andre ord tager de kun højde for individuel risiko, men ikke for at hele samfundet kan opleve en nedgang. Det er en fejl ved modellerne," siger Jakob Brøchner Madsen.

I BBC-artiklen fra sidste år siger William Hopper, der udvikler systemerne og hører under kategorien quant, at hans model "er en af dem der selv trykker pengesedlerne". Han siger, at hans computeralgoritme indbringer hans arbejdsgiver 10-20 millioner dollars om året, men at den kunne indbringe milliarder årligt, hvis virksomheden ville løbe en endnu større risiko. Noget tyder på at andre virksomheder løb den risiko.

Finanskrisen, de finansielle produkter og overskuddet på kistebundenSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: