Monday, July 28, 2008

Humlebi i græsset - stukket eller bidt

P7280004Sikke en varme, og med varmen har vi taget badebassinet i brug. Det nyder Merle, hun plasker med hænder og fødder :-)

Så i dag var en humlebi faldet i vandet og den skulle vi selvfølgelig redde! Vi lagde brumbassen i græsset lidt væk så den kunne komme sig. Den glemte vi alt om, lige indtil et par timer senere da Merle kravlede på knæ over til kanten af bassinet.. hun begyndte pludselig at græde! Og ganske rigtigt hun havde en lille hvid prik lige over knæet! Og i græsset lå brombassen...det var dumt af far ikke at lægge bien længere væk da den skulle reddes!

Nå men til alt held lader det ikke til Merle er allergisk eller reagerer meget på biddet. Jeg smed desværre bien væk inden jeg fik taget et billede af den, men jeg er ikke i tvivl om at det var en brumbasse. Den var helt sort og bred og langsom.. så det må være et bid! Det eneste der får mig til at tvivle er at enden af humlebien ligesom prøvede at stikke, altså ligesom vuggede med bagdelen!

Sygeboern.dk [http://www.sygeboern.dk/frame.cfm/cms/id=740/sprog=1/grp=2/menu=1/
] har som sædvanlig en god artikel.. og altså også om insekt stik og bid:

Kun hvis barnet er overfølsom overfor bi eller hveps, er der grund til ængstelse.
...
Humlebier stikker ikke, men kan bide barnet og det gør også ondt.
...
Kun stik fra bier og hvepse kan udvikle sig til en allergisk reaktion.
...
Er barnet blevet stukket, er det altid vigtigt straks at få fjernet brod og giftsæk, hvis den skulle sidde tilbage. Skrab brodden væk med en negl, kreditkort eller et knivsblad. Tryk ikke brodden ud, da det blot presser giften yderligere ud i huden.


Humlebi i græsset - stukket eller bidtSocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, July 27, 2008

Y og Bs bryllup på Fyn

Så er vi tilbage fra Y og B's bryllup... herfra et stort tillykke!

Det var et traditionelt bryllup holdt i det fynske(odense), med fantastisk syntezeitzer musik(ikke muzak) en stor oplevelse for os byboere... her er en video med kort sekvens.. desværre har vi ikke meget af det, fx. mangler der en god gang sejle-op-af-åen, den ville være skøn at have på video :-)


Og frit fra hukommelsen fra Ys søskenes acapella sang til deres storesøster: du en fru nu, og fynbo, me hus og en dejlig bjørn i! Nå ja, M fik lige fyret en nice oneliner af til vores keyboard mester: "det er acapell så hush!" :-))

Selve vielsen foregik i Seden Kirken, de har et alter billlede der kandierer til FAIL bloggen, døm selv:

DSCF0073


church painting FAIL!

almost as good as the statue fail [http://failblog.org/2008/06/30/statue-fail/]

or the church fail [http://failblog.org/2008/05/01/stained-glass-fail/]

:-)

Y og Bs bryllup på FynSocialTwist Tell-a-Friend

Sastre en ren vinder af Tour de France 2008

Så skete det endelig.. Carlos Sastre vinder Tour de France 2008!

Alle de år hvor jeg har fulgt Sastre i form af hans kørsel på Bjarne Riis's cykelhold, så har jeg haft fornemmelse af at Sastre ikke var dopet og at hvis alle ryttere ikke var dopede så ville han vinde Touren! Men der var altid en Basso, Armstrong, Ulrich, Tyler Hamilton eller andre foran ham når man nåede Paris!

Men så i år 2008 så var alle de gamle og nok ret dopede ryttere væk.. og vupti med et super stærkt hold i ryggen så kunne han knække og trætte sine konkurrenter!!

Uden tvivlsomme hjælpemidler til konkurrenterne under de 3 uger selve touren varer, så viser Sastre sig som den stærkeste og mest udholdende. Jeg tror simpelthen ikke der var nogen som turde tage noget under selve touren i år! Mens det har der ganske givet været en masse der gjorde under tidligere tour de france'r!

Sidste år tror jeg ikke Michael Rasmussen tog noget doping under selve Touren .. men han tog måske noget inden?! Det er ikke til at vide om Evans, Leipheimer eller Contador gjorde, men Sastre blev nummer 4. Måske var han den reneste rytter men som løbet udviklede sig, og med de hold der var med, så kunne han

Ud over at feltet i år nok var renere, så havde Sastre naturligvis ikke klaret det uden Andy og Frank Schleck, Cancelara, Voigt og Kurt Asle.. eller Nicki, Gustov eller Ogrady... det var i sandhed en holdsejr af de sjældnere. CSC Saxo Bank formåede at trætte modstanderne som også havde dårlige hold med i år, og modstanderne kunne ikke ty til ulovlige hjælpemidler! Det er opskriften :-)

Carlos Sastre vinder Tour de France 2008

Og så er det bare at jeg inderligt håber vi kan stole på det som Bjarne Riis udtalte efter sejren til Sastre:

Bjarne Riis er ikke kun glad for Carlos Sastres sejr, men også for en Tour som har været noget helt særligt.

"Den her Tour er helt speciel, selvfølgelig for os, men den er også en stor sejr for hele cykelsporten. Og på vegne af hele dette hold kan jeg sige, at den her sejr er enormt vigtig. Og jeg kan garantere, at det hold, der har kørt her, er rent, og Carlos i den gule trøje er ren - og det betyder enormt meget for cykelsporten."

Sidste år tror jeg ikke Michael Rasmussen tog noget doping under selve Touren .. men han tog måske noget inden?! Det er ikke til at vide om Evans, Leipheimer eller Contador gjorde, men Sastre blev nummer 4. Måske var han den reneste rytter men som løbet udviklede sig, og med de hold der var med, så kunne han ikke vinde... ja det er rene gætterier :-)

Jeg håber, og tror indtil videre på en kommende mere ren cykelsport! Min opskrift på et forsøg på en renere sport:
  • Test alle deltagere ved hvert løb... også selvom det koster mange penge! Lad sporten selv betale! Test hver eneste som skriver sig ind, test dem på hver eneste etape og hver eneste 1-dages løb!
  • Gem blodprøverne og test igen flere år efter når man har bedre tests!
  • Giv hårde straffe når man har tests der ikke giver falske positive! Altså ikke dømme på falsk grundlag!!
Men indtil videre en stor tak til Evans som ikke faldt for fristelsen og tog lidt sager for at være sikker på at kunne yde og vinde enkeltstarten; en stor tak fordi han viste ægte sportsånd og kæmpede det bedste han kunne uden at snyde! Det fortjener respekt!

Sastre en ren vinder af Tour de France 2008SocialTwist Tell-a-Friend

Monday, July 14, 2008

Forbedringer til din arbejds og kollega ordbog

Fik lige en sjov mail fra en kollega, den er altså god..

Det er nogle skræmmende gode forslag om sætninger som kolleger skal bruge i stedet for det de i virkeligheden mener :-)) heh

Og selvom forslagene er fra 1995 (Thu, 20 Apr 95 4:30:02 EDT, Newsgroups: rec.humor.funny, Keywords: chuckle, language, profanity, Subject: Avoid Foul Language! ) så passer det sjovt nok stadig på os mennesker, både indenfor IT, men også meget andet, her et par snips:


OLD PHRASE ----------------- PREFERED NEW PHRASE

No fucking way! ----------------- I'm certain that's not feasible.
You've got to be shitting me. ----------------- Really?
Tell someone who gives a fuck. ----------------- Perhaps you should check with...
Ask me if I give a fuck. ----------------- Of course I'm concerned.
It's not my fucking problem. ----------------- I wasn't involved with that project.
What the fuck? ----------------- Interesting.

...

Forbedringer til din arbejds og kollega ordbogSocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, July 13, 2008

Kan man hælde noget i vand så det dræber myggelarver?

Myggelarver i vandbeholderDet kan godt være at 2008 bliver et år uden mange myg, fordi det har været et tørt forår og især de varme uger i maj har udtørret mange vandhuller og vandpytter.

I år har jeg dog lagt mærke til at vores regnvands opsamler har mange mange flere myggelarver end nogensinde før! Vandet flimrer af liv og hver dag jeg løfter låget for at kigge så svæver der en stor folk udklækkede myg ud i friheden! Jeg lagde første gang mærke til det i midten af juni da det regnede en del!

Det irriterer mig at se alle de myggelarver svæve rundt i vandet og vente på at blive klækket.. og så tænkte jeg, om der er et eller andet gammelt have fif som kan bruges til at dræbe larverne? For eksempel hælde et skævt citron i regnvandsbeholderen, eller måske lægge en kartoffel i eller hvad ved jeg?? Er der nogen som ved hvad der virker?

Og så skal man i øvrigt bare nyde at 2008 bliver et stille myggeår, for der kan komme endnu flere myg til næste år! Det skyldes mygge larve æg som ligger i de udtørrede vandhuller kan overleve flere år! De ligger bare i dvale og er klar når der kommer vand og fugt!!

UPDATE: Der var nogle gode råd på gode-raad.dk, selvom der også var nogle som mente det ikke var muligt hvis vandet skulle bruges. Jeg skal bare vande have med vandet..

Det handler altså om at vandet ikke er stillestående, man skal sørge for at rode rundt i det, det vil jeg prøve!!

du kan evt. gøre lige som jeg - sæt en lille pumpe (springvand) ned i tøndene. Jeg ved det virker, for jeg havde også larver det første år. Men pumpen giver cirkulation og det kan larverne ikke lide.
...

Jeg har osse haft myggelarver i regntønden. Det var nok at stikke hånden ned i vandet 1-2 gange om dagen og hvirvle godt op i det. Så kan myggelarverne ikke udvikle sig, havde jeg fået fortalt.

Kan man hælde noget i vand så det dræber myggelarver?SocialTwist Tell-a-Friend

Thursday, July 10, 2008

Mine første nattevagter med Merle vel overstået

Så er mine 3 første nattevagter vel overstået ... jeg havde Merle alene mens K var på "rigtigt" natarbejde, natten til tirsdag, onsdag og i dag torsdag :-)) Det er andet trin efter det nye liv er startet. Det næste trin bliver aften vagter ;-)

Det gik godt, generelt blev jeg vækket een gang omkring midnat, hvor jeg måtte ind til Merle mumzen. Der var hun begyndt at kravle rundt eller sidde op, og hun hulker lidt, indtil man tager hende op! Efter at have taget hende op, så falder hun til ro, man skal eventuelt gå lidt rundt med hende! Ellers kan jeg sidde stille med hende, eventuelt i gyngestol, og så falder hun til ro.. det er en dejlig fornemmelse at hun falder i søvn i ens arme!

Nå men jeg overvejede at lægge Merle tilbage i hendes seng, men hver nat valgte jeg at tage hende med ind til os selv. Det er det sikreste, ellers skal jeg op flere gange i løbet af natten, mens hvis hun er hos os selv, så hulker hun måske lidt og møffer og så kan man blot putte hende igen! Dovenskab, men også meget dejligt at se hende ligge der og sove.. hun er jo fantastisk sød :-)

På denne måde blev det meget nemmere end da vi sidst i maj begyndte at vænne Merle af med at skulle have mad om natten. Det skal hun jo heldigvis ikke nu, så det ender faktisk med at blive nogle okay nemme nætter. For næste gang hun vågner rigtigt er når hun vil op.. det er mellem kl. 6 og kvart i 7.. slet ikke dårligt.

Men det overrasker mig hvor meget krudt der er på Merle med det samme hun vågner... hun græder og vil op.. man skal være på med det samme! Der er ikke noget med at ligge og strække sig og lige vågne.. næ det tillader Merle mumsen ikke! .. op og lege, mad, tøj, bleskift.. jo alt det samme som alle morgenerne.. kender det jo fra de weekender hvor jeg er weekend-far ;-)

Så næste morgen afleverer jeg mumzen og så afsted på work. Jo jeg var lidt træt på jobbet, men det var ikke meget! Det blev jo faktisk til næsten en normal nats søvn.. trætheden skyldes nok ligeså meget jeg har sovet lidt let, og har leget hele morgenen :-)

Mine første nattevagter med Merle vel overståetSocialTwist Tell-a-Friend

Thursday, July 03, 2008

Hospitalets patient computer fyldt med virus

Jeg fik mig noget af en overraskelse da jeg ville fordrive noget ventetid på Rigshospitalet i går: patient computeren til fri afbenyttelse i køkkenet var komplet ubrugelig på grund af virus og malware!
XP virus

En af de virusser som ihvert fald var installeret var XPA (XP Antivirus) som i sig selv er en virus.. den lader som om den kan hjælpe, men det er bare malware! XPA er egentlig meget overbevisende lavet, se bare:
Windows XP virus

Ja det kan faktisk virke ganske troværdigt og overbevisende som "antivirus" snyde program det der Antivirus XP!

Der kom diverse popups så man virkelig bliver nervøs og vil måske købe deres snydesoftware!

Nogle af de popups som kom var for eksempel om at computeren var i gang med at sende private oplysninger ud til en fremmed computer, og et forslag om at man muligvis var inficeret med virus fordi computeren arbejder langsommere end normalt ... no shit!!
Windows XP virus

Windows XP virus

XPA skulle kunne fjernes, men den computer på køkkenet skal efter min mening geninstalleres fra scratch/image, og jeg tror godt det kunne ske hver nat uden nogen ville være kede af det! Stakkels de mennesker som er indlagt i længere tid som kunne have stor gavn af en funktionel computer forbundet til internettet.. det er synd! Anyway, jeg slukkede den i hvert fald med det samme, så mængden af ulykker blev begrænset! Der var dog en dame som insisterede på at bruge den, hun sagde hun bare genstartede, så kunne hun liige bruge den i en halv times tid inden hun måtte genstarte igen :-)

Forresten var det til min store overraskelse en administrator bruger som vi kunne logge på med uden kodeord.... jeg havde regnet med et hospital havde bedre styr på deres computere, også selvom disse patient computere ganske givet er fysisk adskilt fra netværk som bruges professionelt! Det vil jeg da håbe i hvert fald!!

Jeg ved intet om IT drift af hospitals udstyr men jeg går ud fra det er helt anderledes kontrolleret og sikkert, ellers ville der jo ske tragedier! puha bare tanken..

Hospitalets patient computer fyldt med virusSocialTwist Tell-a-Friend

Wednesday, July 02, 2008

Merle - Vores første barn

Nu startede så det TV2 program som Katja overvejede at melde os til i sin tid: Vores Første Barn.

Det er sjovt at høre de forskellige familiers overvejelser inden og lige efter fødslen, der er meget som vi kan nikke genkendede til.

Det som overraskede os mest var hvor underligt det dog lyder i vores ører at nogle andre forældre har en Merle! Det er jo vores datter som er Merle :-)
merle prof billeder

Nå det må vi hellere vænne os lidt til for siden 2007 er antal piger med navnet Merle steget fra omkring 251 til 299:


Resultat af søgning:20072008Ændring

Kvinder med fornavnet 'merle'25129948

Merle - Vores første barnSocialTwist Tell-a-Friend

Tuesday, July 01, 2008

Ændrer Google, web 2.0 og internet vores hjerne og evner til det værre?

Nogle gange falder man bare over en rigtig god artikel på nettet.. her er en af dem.. det er lang tid siden jeg har læst så god blog post "Is Google Making Us Stupid?

Jeg har skrevet en masse noter her, men jeg anbefaler egetnlig bare at folk i stedet går direkte i gang med at læse den post :-) Især folk der bruger og arbejder med teknik, IT og internet i deres hverdag.. og hvem gør ikke det! Om ikke andet læs den hvis du har børn, det giver stof til eftertanke!

Artiklen rammer sømmet lige på hovedet! Den beskriver noget jeg selv har oplevet og tænkt over i hvert fald de seneste par år. Jeg har sådan set skudt symptomerne hen som følger af ændringer i mit liv og omgivelser generelt, fx. ændring af prioritering privat, arbejde og familie. Meen .. internet har nok en stor del af skylden!

Og så bliver hele artiklen noget mere interssant for K og jeg, da at vi er blevet forældre og står overfor mange års opdragelse. Opdragelse som nok kommer til at handle meget om gøren og laden online, anvendelse af internet og teknik i det hele taget.. og det i en grad som vi slet ikke selv har været udsat .. vi har kun meget sent i vores liv fået en forsmag på det som venter børn der fødes i disse år!

Anyway, her følger mine snips og noter fra artiklen, bemærk jeg selv har tilføjet fed:
Over the past few years I’ve had an uncomfortable sense that someone, or
something, has been tinkering with my brain, remapping the neural circuitry, reprogramming the memory. My mind isn’t going—so far as I can tell—but it’s changing. I’m not thinking the way I used to think. I can feel it most strongly when I’m reading. Immersing myself in a book or a lengthy article used to be easy. My mind would get caught up in the narrative or the turns of the argument,
and I’d spend hours strolling through long stretches of prose. That’s rarely the
case anymore. Now my concentration often starts to drift after two or three
pages. I get fidgety, lose the thread, begin looking for something else to do. I feel as if I’m always dragging my wayward brain back to the text. The deep
reading that used to come naturally has become a struggle.
Forfatteren Nicholas Carr forsætter:
...
The advantages of having immediate access to such an incredibly rich store of information are many, and they’ve been widely described and duly applauded. “The perfect recall of silicon memory,” Wired’s Clive Thompson has written, “can be an enormous boon to thinking.” But that boon comes at a price. As the media theorist Marshall McLuhan pointed out in the 1960s, media are not just passive channels of information. They supply the stuff of thought, but they also shape the process of thought. And what the Net seems to be doing is chipping away my capacity for concentration and contemplation. My mind now expects to take in information the way the Net distributes it: in a swiftly moving stream of particles.
...
I’m not the only one. When I mention my troubles with reading to friends and
acquaintances—literary types, most of them—many say they’re having similar
experiences. The more they use the Web, the more they have to fight to stay focused on long pieces of writing
...
Anecdotes alone don’t prove much. And we still await the long-term neurological and psychological experiments that will provide a definitive picture of how Internet use affects cognition. But a recently published study of online research habits, conducted by scholars from University College London, suggests that we may well be in the midst of a sea change in the way we read and think.
...
Selvom der ikke er noget decideret forskning, så er refererer Nicholas Carr en undersøgelse af "online research habits":
It is clear that users are not reading online in the traditional sense; indeed there are signs that new forms of “reading” are emerging as users “power browse” horizontally through titles, contents pages and abstracts going for quick wins. It almost seems that they go online to avoid reading in the traditional sense.
Og meget interessant at læsning ikke er noget mennesket egentlig skal kunne. At tyde de tegn som udgør vores alfabet er en egenskab vi tilegner os:
Reading, explains Wolf, is not an instinctive skill for human beings. It’s not etched into our genes the way speech is. We have to teach our minds how to translate the symbolic characters we see into the language we understand.
...
Experiments demonstrate that readers of ideograms, such as the Chinese, develop a mental circuitry for reading that is very different from the circuitry found in those of us whose written language employs an alphabet. The variations extend across many regions of the brain, including those that govern such essential cognitive functions as memory and the interpretation of visual and auditory stimuli. We can expect as well that the circuits woven by our use of the Net will be different from those woven by our reading of books and other printed works.
Jeg lagde specielt mærke til refleksionen over hvordan internet overtager flere og flere funktioner, og hver gang så bringes det sammen med alle de andre funktioner som tidligere er overtaget. Det giver en risiko for forringelse eller bare ændring af det oprindelige, og især risiko for manglende mulighed for koncentration og fordybelse:
When the Net absorbs a medium, that medium is re-created in the Net’s image. It injects the medium’s content with hyperlinks, blinking ads, and other digital gewgaws, and it surrounds the content with the content of all the other media it has absorbed. A new e-mail message, for instance, may announce its arrival as we’re glancing over the latest headlines at a newspaper’s site. The result is to scatter our attention and diffuse our concentration.
Også interessant er det hvordan internet ganske rigtigt har tvunget andre medier som aviser og tv, til at tilpasse sig folks ændrede opførsel:
The Net’s influence doesn’t end at the edges of a computer screen, either. As people’s minds become attuned to the crazy quilt of Internet media, traditional media have to adapt to the audience’s new expectations. Television programs add text crawls and pop-up ads, and magazines and newspapers shorten their articles, introduce capsule summaries, and crowd their pages with easy-to-browse info-snippets.
Jeg oplever faktisk selv at ønske præcis det modsatte. Jeg var for eksempel ked af at Politiken netop gjorde visse nyhedsafsnit meget korte, hvilket nok var for at give folk hurtige nyheder som de er vant til på nettet. Det jeg søger i en trykt avis: er netop længere artikler med analyse og baggrundsstof, og gerne om ting jeg slet ikke vidste jeg var interesseret i. Det har Politiken i øvrigt stadig - så jeg synes de har opnået begge dele på en okay måde! Lange artikler er spændende, og så i en avis som jeg kan tage med i udestuen eller i haven.

Det er lidt som med bøger, jeg ønsker ikke den slags skal flyttes til et digitalt medie, jeg holder simpelthen af at det er på papir. At det er på papir giver ro og meget bedre koncentrationsmuligheder! Og hvis artiklen i avisen, eller teksten i bogen, vækker en dybere interesse for emnet, så finder jeg mere viden på internettet. Denne process med start på papir og så internet fungerer godt for mig!

Nå men, videre med artiklen. Det er bemærkelsesværdigt hvis det er rigtigt at der ikke forskes i hvordan internettet forandrer os:
Never has a communications system played so many roles in our lives—or exerted such broad influence over our thoughts—as the Internet does today. Yet, for all that’s been written about the Net, there’s been little consideration of how, exactly, it’s reprogramming us. The Net’s intellectual ethic remains obscure.
Det er en skræmmende betragtning at programmører har meget magt over hvad vi ser, udvikles og påvirkes! Det er skræmmende da programmører netop arbejder alle på at finde den bedste algoritme til "knowledge work" .. hmm... knowledge work.. det er svært at oversætte, men noget ala den bedste algoritme til at arbejde med, videregive, overføre viden, for eksempel visuelt, med lyd, bevidst, ubevidst, mentalt, og kombineret, på enhver tænkelig måde som man kan komme op med. At alting skal optimeres videnskabligt kaldes Taylorism, og er ved at blive overført til vores hjerner og udvikling:
The goal, as Taylor defined it in his celebrated 1911 treatise, The Principles of Scientific Management, was to identify and adopt, for every job, the “one best method” of work and thereby to effect “the gradual substitution of science for rule of thumb throughout the mechanic arts.”
...
Taylor’s system is still very much with us; it remains the ethic of industrial manufacturing. And now, thanks to the growing power that computer engineers and software coders wield over our intellectual lives, Taylor’s ethic is beginning to govern the realm of the mind as well.
The Internet is a machine designed for the efficient and automated collection, transmission, and manipulation of information, and its legions of programmers are intent on finding the “one best method”—the perfect algorithm—to carry out every mental movement of what we’ve come to describe as “knowledge work
Nu kommer artiklen så til Google vinklen! Som det er alle bekendt, så bruger Google i stor stil data og teori til at forfine deres produkt:
Drawing on the terabytes of behavioral data it collects through its search engine and other sites, it carries out thousands of experiments a day, according to the Harvard Business Review, and it (Google) uses the results to refine the algorithms that increasingly control how people find information and extract meaning from it. What Taylor did for the work of the hand, Google is doing for the work of the mind.

The company has declared that its mission is “to organize the world’s information and make it universally accessible and useful.” It seeks to develop “the perfect search engine,” which it defines as something that “understands exactly what you mean and gives you back exactly what you want.”

In Google’s view, information is a kind of commodity, a utilitarian resource that can be mined and processed with industrial efficiency. The more pieces of information we can “access” and the faster we can extract their gist, the more productive we become as thinkers.
Ligefrem at se viden som en råvare (commodity) er virkelig interessant.

Forfatteren er dog ikke enig med den måde som Google ser på viden, mennesket og hjernen. Det er ellers fristende og nemt at blive facineret af Google stifternes citater og forsøg på at udvikle kunstig intelligens i den helt store stil:
Where does it end? Sergey Brin and Larry Page, the gifted young men who founded Google while pursuing doctoral degrees in computer science at Stanford, speak frequently of their desire to turn their search engine into an artificial intelligence, a HAL-like machine that might be connected directly to our brains. “The ultimate search engine is something as smart as people—or smarter,” Page said in a speech a few years back. “For us, working on search is a way to work on artificial intelligence.” In a 2004 interview with Newsweek, Brin said, “Certainly if you had all the world’s information directly attached to your brain, or an artificial brain that was smarter than your brain, you’d be better off.”
...
Still, their easy assumption that we’d all “be better off” if our brains were supplemented, or even replaced, by an artificial intelligence is unsettling. It suggests a belief that intelligence is the output of a mechanical process, a series of discrete steps that can be isolated, measured, and optimized. In Google’s world, the world we enter when we go online, there’s little place for the fuzziness of contemplation. Ambiguity is not an opening for insight but a bug to be fixed. The human brain is just an outdated computer that needs a faster processor and a bigger hard drive.

Forfatteren mener at mange firmaer/udgivere af indhold/content på internettet slet ikke har interesse i at få læseren til at tænke og fundere for længe over det som publiseres. Det underbygger i hvert fald mit behov for at læse bøger, og holde og læse avis.. der synes jeg det skinner igennem at der ønskes fordybelse. Selvfølgelig kan man ikke generalisere, der er jo aviser som er fyldt med indholdsløst content og der er blogs og internet sider som går i dybden :-)
Most of the proprietors of the commercial Internet have a financial stake in collecting the crumbs of data we leave behind as we flit from link to link—the more crumbs, the better. The last thing these companies want is to encourage leisurely reading or slow, concentrated thought. It’s in their economic interest to drive us to distraction.
Forfatteren fortsætter den gode artikel, med en vinkel på hans skepsis overfor internet og de ændringer som sker, i forhold til udviklingen af det skrevne ord for mange år siden. Sokrates fandt faktisk det skrevne ord farligt fordi han var bange for det blandt andet ville få folk til at glemme at bruge deres hukommelse og blive glemsomme. En meget interessant vinkel at have med:
Just as there’s a tendency to glorify technological progress, there’s a countertendency to expect the worst of every new tool or machine. In Plato’s Phaedrus, Socrates bemoaned the development of writing. He feared that, as people came to rely on the written word as a substitute for the knowledge they used to carry inside their heads, they would, in the words of one of the dialogue’s characters, “cease to exercise their memory and become forgetful.” And because they would be able to “receive a quantity of information without proper instruction,” they would “be thought very knowledgeable when they are for the most part quite ignorant.” They would be “filled with the conceit of wisdom instead of real wisdom.” Socrates wasn’t wrong—the new technology did often have the effects he feared—but he was shortsighted. He couldn’t foresee the many ways that writing and reading would serve to spread information, spur fresh ideas, and expand human knowledge (if not wisdom).
Og fortsætter i forhold til det skrevne ord som blev til det trykte ord, altså bogtrykkeriet:
The arrival of Gutenberg’s printing press, in the 15th century, set off another round of teeth gnashing. The Italian humanist Hieronimo Squarciafico worried that the easy availability of books would lead to intellectual laziness, making men “less studious” and weakening their minds.
...
Så forfatteren gør altså opmærksom på at man skal være skeptisk overfor hans skepsis:
So, yes, you should be skeptical of my skepticism. Perhaps those who dismiss critics of the Internet as Luddites or nostalgists will be proved correct, and from our hyperactive, data-stoked minds will spring a golden age of intellectual discovery and universal wisdom.
Og så kommer forfatteren tilbage til kernen.. at internettet er noget andet end da ordet blev til det trykte ord, og vores hjerne potentielt kan miste evnen til fordybelse. Altså fordi vi ikke kan koncentrere os om forbydelse og læsning, så kan vi ikke tænke dybe tanker, tolkninger og få ideer:
Then again, the Net isn’t the alphabet, and although it may replace the printing press, it produces something altogether different. The kind of deep reading that a sequence of printed pages promotes is valuable not just for the knowledge we acquire from the author’s words but for the intellectual vibrations those words set off within our own minds. In the quiet spaces opened up by the sustained, undistracted reading of a book, or by any other act of contemplation, for that matter, we make our own associations, draw our own inferences and analogies, foster our own ideas. Deep reading, as Maryanne Wolf argues, is indistinguishable from deep thinking.
...
As we are drained of our “inner repertory of dense cultural inheritance,” Foreman concluded, we risk turning into “‘pancake people’—spread wide and thin as we connect with that vast network of information accessed by the mere touch of a button.”
Til sidst referencen til 2001 hvor computeren er mere menneskelig end menneskerne, og at kunstig intelligens ikke nærmer sig mennesket, men at mennesket i stedet nærmer sig den kunstige intelligens:
In the world of 2001, people have become so machinelike that the most human character turns out to be a machine. That’s the essence of Kubrick’s dark prophecy: as we come to rely on computers to mediate our understanding of the world, it is our own intelligence that flattens into artificial intelligence.
Super spændende artikel! Jeg håber du vil prioritere tiden og koncentrationen til at få læst hele artiklen! ... meget appropos ik' :-)

Mine yderligere refleksioner over artiklen:

Jeg tænker at generelt er der en fare for at vores hjerner ændrer sig, og vi bliver dårligere til at koncentrere og fordybe os. Som sagt synes jeg selv at opleve det somme tider, men sålænge jeg er bevidst omkring det, så synes jeg at have det under kontrol. For mig handler om prioritering og bedst anvendelse af internet, teknik og online medier i det hele taget! For alle må det handle om at finde den metode der virker for en selv.. den metode som bringer det bedste frem i en, uden at give stress!

Man føler jo nogle gange at der er meget fart på alt med internet og teknik. Men jeg tror ikke det vil gå galt. Jeg tror det vil vise sig at internettet boostede vidensdeling som for eksempel bogtrykkeriet gjorde. Så længe vores samfund prioriterer oplysning, uddannelse og forskning så er der mange kloge hoveder der vil tænke dybe tanker. Udfordringen for uddannelses og forskningsinstitutioner, og alle os normale brugere, består netop i at forstår at bruge internettet på en god måde. Den gode måde kunne for dem være til øget ide- og vidensdeling, også mere effektivt. For eksempel så forskningsresultater og refleksioner, papers og lignende vil kunne nås af endnu flere.

En anden udfordring som internettet har givet til undervisere, er at det er blevet nemmere at kopiere andres arbejde, nu er det ikke kun andre klasser eller årganges opgaver der kan kopieres og skal kunne genkendes af underviser. Nu er det hele verden.

Jeg vender tilbage til det med prioriteringen, det er noget af det vigtigste for at vi i fremtiden alle kan have fået det bedste ud af alt dette, og vores hjerner ikke går i forfald.... har nogen set Ideocrazy forresten (en ringe film, men et spændende emne appropos!) Nå .. men der er simpelthen så meget man kan: så meget man kan lære, så meget man kan læse om, og dermed rammer hele denne problematik nok litterære og videbegærlige mennesker mest! Jeg anser mig selv for utrolig videbegærlig, jeg vil så gerne kunne alt! De sidste mange år har man kunne alt. Og netop da har jeg opdaget at specialisering kan give mig roen og fordybelsen tilbage!

