Saturday, December 05, 2009

Så kom Lola Jensen i brug - første timeouts og pauser med Merle

Sikke noget... vi har fået skabt en uheldig situation herhjemme.. noget vi først har opdaget her efter Merle for lidt over 2 uger siden er blevet storesøster! Med de mange gode råd fra familievejleder Lola Jensen i baghovedet så er vi dog ved at få styr på hverdagen!


IMG_4826

Med 2 børn kan der ikke forkæles på samme måde længere
Det som der sker fornyligt er simpelt nok: Merle vil kun have sin mor.. og Merle bruger det i magtkampe mod os efter Elias er kommet til verden. Når Merle ser at mor ikke har tid, så skal hun have mor med, sidde hos mor, ellers bryder hun ud i gråd" moar moar"... det er ikke kun magt, men et reelt behov og en vane vi selv har skabt hos Merle.

Indtil Elias kom til verden har vi groft sagt hoppet og sprunget for at gøre Merle tilfreds... men med 2 børn går den slags ikke længere.. det er fysisk umuligt og derfor har vi måtte tage kampen op.

Vi har skabt den ekstreme "morsyge datter"
Det som giver os dårlig samvittighed er at vi selv har skabt en stor del af den måde Merle reagerer på: vi har vænnet Merle til at mor _altid_ er der! virkelig _altid_!

De 2 år og 3 måneder som Merle har levet har været med mor som primær i alle situationer hvor der skulle puttes, trøstes og til dels hygges. Det er ikke fordi far ikke har villet putte, men det var bare nemmest at det var mor. Så mor har faktisk altid puttet merle i seng og trøstet Merle når hun havde slået sig eller var ked af det... det er ikke længere så heldigt når man har børn!

De sidste 2-3 måneder op til Elias kom til verden arbejdede far rigtig meget, også aftener, hvilket jo ikke gjorde den "mor syge" situation bedre.

IMG_4832


Spisebordet er en af magtkampenes slagmarker
En af de situationer vi har set flest gange nu: mor sidder og ammer Elias ved middagsbordet, og Merle bryder ud i gråd og vil være hos mor!

Inden Elias kom til verden var det allerede svært at få Merle til at koncentrere sig om at spise, og ikke lege: ikke lige hente dukken, lige få lov at sidde hos mor eller far, osv osv.. Vi har ikke været gode nok til at tage alle kampe, men det har i hvert fald været sådan at rejste Merle sig, så var det tak for mad og ikke mere tilbage og spise. Vi har så dog et par gange alligevel senere givet hende lidt mad ved sofabordet.. :-( ja det er svært

Tøj på og afsted - en anden "magtens slagmark"
Tidligere var der også af og til kampe når man skulle ud af døren. Vi har ikke tabt alle kampene, men det har været tæt på.. Merle fik altid lige sin vilje, fik sin bamse med, mor skal give merle jakke på, støvler, eller holde mor i hånden, osv osv.

Med 2 børn er det blevet en værre slagmark nu, for nu har mor ikke lige mulighed for gøre alt dette. Det bliver far nød til, og så har vi balladen.. gråd og hyl...

En uge med 2 børn - sikke en masse kampe!
En uges tid efter Elias kom til verden havde vi oplevet rigtig mange flere gråd og magtkampe med Merle end nogenside før. Simpelthen fordi vi ikke længere kunne opfylde Merles krav.. mor havde ikke arme eller tid nok.

Lola Jensen - familie vejleder
Så var det vi kom i tanke om Lola Jensen, hende som var familie rådgiver på et par Godmorgen Danmark TV2 programmer... Vi lagde virkelig mærke til hende dengang. Hun snakkede som et vandfald., hun var så ivrig og havde så meget på hjertet.

Jeg husker det som værende fantastisk at opleve et menneske som besidder så meget viden og brænder så meget for et emne på den måde Lola Jensen gør det! Og så var det bare så rigtigt alt hvad hun sagde .. jeg tror det var i sommeren/efterår 2009 at vi så hende første gang. Hun gav en håndful gode råd.. og lige på sømmet :-)

Nu var vi så heldige at falde over et par afsnit af Hjælp vi har børn på Tv3... med Lola Jensen :-) Det er rigtig gode programmer... det kan godt virke som endnu et reality lorte program.. men ikke det her! Der er guldkorn i mellem...og selvom noget af det er banalt og vi ikke har lavet alle de fejltagelser som deltagerne har, så er det altså godt at få det skåret ud i pap ... og få bekræftet at nogle af de kampe vi har taget var rigtige :-)

"Hjælp vi har børn" programmet findes vist desværre ikke på DVD.. ellers havde vi da købt det, det er helt sikkert! Det kan være vi i stedet vil gå på opdagelse i de dvd'ere som Lola har til salg på sin hjemmeside.. dvd'erne er lidt gamle, men det virker nok stadig... der er noget med 8 dvd'ere for kr 800.. eller kr200 per dvd.. lidt pebret :-( måske har de dem på biblioteket?

Tænke pause på trappen - "hvis du er så vred så ..."
Anyway.. buttom line af alt dette.. pausen virkede: en dag for omkring en uge siden havde vi fået nok af Merle, og vi satte hende ud på trappen... hun blev siddende og hun har opdaget at der er konsekvens! jamen jamen... skal der ikke mere til :-)

Og så kalder vi det i øvrigt ikke skammekrog! Det kan godt være det er det samme... det har bare ikke den der negativ klang af at "skamme sig"... det er slet ikke sådan vi bruger "pausen".

Forældrenes dårlige samvittighed - ~10 dage med 3 pauser!
Nu skal vi så bare lære at håndtere vores dårlige samvittighed... det er jo til Merles eget bedste.. og så længe vi ikke truer eller misbruger "timeout" hele tiden så tror vi på metoden. Vi har ikke noget æggeur eller stopur, vi har bare indtil videre brugt det på slump!

På omkring 10 dage har Merle været ude på trappen 3 gange. Senest i dag da hun ikke ville stoppe med at råbe og græde efter mor ved aftensbordet.. Far hentede Merle efter cirka 5 minutter da mor var færdig med at amme, og Merle var så glad igen. Over til mor! Senere om aftenen puttede far Merle i seng, ingen problemer :-)

Lolas hjemmeside
Nu jeg lige er her, så vil jeg lige minde mig selv om at læse lidt af de kommentarer og gode råd som Lola har givet på sit website.. som eksempel: "2 årig der slår - lidt for tidligt med timeout.." ... Der kan vi så tilføje at det i hvert fald ikke er for tidligt med Merle... hun er som nævnt 2 år og 3 måneder.. og det fungerer rigtig godt indtil videre!

Lola Jensen privat rådgivning?
Hvis vi en dag skulle kører helt sur i det med ungerne, så vil jeg ikke tøve med at kontakte Lola og høre om vi kan få hjælp. Altså en omgang magen til det som familierne i "Hjælp vi har børn" blev udsat for... gad vide hvad det koster.. uanset hvad er sikker på at det er prisen værd.. hehe

Så kom Lola Jensen i brug - første timeouts og pauser med MerleSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: