Saturday, July 17, 2010

Rødgrød med fløde - sådan skal du ikke gøre

Normalt skriver jeg om alt muligt jeg prøver og som går godt, fx. hjemmelavet pizza, rugbrød eller kager. Denne gang må jeg så lige skrive ned hvordan jeg ikke skal lave rødgrød eller rarbabergrød næste gang jeg forsøger.


Jeg brugte en opskrift som har halvt jordbær og halvt rababer... men uden jordbær.. og nok netop derfor blev det slet ikke nogen success!! Det smagte ikke sødt nok, der var tråde af rababer, og smagte i det hele taget surt... det ser måske nogenlunde ud her med fløde og mælk på.. men øv.. jeg smed det hele ud

IMG_2865


Jeg gjorde følgende:
  • skar friske rabarber fra haven, 700 gram, i små stykker 1-2-3 cm
  • kogte rabarber stykkerne møre i 3-4 dl vand, dryssede 2 tsk vanilie pulver over og hældte 2 tsk non-oxal syre over
  • blandede 80 gram flormelis i
  • jævnede det hele med lidt vand blandet med 4 tsk kartoffelmel
Næste gang holder jeg mig til ren jordbær grød.. det som jeg husker fra min mormor er at det er varmt, blødt og sødt.. det vil jeg gerne kunne lave, men så skal der nok slet ikke bruges rarbaber!

Hvad kan man så bruge rarbarber til?
Indtil videre har vi kun fundet een rigtig god ting at bruge vores rarbarber fra haven til: en dejlig kage, som smagte sødt, slet ikke surt ... uhmm

Jeg har ingen billeder, men konen lavede den således, i øvrigt efter tips fra Beth:
  • små stykker rarbaber spredes i et fad, drysset med rigeligt rørsukker, lod det stå i mens resten blev lavet-- måske lidt længere
  • lav en næsten almindelig småkage dej: 3 dele mel (2 af de 3 dele var kokosmel), 2 dele smør og 1 sukker.. ælte det og smør ud over
  • bag ved varm ovn, 175 grader normal, i 1 time
  • server med kold creme fraiche..
  • kagen kan iøvrigt laves dagen før eller eftermiddag og så bare varmes til dessert efter en dejlig grill aften :-)
Eventuel kan vi også forsøge at erstatte æblerne i æble crumble... men jeg tør næsten ikke for det bliver sikkert surt og ødelagt.

Rødgrød med fløde - sådan skal du ikke gøreSocialTwist Tell-a-Friend

Pas på hvad du uploader til youtube

At klippe en dræber snegl over er åbentbart mod Community Guidelines (retningslinjer for fællesskabet)... det var jeg godt nok ikke klar over.. så jeg har modtaget en advarsel fra Google:


youtube.community.warning.july.2010

youtube.community.warning.july.2010.notification

Nu er videoen fjernet,,, det må næsten være nogen som har klaget til youtube... måske fordi det var optaget i HD 720p, nogenlunde tæt på.

youtube.community.warning.july.2010.dræbersnegle

Anyway, det var ikke meningen at støde nogle, blot vise at vi klipper mange snegle også i år .. ligesom vi gjorde første gang i 2008 og også i 2009 hvor Merle begyndte at deltage. Der er et par videoer med klip af dræbersnegle fra 2008, jeg må hellere få dem slettet.. måske ikke den video som ligger på Flickr, men i hvert fald den som ligger på youtube:

youtube.2008.klip.dræbersnegl

Hvordan slår man dræbersnegle ihjel?
Selvom YouTube ikke mener man må vise hvordan man klipper en dræbersnegl over, så er det stadig en ok måde at aflive en dræbersnegl på. Skov og naturstyrelsen har en længere artikel om dræbersnegle, og på draeber-snegle.dk er der beskrevet et par noget mere ubehagelige metoder at slå dræber snegle ihjel på:

Aflivning af snegle
Man kan enten slå sneglen ihjel med et hårdt slag fx med bagsiden af en skovl, men det sviner en del. Sneglen kan også dræbes effektivt ved at skære den midt over.
Alternativt kan man aflive sneglene enten ved neddypning i en stor gryde kogende vand eller ved overhældning med rigelige mængder kogende vand. Hvis aflivningen skal foregå helt smertefrit er det bedst at køle sneglene ned i køleskab og derfra overføre dem til en fryser.
De aflivede snegle graves ned for ikke at tiltrække nye.
Der er også udviklet forskellige former for sneglehegn både med og uden strøm. De kan dog være skadelige for andre dyr.
Sneglegifte kan generelt ikke anbefales, da alle gifte har giftvirkning på andre organismer, og nogle af de midler der har været anvendt til sneglegift kan også forårsage dødsfald blandt mennesker.
En af grundene til, at man ikke skal bruge sneglegift, er at der faktisk findes andre snegle, som angriber og dræber dræbersnegle. Det drejer sig om de to små arter af rovsnegle Kælderglanssnegl ( Oxychilus cellarius ) og Stor Glanssnegl Oxychilus draparnaudi. Disse to arter angriber særlig æggene og et forsøg viste at O. cellarius kunne æde 131 æg på 13 dage medens O. draparnaudi klarede 118 æg på 9 dage.
Svenske undersøgelser tyder på, at disse rovsnegle måske kan udgøre en biologisk bekæmpelse af dræbersneglen. I Danmark er der flere som har oplyst at Vinbjergsnegle også æder dræbersneglens æg.

I øvrigt gælder det generelt om den iberiske skovsnegl, at der mangler viden om dens liv i Danmark.



Advarsel fra YouTube
Nu har jeg så 1 advarsel som udløber om 6 måneder.. kan jeg nu også stole på det? Jeg skal i hvert fald tænke mig ekstra godt om inden jeg uploader videoer for ellers risikerer jeg at blive slettet fra youtube:
Din konto har modtaget en advarsel med baggrund i retningslinjerne for fællesskabet, som udløber om seks måneder. Yderligere overtrædelse kan medføre midlertidig deaktivering af din mulighed for at sende indhold til YouTube og/eller ophævelse af din konto.
Jeg synes godt nok ikke det er upassende at vise et klip af en dræbersnegl, det er jo sådan mange holder deres haver fri for snegle, og så vidt jeg ved er det en helt ok måde at aflive dræbersnegle på.

Youtube henviser til deres service vilkår så dem må jeg hellere få nærlæst:
Almindelige fejlmeddelelser: Afvist (upassende indhold)

Hvis du ser meddelelsesteksten "Afvist (upassende indhold)" ved siden af en af dine uploadede videoer, betyder det, at vi har konstateret, at din video overtræder vores servicevilkår. Læs dem for at være sikker på, at du forstår, hvilket indhold det er i orden at uploade til YouTube, og for at undgå, at der fjernes mere af dit indhold fra webstedet.

Hele sin identitet hos en gratis service udbyder?
Men det er godt nok en eye-opener... Her er jeg fuldstændig i hænderne på et kæmpestort firma hvis handlinger jeg måske ikke altid er enig i .. Og de har magten til at slette ens data.. tænk hvis de gjorde det samme for alle blogspot blog indlæg, picasa billeder, google dokumenter eller google gmail mails?

Med alt det data man for samlet gennem tiden så kan det være hele ens identitet de sletter.. billeder af familien, videoer, mails, kontakter, adressebog, vigtige dokumenter osv osv.... puha.. :-/

Pas på hvad du uploader til youtubeSocialTwist Tell-a-Friend

Tuesday, July 13, 2010

Vores første hjemmedyrkede agurk fra drivhus

Jeg fik bygget vores drivhus færdig i første uge af juni, og siden har vi fået plantet lidt tomater, agurker, chili, lidt blomster, og selvfølgelig krydderurter fx. basilikum, timian og oregano.. sådan her så det ud lige efter vi havde sat det op, den 3. juni 2010:

IMG_1905

... anyway, mere om alt det en anden gang.. for i dag handler det bare om at vi høstede vores første skoleagurk! ... vores første rigtige høst fra drivhuset faktisk :-)

Agurke planten står i en kapilær kasse så den vander sig selv.. og der skal kun knibes lidt skud i ny og næ:


IMG_2721

IMG_2718

IMG_2650


Og, her idag nyder Merle så den første agurk :-)

IMG_2821

IMG_2840

Mere ros til havenyt.dk
Jeg har allerede rost havenyt.dk en del, men her kommer lidt mere.. For de har simpelthen så mange gode artikler om alt muligt. Og selvfølgelig har de nogle artikler om beskæring af agurke planter.. nu må vi se om jeg senere selv skriver lidt om det.. for jeg mener godt det essentielle i beskæringen kan skrives kortere og mere præcist.