Så tilbage til kernen, Ændrer Google, web 2.0 og internet vores hjerne og evner til det værre?
For mig er der ingen tvivl om at vores hjerne tilpasser sig nutiden.. men jeg vælger at tro på at mennesket kan styre de seneste års ændringer!

Nu har jeg nævnt prioriteringer, men før prioriteringer kommer faktisk bevidsthed om hvad man laver og hvad der sker omkring en, og hvordan det påvirker en selv. Mærk efter! Det er den måde man kan finde den brug/metode som er den rigtige for een selv! Er man meget dygtig og bevidst så kan man rådgive andre omkring ens valg og prioriteringer, og man kan videregive det gennem opdragelse.

Jeg selv er i hvert fald meget bevidst om hvordan jeg håndterer de ændringer som jeg mærker.. for eksempel:
  • Jeg køber fagliteratur, det giver en ro.. men jeg må tilstå det aldrig kan stå alene, der skal suppleres med online tekster når man skal have det sidste nye
  • Jeg prioriterer og vil fordybelse, og så kan jeg!
  • Jeg specialiserer mig mere, jeg vil ikke vide alt længere.. jeg accepterer jeg ikke kan læse alt interessant og vide alt om alt: kort sagt væk fra poly tech og meget mere specialist
  • Jeg prioriterer og vælger fra.. og jeg kigger tilbage en gang imellem for at se om jeg nu valgte rigtigt!
  • Med musik har jeg nærmest valgt det hele fra, og gået tilbage til noget ikke-hypet, noget stationært.. noget som jeg synes bevarer sin skønhed længere end til næste pop stjerne.. klassisk musik! Der er naturligvis også et hype og top-of-the-classic med nye stjerne solister og dirigenter, men der bevæger jeg mig heller ikke.. jeg er ren forbruger! Og derved får jeg det som er vigtigst for mig: ro og afslapning for hele min krop og mentale tilstand.
  • Alle computer spil er helt droppet, jeg er stået af hardware ræset, spil ræset for længe siden.
  • Program/software og operativ system ræset er blevet til få udvalgte, så jeg ikke skal prøve alt, men i stedet specialiserer mig
  • Med film og tv serier, har jeg accepteret ikke at følge med i alt
  • Sport.. jeg har opgivet at træne så meget som jeg gerne ville, der er andre ting som er vigtigere end at kunne løbe 10 km på under 40 minutter
  • Madlavning, oprydning.. osv osv.... jeg kunne blive ved på alle de måder der er er prioriteret og valgt fra og til.... nu stopper jeg her :-)
Alt i alt er jeg nok bare gammeldags, og alt dette måske kun et problem for min generation, dem som ikke er vokset op med Internet! Altså os som først stiftede bekendtskab med Internet, søgning og videns-overflødighedshornet midt i, eller i slutningen af vores uddannelser. Eller i begyndelsen af vores arbejdsliv! Måske bliver det hele naturligt for dem som fødes i disse år!

Og i øvrigt kan det være at de ældre generationer ikke er ramt på samme måde som min generation. Vores forældre har måske slet ikke opdaget hvad der er sket og hvordan viden og Internet bruges... tjaa.. mine forældre virker i hvert fald slet ikke påvirkede af det på samme måde som mig, eller også snakker vi bare ikke om det :-))

Som forælder kan jeg ikke lade være at vende tilbage til de unge, og dem som fødes i dag. De vokser jo op med alt dette.. har de så noget at sammenligne med. De får nok aldrig den følelse af at noget har ændret sig. De ved jo netop ikke hvordan det var før, de kan slet ikke få den fornemmelse af at noget har ændret sig.. ændret sig til noget værre.. så ville det jo også virkelig gå ned af bakke,

Alle har i dag mulighed for at præge hvordan internet skal bruges og udvikles, alle kan starte nye sites og ideer op. Hvis det så kun er min generation som har lidt problemer, så går det nok.. og hvis vi ikke kan hjælpe med til at forbedre det hele, så tror jeg egentlig ikke vi skal have det så skidt.. vi kan godt sætte vores lid til de unge kan holde skuden på ret kurs, lidt zigzag skader ikke, det udvikler og bringer i virkeligheden det bedste frem!

Jeg håber de unge oplever vil opleve hjernen ændrer sig til det bedre, og ikke til det værre.. ellers ender det jo netop lige som Kubrick citatet: mennesket ligner mere og mere kunstig intelligens i stedet for omvendt:
... Kubrick’s dark prophecy: as we come to rely on computers to mediate our understanding of the world, it is our own intelligence that flattens into artificial intelligence.

Ændrer Google, web 2.0 og internet vores hjerne og evner til det værre?SocialTwist Tell-a-Friend