Sunday, June 13, 2010

Hjemmelavet medister pølse - Del 1: en anderledes udfordring

Nu er det tid til at prøve noget nyt i køkkenet.. og med grillsæsonen godt i gang, så vil jeg prøve at lave en hjemmelavet god grill pølse eller medister.


Så lettere inspireret af alle de tv kokke programmer som konen sidder og kigger, med challenges, og amatører osv.. så gav jeg mig i kast med det UDEN at have læst noget som helst om at lave pølser.. en rigtig udfordring .. bare kastet ud i det og prøve sig frem :-)

Så, lad det være med det sagt med det samme: det er ikke lykkedes her i del 1, men det var rigtig sjovt, og jeg har da gjort de første erfaringer... mere følger naturligvis senere :-)

Det var bare så sjovt at stå og lave mad sådan en søndag eftermiddag, øve sig, smage og så ud med resten.. rigtig træning :-) Jeg startede lige med noget hjemmevant.. et par rugbrød og ciabatta brød, så var jeg varmet op, og der er brød til bagning i morgen tidlig! On with the pølse lavning!!
Svinetarme i salt - hos Føtex
Til at starte med fik jeg købt nogle saltede svine tarme.. 5 meter for 20 kroner i Føtex. Slagteren fortalte at det var vigtigt at skylle dem grundigt i vand da de ellers vil smage for meget af salt.

Så jeg skyllede og skyllede en masse tarm.... det gik fint... lugtede bare ikke så godt. Det er nok sådan noget her man skal sætte folk til hvis de gerne vil være vegetarer.. puha.. man kunne godt få lyst til helt at droppe at spise kød hehe

IMG_2123

IMG_2126


Øvelse med hakket oksekød som fyld i svine tarm
Jeg købte noget hakket oksekød for at øve fyldning i svinetarmene.. i følge Tanja skulle det være temmelig svært, fx. ville tarmene revne og de var svære at lukke. Så jeg gider ikke ofre kvalitet kød som jeg selv skal hakke... men det er naturligvis planen senere. Kødfars, altså krydderier, æg, mel osv.. har jeg ikke rodet med heller.. det var ren træning i at fylde :-)

IMG_2132

Men sjovt nok gik det fint nok.. jeg havde bare alt for lidt kød/fars... de 250 gram jeg havde rakte til 3 små pølser.. resten af kødet sad i stoppe maskine. Så det lavede jeg en hakkebøf af.


IMG_2136


Et par ting jeg lærte:
1) Det er en god ide at rulle tarmen helt op på maskinen, da man ellers skal trække tarmen over farsen.. det duer ikke.. så rul hele tarmen på med det samme!!

2) Det skal være en god fars.. den skal være blød, fed og smagfuld, og der skal være massere af den.. når jeg skal prøve det næste gang så vil jeg smage den til med de krydderier som jeg ønsker, fx. hjemmelavede chili eller andet godt stærkt krydderi.. det glæder jeg mig til at prøve

3) Det er til at dreje tarmen mellem hver pølse, men desværre så folder de sig ud når man steger .. så bliver det til een lang pølse. Vær omhyggelig med at dreje pølserne! Det er nemt nok at binde knude i hver ende.

4) Pølsen udvider sig lidt understegning, blandt andet derfor retter de sig ud... men der er også fare for de springer... så prik hul i tarmen, ligesom man gør normalt når man steger pølser.

... kan ikke lige huske mere, men det finder jeg ud af næste gang :-)

Smagning af hjemmelavet pølse af svinetarm
Først havde jeg ikke liiige lyst til at sætte tænderne i den hjemmelavede pølse.. men den lignede jo en medister.. og det var jo bare hakkekød... og så har jeg set at Ramsey og diverse andre Tv kokke altid smager på alt, selvom det ser forfærdeligt ud.. så det skulle jeg i hvert fald også :-)

Og det smagte fuldstændig fint!! Ja svinetarmen smagte helt som den skulle, den var ikke sej og ikke salt. Men kødet smagte jo alt for meget bare af hakkebøf.. men det kunne jeg have sagt mig selv..


IMG_2138

IMG_2139

IMG_2144

Alt i alt en meget anderledes mad udfordring .. sådan at stå og skylle svinetarme.. og så spise det til sidst!! men det gik fint og jeg har ikke mistet lysten til på sigt at hakke kødet og lave gode grill pølser med special smag og godt kød :-)


Næste gang: fars og pølse-afslutninger
Næste gang skal jeg have lavet en stor portion fars, gerne med lidt krydderier så det smager af noget ..

Og så skal jeg forsøge at få lukket hver pølse så det ikke retter sig ud og bliver eeen kæmpe lang pølse.. ved ikke liiiige hvordan, jeg må spørge Tanja, hun har jo gået på slagteri skole og husholdnings skole så måske ved hun det...

Hjemmelavet medister pølse - Del 1: en anderledes udfordringSocialTwist Tell-a-Friend

Kaffemaskinen og alt dens elektronik - endnu en afhængighed

Nymodens kaffemaskiner er som små computere.. eller rettere som en vaskemaskine, et køleskab eller lignede.. for når kaffemaskinen ikke virker så skal der professionel hjælp til.

Nu for eksempel vores gode gamle Siemens Surpresso S20 espresso kaffemaskine som pludselig giver kliklyde når man tænder den.. det lyder næsten som en defekt harddisk der ikke kan starte op! Alle lamperne blinker i displayet.... hvad gør man så?

IMG_1711

I de almindelig kaffemaskiner skal der jo bare dryppe vand ned i noget kaffe, problemerne begrænser sig næsten til varmepladen eller tilkalkning. Nu koster det rask væk 780 kroner (sikkert plus moms) at få Bosch Siemens hvidevare service(BSH) til at undersøge hvad der er galt, for derefter kan de give en pris på hvad det vil koste at lave kaffemaskinen .. ÆV

Så der midt i min 3 ugers barsel havde jeg ingen kaffemaskine,.. det er da vildt uheldigt!! Jeg kom i gang med stempelkande kaffen, men det er slet ikke så godt.. meget sværere at dosere styrken, og jeg synes jeg bruger alt for mange kaffebønner til ganske få kopper kaffe.

IMG_1737

Køber nyt i stedet for reperation
Nå det dermed kan komme til at koste et par tusinde kroner at få maskinen lavet, så vil jeg hellere have den nye model. Siemens giver tilfældigvis kr.800 rabat hvis man køber inden 30. juni 2010, hvis man vel at mærke køber en speciel modeltype.

Nu har vi så fået den nye model.. og den er godt nok flottere, larmer mindre, kan lave mange typer kaffe med mælk (latte, capuchino osv), espresso delen skulle være bedre, og har endnu mere elektronik end den gamle. Kan fx. vise klokken og hvor mange kopper kaffe man har brygget....men i bund og grund laver den bare lige så god kaffe som den gamle maskine ... og det er godt nok en god kop kaffe :-)

IMG_1973

Flere bønne beholdere??
Nå de nu alligevel har lavet så meget smart og nyt så synes jeg godt de kunne have lavet 2 eller flere beholdere til kaffebønner.. så man nemt kunne vælge mellem flere bønnetyper.

Selvom det så ikke er lige til at skifte bønnetype, så vil jeg alligevel prøve nogle nye bønner næste gang. De næste hele kaffebønner tror jeg skal være fra Risteriet.. som sender gratis fragtfrit hvis man køber for over 300 kroner. De har nogle økologiske bønner jeg gerne vil prøve til omkring 250 kroner kiloet.. det er godt nok dobbelt pris i forhold til de Cellini Caffe bønner fra Metro som vi er vældig glad for.. nu må vi se om det er pengene værd :-)

IMG_3134

UPDATE 9. august 2010 - filter skal skiftes!!
Nu melder maskinen at filter skal skiftes om 19 kopper, så mig i gang med at søge.
Vand filter TZ70003 til den nye Siemens kaffemaskine koster kr.115 hos leverandørens online shop. Det er jo mange penge hvis vandfilterpatron skal skiftes allerede her efter 2 måneder, eller 210 kopper kaffe uden mælk og 1 med mælk.

Samme filter fandt jeg til kr.91 hos redcoon.dk, en butik jeg ikke kender, men de findes på trustpilot og er nævnt i artikel fra oktober 2009 hvor redcoon åbnede deres danske webshop. Det ser i øvrigt ud til de også har originale pakker med rensetabletter og lignede rengøringsprodukter. Jeg har det meste allerede, men jeg vover pelsen og bestiller et par filtre plus andet godt vi lige mangler.. for at se hvordan redcoon.dk service er. Det lader til man skal betale 59 i fragt (plus 7,50 kroner forsikring) hos redcoon, mod samlet 62,50 hos www.siemens-eshop.com.

Sjovt nok havde pixmania.com butikken ikke disse filtre.. ærgerligt for der har jeg ellers været tilfreds med at handle for eksempel elektrisk tandbørste.

Vandets hårdhed og kalkindhold
Hvis det er en fast værdi at filter skal skiftes efter 230 kopper og ikke fx. skyldes vandhårdheden her i Glostrup, så koster det cirka 50 øre per kop kaffe!! På maskinen har jeg sat hårdheden til 4 hvilket også var standard indstillingen, og betyder meget hårdt vand. Vandet er meget hårdt i Glostrup Hvissinge Fuglekvarteret området, så det er en god ide at beskytte og vedligeholde, rengøre og afkalke sine kaffemaskiner så godt som muligt.

Kaffemaskinen og alt dens elektronik - endnu en afhængighedSocialTwist Tell-a-Friend

Saturday, June 12, 2010

Merle sidste dag i vuggestuen Rødkælken

I går havde Merle sidste dag i sin vuggestue Rødkælken.. tænk at hun er blevet så stor pige allerede!


Det er ikke så lang tid siden vi var til Merles forældre samtale, og nu er det så slut .. det er meget vemodigt. Da jeg læste pædagoernes afskedsbrev til Merle var det helt underligt... Det er jo vores første barn Merle .. hun har tilbragt så meget af sin barndom i den vuggestuen og med de mennesker.. Merle har leget, synget, grædt, grint, spist, hygget.. og også fået en hel del opdragelse af Ugle stue pædagoerne Birthe, Pia eller Ingrid.

Det er jo sjovt som pædagoerne i vuggestuen kender Merle virkelig godt. Og jeg har da også fået sludret en del med dem om løst og fast, gennem de 2 år der er gået siden juni 2008.. næsten hver morgen og hver eftermiddag har jeg afleveret og hentet Merle. Dejligt at det er rare mennesker, som har overskud til at være sammen med alle de børn hver eneste dag :-) Vi har været så glade for at Merle har fået lov at tilbringe sin tid hos Fuglekær vuggestue.. kan varmt anbefales!

Merle lavede afskedsgaver
Mor og Merle fandt på at male porcelæns kopper som vi skulle have med fredag morgen. Det kræver lidt planlægning, vi gik allerede i gang med onsdag eftermiddag, for kopperne skulle tørre 24 timer, så ind i en kold ovn, op til 150 grader og hærdes i 30 minutter, og så køle af. Men det var rigtig hyggeligt for Merle og hun var så stolt da hun gav Ingrid gaverne :-)

IMG_2002
IMG_1999

IMG_1987



Pølsehorn, mariehøns og pizzasnegle
Selvfølgelig lavede vi også en masse bagværk: pizzasnegle med rigtig tipo 00 mel, muffins med mariehøne glasur og chokoladestykker, og så 2 forskellige slags pølsehorns dej: en sød bolledej og en ciabattadej. Merle hjalp og som altid er det hyggeligt :-) lidt travlt havde vi dog fredag morgen, selvom dejen var lavet dagen i forvejen så skulle pølsehornene lige bages.


IMG_2018
Næste gang husker jeg lige at prikke i pølserne inden de kommer i svøb, for ellers sprænger de jo :-)


IMG_2017

IMG_2016

Det var i øvrigt rigtig nemt at lave pizza snegle: jeg brugte almindelig pizza dej, smurte blendet tomatpure, salt, flåede tomater, et par rigtige tomater på dejen. Lagde et par gode skriver skinke på, og rullede det sammen til en roulade. Skar derefter skiver i cirka 1 cm tykkelse. Ind i ovnen, og lidt Mozarella på, nogle før bagning og nogle efter :-)

IMG_2014

IMG_2013


Merle fik sin vuggestue sangbog som gave
Da Merle kom hjem fra sidste dag i vuggestuen havde hun sin elskede sangbog med!! Det er den bedste gave man overhovedet kan give Merle.. jeg ved ikke om det er en standard gave til alle børnene, men det er i hvert fald en meget flot gave som vi, og ikke mindst Merle, er rigtig rigtig glad for!

Gennem lige så lang tid jeg kan huske har hun elsket at sidde og synge med den bog nede på Uglestuen i vuggestuen. Når man henter Merle mens hun synger sammen med Marie eller Annika så vil hun slet ikke hjem... der skal liiige synges 3-4 sange og man skal være med.

Hele fredagen havde Merle sangbogen klistret til hånden. Hun gik ingen steder, hverken have eller udestue, eller fjernsyn, uden bogen! Her til morgen lørdag er den også med hele tiden... hun er så stolt og glad over at have fået den som gave fra Ingrid og vuggestuen!

IMG_2051

IMG_2048


Og selvfølgelig skulle Merle sove med sin sangbog :-)

IMG_2078

IMG_2071



Børnehave - spændende ny tid
På mandag starter Merle i børnehave.. det er så spændende. Merle glæder sig rigtig meget for Noah og Holger kom over omkring 1 måneds tid siden, og hun har savnet dem meget! puha... der er ellers nogle store børn over i børnehaven.. vores store pige er blevet børnehavepige!!!

Merle sidste dag i vuggestuen RødkælkenSocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, June 06, 2010

Valhalla Rising - hvorfor er specielt ligmed kunst?

Lad det være sagt med det samme: LAD VÆRE MED AT SPILDE 1½ TIME PÅ VALHALLA RISING FILMEN ! Der er stor sandsynlighed for at du hører til det kæmpe store flertal som synes Valhalla Rising filmen er den værste gang bras nogensinde lavet.. brug hellere din tid på noget andet :-) der er en del som synes filmen er fantastisk, læs mere på IMDB forum... godt man har lov at være uenig :-)

Jeg kan godt lide film som ikke bare følger standard Hollywood blockbuster stilen, men der skal fx. være noget interessant, en historie som er nogenlunde til at forstå, gode skuespiller præstationer, ægthed, troværdighed, nærvær og følelser. Ja jeg kan ikke lige komme i tanke om mere, men når en film INTET af disse egenskaber har så er det helt galt.. og den er altså HELT GAL med Valhalla Rising.

Odin - One Eye - mening med galskaben?
Det skal måske vise sig at hvis man ved noget om Odin, nordiske guder, korsfarere og kristendom.. ja så er der måske en mening med Valhalla Rising.. men for faen hvor er det efter min mening lavet dårligt i den film. Det er måske en god ide at lavet en film over en menneskelig version af guden Odin.. men please lav den film så den er til at holde ud at se på :-)

Hvornår skal kunst, musik, film og lignende have stats støtte?
Det er utroligt at man kan bruge penge til at lave sådan nogle film... jeg håber dælme ikke der er brugt skattekroner eller støtte til Valhalla Rising.

Hvis folk vil have sådan nogle film, så er det fint med mig, jeg vil bare ikke betale for det gennem skatten.

Folk må selv betale de dyre kroner det eventuelt vil koste at se film som er så specielle. Ganske ligesom man også må betale dyrt for andre specielle hobbies.. der skal heller ikke være statsstøtte til deathmetal bands, golfbaner, osv osv

Jeg går ikke ind for at alle skal kunne lide det samme, folk må bare selv betale for det de kan lide :-)

Den ringeste film jeg nogensinde har set
Kort og godt er det den dårligste film jeg nogenside har set.. hvis det ikke var fordi hele Korsør biograf var lejet til alle os deltagere på Old School Bokse lejr 2010 så havde jeg aldrig set den færdig!! det er utroligt så ringe den film er.. damn fatter det stadig ikke.. 1 af 10 stjerner på imdb.com fra mig

Et af de mange gode forum indlæg på IMDB er denne, den rammer plet synes jeg:
"Congratulation! to all of you who enjoyed this movie! Must be wonderful to be so easily pleased.

Have the actors stare with an empty look, add some weird music and from time to time change the colors of the faces of the people to bright-red. Top it off with a useless dialogue and you've got a work of art!! yea right.."


Nå ja, så faldt jeg også lige over en perfekt markedsføring af filmen... du behøver ikke læse anmeldelserne, se et par af de her youtube videoer:

Valhalla Rising - hvorfor er specielt ligmed kunst?SocialTwist Tell-a-Friend

Elias næsten 7 måneder - og 40,2 i feber!

Sikke noget.. her til aften har Elias meget høj feber: 40,2 ... og man kan virkelig mærke han brænder! Det er efterhånden et par gange vi har oplevet enten Merle eller Elias have feber!



IMG_1955

Børnepanodil - problematisk for drengebørn?
Mor har givet ham børnepanodil her i dag søndag siden det startede med feber ved middagstid.. Elias var simpelthen mere sløv og blev ikke så gal som han plejer når man sætter ham fra sig... mor vidste der var et eller andet galt. Nu da jeg læste om børnepanodil, så faldt jeg over en artikel hvor der står at børnepanodil indeholder hormonforstyrrende stoffer.. så vi bør finde et alternativ!!

3 dages feber - se tiden an!
Elias er jo kun 7 måneder, så vi ringede lige til vagtlægen for at høre. i feber her søndag aften. Som tidligere spurgte vagtlægen til om Elias spiser, tisser og iøvrigt er til at komme i kontakt med. Og alt er jo ok.. så det tyder på at være en 3-dages feber hvor kroppen skal have bugt med et eller andet og derfor hæver temperaturen.

Vi skal altså lige se tiden an... feberen opdagede vi lørdag morgen, så hvis det ikke er væk om 3 dage tirsdag morgen, så skal vi til lægen med ham!

Iøvrigt tænkte vi på om det kunne være en tand... det har vi tidligere haft mistanke om med Merle.


UPDATE
Om tirsdagen var Elias meget bedre, men mor tog alligevel til vagtlægen, som bekræftede at det nok var 3 dages feber. Han sagde at vi skulle kigge efter "3-dages feber knopper" på Elias krop cirka på 4. og 5. dagen, og ganske rigtigt så kom de. Knopperne hedder ikke noget specielt men så var der ingen tvivl om hvad han fejlede:

IMG_1986


Elias næsten 7 måneder - og 40,2 i feber!SocialTwist Tell-a-Friend