Saturday, March 13, 2010

Moderne ønskebørn formes - forældre samtale i vuggestuen giver stof til eftertanke

Så blev vi inviteret til forældre møde.. en samtale om vores 2 et halvt årige datter, med pædagoerne fra hendes vuggestue. Spændende.

Hvordan er Merle i vuggestuen?
Det var spændende at skulle høre hvordan pædagoerne oplever Merle i vuggestuen. Selvfølgelig snakker vi dagligt med pædagoerne om hvordan dagen er gået, om det har været en god dag, hvad de har lavet af aktiviteter osv. Så vi ved jo lidt om hvordan det står til.

Ofte sidder vi også lige 10 minutter når vi afleverer Merle om morgenen, så kan man se lidt af hvordan de leger sammen. Man lærer faktisk også de andre børn lidt at kende, man ved hvem som Merle rigtig godt kan lide at lege med osv osv. Om eftermiddagen bliver vi også altid lidt inden vi tager hjem.

Halv times forældre møde den 11. marts 2010 - pædagoernes observationer
Merle startede i vuggestuen omkring juni 2008, så der er gået omkring 1 år og 10 måneder... selvom det føles meget længere. Hun har altid haft de samme 3 pædagoer omkring sig, Ingrid, Pia og Birthe, som hun er meget glad for. Indtil fornylig var Kirsten køkkendame og hende var Merle også vild med.. ud over at hun jo også lavede fortrinlig mad og brød til børnene :-)


P3070015

Anyway, pædagoerne havde nogle observationer.. og det er værd at bemærke det er efter vinteren 2010 hvor de ikke har været ude i mange måneder:
  • Merle er en meget kvik pige
  • Merle er en meget fysisk pige
  • Merle vil meget gerne være med i alle de forskellige grupper som leger. Hun ser og hører alt, og vil ikke gå glip af noget, så hun farer fra gruppe til gruppe. Det kan gøre hende meget forvirret, nogle gange drejer hun rundt om sig selv og hun er forvirret.
  • Merle har det med at skulle kommentere på alt hvad der foregår overalt i rummet
  • Merle har koncentrations besvær, fordi hun vil være med i det hele.
  • Merle når ikke at fordybe sig i sin leg, dog i løbet af de sidste par uger har hun leget længere tid, fx. med dukker, togbane.
  • Merle taler højt, og meget. Ligesom far, og een af pædagoerne :)
  • Merle søger voksenkontakt, hun smider sig ned og kigger efter om de voksne reagerer, fx. "se miiig".
  • Merle er en follow'er, hun sætter ikke selv leg i gang, hun vil være med der hvor de andre er.
  • Merle har stadig de 2 fingre i munden, det kan virke lidt som om hun er usikker, så ryger de 2 fingrer ind. Det er ikke sådan at tage dem fra hende som med en sut, men så finder man alternativer som hun kan lave.
  • Merle er småt spisende og der er meget Merle ikke kan lide. Fx. tomater. Men sålænge hun spiser og ikke er døsig, så får hun jo det mad hun har brug for.
Pædagoerne mente helt konkret vi skulle prøve:
  • Lade Merle lege mere alene.. altså når hun leger så skal vi sige vi skal noget andet, så hun selv leger videre. "læs en avis".. hehe, tænk at jeg skulle høre det fra en pædagog :-)
Vi sludrede lidt med pædagogerne, om at de faktisk er 11 børn og ofte kun 2 voksne. Kun i kort tid om formiddagen er der 3 voksne, og så er det muligt at lave små grupper med 3-4 i hver, og så lave nogle gode aktiviteter.

Og vi snakkede om at det har været en lang vinter, og at alle børnene gerne snart vil ud og lege. Der har ikke været tid og personale til at komme ud med børnene i mange måneder nu. Alle var enige om at det er noget som går ud over alle børn, og især Merle som er så fysisk at hun faktisk leger løbeleg indenfor!

Vores ønskebarn - vi har altid været der.. lidt for meget?
Ja det er jo meget interessant, vi kan genkende meget af det, og har siden tænkt og snakket om det hele :-)

Det er jo nok noget med at vi altid har været hos Merle.. når hun ville noget, så hoppede og sprang vi.. vores første barn og vores ønskebarn .. det er nok ikke så unormalt :-) oven i det -indtil vi fik Elias i November 2009 - så fik vi formet den ekstrem morsyge pige.. heh

Vi nok har forkælet Merle og været der for hende når hun havde brug for os, fx. hvis hun græd eller ville lege, eller bare så ud til at mangle noget - så var vi der. Men derudover har vi altid forsøgt at lave så mange aktiviteter som muligt med Merle.. altså vi har været hendes legekammerat, hendes aktivitet og bare været meget sammen med hende!

Moderne forældre og moderne vuggestue
Sådan som jeg beskrev det ovenfor, altså forkælelse og samvær med voksne... sådan tror jeg faktisk det er sådan for utrolig mange børn nutildags.. det er jo i langt højere grad ønskeønskeønske børn ..

Mange forældre nutildags er meget ældre, mere modne, mere bevidste, klogere omkring børn, og prioriterer deres børn meget højere end man gjorde før i tiden. Samvær, nærvær, opdragelse, mad, tøj, leg, stimulation, indlæring, bøger, internet forums, chat, facebook, .. osv osv... man bliver bombarderet og man søger selv information om hvordan man gør det bedste for sine ønskeønskeønske børn!!

Der er ikke noget at sige til at sige til 11 sådanne børn ikke lige passer ind i en vuggestue form som nok er ændret gennem tiden, fx. måske fra 1 til 2 eller 3 pædagoger, og massere af moderne stimulations legetøj.. men vuggestuen idag har nok langt langt flere børn som er vant til 100% opmærksomhed fra voksne :-) og sådan et barn er Merle!

DSCF1164

Tilbageblik på 2½ år med vores ønskebarn Merle
Efter forældre samtalen har det været spændende at tænke og snakke .. tænke over hvordan månederne og dagene er gået, hvordan opdragelsen, formelsen af et menneske er sket.. det har været dejlige år, som jeg ikke ville undvære for noget i verden!

DSCF1099
Her er lidt strø tanker om Merle, hendes verden og os forældre:
  • Merle sætter selv gang i leg, de sidste par måneder mere end nogensinde, fx. te-bord med dukker, indkøb af varer.. hun er virkelig begyndt at snakke for dukkerne og dyrene.
  • Vi har altid leget meget med Merle, det er rigtigt at Merle faktisk aldrig har leget alene!
  • Vi har været der når Merle bad om det..også ved ønske om leg: "kom far, lav puslespil...", "far lav puslespil med mig!", "ud og lege", "mor kom, du til lægen", "Merle gerne over til dig", "sæt dig her far"... osv osv
  • Vi har lyttet og svaret når Merle fortæller: "se far, jeg maler" ... det har gjort at hvis man ikke lige er på med det samme, så kommer den: "Faaaar .. sig noget".. :-)
  • Vi har talt meget til Merle, altså om hvad vi ser rundt omkring, "se hestene", "kan du se hunden derovre", osv osv
  • Vi har læst mange historier for Merle, siddet og hygget med hende.
  • Vi har set fjernsyn med Merle.. Først siden hun har fået sin iPod har hun faktisk set fjernsyn/iPod alene.. før det var det altid sammen med mor eller far.
  • Vi har altid gjort så meget som muligt sammen med Merle, og Merle har elsket det.."mig lige med", "vil du med ned og hente havregryn", "du lige vente på mig", "vil du med ned og sætte vasketøj over" osv osv
  • Så Merle spørger meget tit efter os.. at vi skal være med til alt hvad hun laver og når hun ved vi skal noget, så skal hun med... "Kom far..kom så far.. ud til Netto".. ;-)
Skal vi gøre noget andet fremover?
Vi elsker at være meget sammen med Merle, men vi vil fremover tænke over et par ting:
  • Merle skal lære at lege selvstændigt, uden vi leger med.
  • Vi skal ikke altid springe fra det vi laver, når Merle kalder: "faar, se jeg maler baby" .."mooaaar.. kom og leg"... Så kan vi godt forsigtigt afvise Merle lidt..."nu skal du lege lidt selv skat"
  • Når hun er i gang med at lege selv, så undgå at afbryde hendes leg, fantasi, selvom vi synes det er så spændende at være med!
  • Vi behøver ikke altid deltage, fx. når hun synger eller danser kan vi bare lade hende synge selv.. også selvom vi synes det er sjovt at være med.. så skal vi undlade det nogle gange.
  • Når vi endelig leger med, så skal vi undgå at lege med som et barn..vi skal huske vi er voksne og vi ikke er lige med børn..
  • Nogle gange skal vi hjælpe med i gang med at lege, istedet for at lade hende sidde ved iPod eller tv'et.. "Du skal lige lege selv nu mumze"
  • Og hvor meget det end brænder i mit hjerte .. så skal vi skrue lidt ned for at altid at tage Merle med i alt hvad vi laver :-/

"Kom far - sæt dig ned"
P3070006


I dag legede vi meget sammen med Merle som altid, men Merle legede osgså selv:
DSCF1409


Vi har nok købt lidt for svære puslespil, for så kræver det jo vi er med, og det er også sjovere for os at være med når det er lidt svært for Merle.. men i dag fik Merle et puslespil hun selv kunne lægge:
DSCF1398

Nå ja, vi bøjer os stadig for vores lille ønskebarn princessen.. når hun laver en lille surmuler fordi hun ikke vil spise sine flødekartofler som vi har aftalt for at hun kan få sin lørdagsslik - så får hun lørdagsslik alligevel - dog skulle hun lige spise en frikadelle mere:
DSCF1420


Merle ser lidt iPod... alene :-)
DSCF1240

Merle og far leger i haven:
DSCF1052

Far og Merle kælker i haven, vinter 2010.. og iøvrigt.. hvad man ikke bygger for sine ønskebørn :-) gynger, lille bakke og klatrevæg hehe
P2140013

Moderne ønskebørn formes - forældre samtale i vuggestuen giver stof til eftertankeSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: