Monday, February 02, 2009

Dårlige kolleger og chefer, eller er der måske en fyring på vej?

Her midt i finanskrisen har Søndagsavisen en liste med 8 tegn på om du er ved at blive fyret:

  1. Jungletrommerne når ikke til dig, og du får ikke de information som du tidligere fik. Du er den sidste til at høre nyheder og kommer derfor til at stille fjollede spørgsmål, som alle andre allerede har svaret på.
  2. Kollegerne undgår dig, specielt de små og uformelle småsnakke er stoppet. Kollegerne vender ryggen til dig, og de undgår øjenkontakt med dig.
  3. Dine medarbejderudviklingssamtaler har manglet substans. Ingen ros, men heller ikke rigtig det modsatte. Ingen ressourcer til kurser eller konferencer.
  4. Virksomheden har været ude for fusioner, organisationsændringer eller effektiviseringsprojekter, som har gjort en række funktioner overflødige, eller der er sket indskrænkninger. Steming er præget af usikkerhed.
  5. Du har fået overdraget en række umulige opgaver, som næsten på forhånd er dømt til fiasko. Andre har prøvet før - men uden succes. Du begynder at fornemme at man søger en klokkeklar årsag til at få dig ud.
  6. Alle andre får spændende opgaver, men du fratages alt, hvad der har karakter af udvikling. Du keder dig, mens ansvarer forsvinder ud mellem hænderne på dig.
  7. Ved møder får du sjældent ordet, og når du har det, er det tydeligt at chefen ikke lytter til dig. Andre afbryder dig, og det får de lov til. Hvis du ikke har deltaget på møderne, er der ingen, der har bemærket det efterfølgende.
  8. Din fysiske arbejdsplads er flyttet til et kælderlokale eller et fjerntliggende kontor. Du sidder måske alene og har ringe kontakt med dine kolleger.
Der kan nok tilføjes en del mere, men de var da meget sjove!

Jeg vil i hvert fald mene, at hvis man udsættes for flere af ovenstående punkter, så har man ikke nogle særlig gode kolleger eller særlig dygtige chefer. Så er der grund til at få snakket om det med sin chef eller simpelthen bare finde et andet sted at være. Måske bortset fra det med at få en svær opgave, det kan jo være at cheferne har tiltro til at du netop kan det som mange andre har fejlet på i årevis .. så er det jo super hvis det lykkes ik :-)

Anyway, andre ting som kan være med til at gøre hverdagen sur på din arbejdsplads er drillerier.. især drillerier der tangerer mobning og som stilsigende accepteres af kolleger og chefer. Det kan være en folk gutter der bliver ved at køre på den samme pige som måske ikke er lige hurtig og hård til at svare tilbage, og selvom det var sødt ment til at starte med, så kommer det mere og mere til at ligne mobning.. og gutterne glemmer at tænke over hvordan det føles af modtageren! 

Husk på at ikke alle driller bevist for at mobbe og genere, nogle gange er det drillerne selv som har problemer med deres selvværd og driller/angriber for få det bedre! Ikke at det skal forsvare folk der mobber, men der er jo i Danmark en stor tradition for drilleri på arbejdspladser. Når det tager overhånd skal ens chefer gribe ind. 

Anyway, lidt at tænke over, selv i disse finanskrise tider, husk at skifte job hvis du ikke føler dig ordentligt behandlet på din arbejdsplads!

Dårlige kolleger og chefer, eller er der måske en fyring på vej?SocialTwist Tell-a-Friend