Anyway, læs artiklerne fra havenyt.dk, for ligesom de ugentlige nyhedsbreve så er de engageret skrevet og med meget meget flotte billeder!

Vores første hjemmedyrkede agurk fra drivhusSocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, July 11, 2010

Hjemmelavede grill pølser - og test af teflon net rist

Uhmmm... hjemmelavede økologiske pølser på grillen, med frisk hakket timian og basilikum.. de var tilpas "fede og bløde" i farsen, så det var ikke ligesom medister.


Jeg købte noget svine tarm i Føtex, desværre havde de ikke noget lamme tarm som jo er tyndere. Så det kunne ikke blive wiener pølser, men nærmere medister eller en store børge agtig pølse..

Fars af økologisk hakket oksekød - ikke hjemmehakket kød
K rørte en oksekøds fars om morgenen, som stod i køleskabet indtil eftermiddag:
  • 2 gange 300 gr økologisk hakket oksekød fra Netto, 3-7 procent fedt (hvilket gerne skulle have være 20% fedt men det havde de ikke i økologisk)
  • 1 økologisk æg
  • 2-3 spiseskefulde mel .. det var typo 00 pizza mel, men det er nok ligemeget
  • Frisk groft hakket timian
  • Frisk groft hakket basilikum
  • Paprika
  • Salt og Peber
  • Rørt op med økologisk letmælk, indtil farsen var lind og ikke for fast.

IMG_2691

Stopning af fars i pølserne
Jeg havde jo øvet mig for et par uger siden, så det gik rigtig nemt, og da jeg tilmed havde købt noget madsnor (kødsnor) så kunne jeg nemt få lavet den længde pølser jeg ville have:
  • Svine tarmen var skyllet og opblødt i vand tidligere på dagen, så den ikke smager for salt.
  • Hele svinetarmen var rullet op på pølsehornet, så farsen næsten selv trak tarm ud
  • Farsen var mere lind og fed end sidst, så det var nemt at stoppe tarmen
  • Stoppede ikke tarmen hel fast, da pølserne udvider sig en del når de steger
  • Bandt et stykke kødsnor om tarmen hist og her når pølserne havde en god længde, så hele pølsen ikke retter sig ud på grillen og bliver een lang pølse!

IMG_2690

IMG_2697

IMG_2698

Grill pølser med personligt præg
Inden pølserne kom på grillen fik de lige et par prik hver, med en spids skarp global kniv.. og så ellers bare grille som normalt, her ved siden af en normal grilpølse fra Steff Holberg:


IMG_2704


Det blev en dejlig pølse, man kunne tydeligt smage de friske krydderurter, og det hakkede basilikum så flot grønt ud.

Det eneste jeg har at udsætte er at der var enkelte pølser som havde et lidt sejt skind. Det kan være det var nogle pølser hvor jeg med vilje ikke havde stoppet dem så meget og der så var mere skind som måske ikke blev stegt helt sprødt nok. Så tarmen skal altså være helt tilpas fyldt tror jeg.

Grillet laks på teflon net rist
Grill pølserne fik plads ved siden af de dejlige lakse stykker fra Rødovre Centrum fiskehandler. Uha de laksebøffer smagte godt, men vi fik da også lov at betale for dem: 4 styk for 120 kroner.. anyway... overfladen blev sprød og meget lækrere end på pande.

Jeg ved ikke hvor meget hjælp den teflon rist eller net var, men det var i hvert fald nemt at vende laksestykkerne, det hang ikke fast.

IMG_2699

Men jeg lagde mærke til at teflon nettet ikke var så holdbart overfor flammer. Der skulle ikke mere til end et par dryp fra på grillen, omkring 5-10 sekunder og så var teflonen brændt af og trådene indeunder brændte over. Her har jeg taget et billede af det efter nettet er vasket i opvaskemaskine:

IMG_2732



Chili og lammetarm
Næste gang håber jeg at jeg har fået chilier på mine planter, og så vil jeg gerne få prøvet det hele med lammetarm så pølserne er tyndere Og selvfølgelig på længere sigt vil jeg gerne selv hakke kødet...meeeen små skridt små skridt ik :-)


Hjemmelavede grill pølser - og test af teflon net ristSocialTwist Tell-a-Friend