Sunday, February 10, 2008

Webside eller programmer med sjov og læring for babyer og små børn

pegebogen.dkVi har åbentbart siddet så meget foran computeren at Merle er blevet meeget interesseret. Hun kigger tit hen mod skærmen vil selvfølgelig lege med tastaturet. Så hvad gør man så.. hvilket program, eller måske en YouTube video, kan man starte som tegner farver og laver lyde? Eller endnu bedre: med mulighed for at tastetryk og musebevægelser resulterer i lyde og store brede streger i forskellige farver? Det er i virkeligheden et stor paintbrush agtig papir tilført lyd som jeg godt kunne tænke mig. Findes der noget sådan? Og helst open source eller freeware, og naturligvis både til Mac og til PC :-)

Jeg kender til Edubuntu som er en samling af gratis programmer til læring for børn og unge. Det er gratis ligesom Ubuntu linux, som Edubuntu jo er bygget på. Og har man downloadet cd'en så kan man køre direkte fra cdrom uden at ændre sin nuværende PC installation som med stor sandsynligvis er Windows. Desværre virker det ikke på en Macbook som vi har.

Edubuntu har samlet en masse fra et par gode projekter som GCompris og Tux4Kids, men det er stadig en tand for avanceret for en baby. GCompris findes på dansk hvilket er super, dejligt at nogen gider bruge tid på det for os alle. Men altså lidt for avanceret, som de skriver så er det fra 2 år og opaf:

GCompris er en samling aktiviteter til indlæring for børn i alderen fra 2 til 10 år.
...

Nogle af aktiviteterne i GCompris er spil-orienterede, men altid lærerige. Der er aktiviteter i følgende emner.

- Computerbrug: Tastatur og mus....
- Aritmetik: Tælle, de fire regnearter, mål og vægt....
- Videnskab: Sluse, styre en ubåd, vandets kredsløb....
- Geografi: Placer lande på kortet.
- Spil: Skak, billedlotto...
- Læsning: Træning af læsefærdighed.
- Andre: Uret, puslespil af kendte malerier, tegning med vektorer....

Alt i alt er der mere end 60 aktiviteter, og der kommer flere til. GCompris er fri software, og du kan derfor frit tilpasse og forbedre det efter egne ønsker, og selvfølgelig, meget gerne dele dit arbejde med andre, til glæde for børn i alle lande.



tuxpaint.org

Tux4Kids er også godt, men stadig for avanceret. Deres tegne program, Tuxpaint, er lidt i retning af hvad jeg kunne tænke mig, men det er også for lidt større børn:

Tux Paint is a free, award-winning drawing program for children ages 3 to 12 (for example, preschool and K-6 in the US, key stages 1 & 2 in the UK). It combines an easy-to-use interface, fun sound effects, and an encouraging cartoon mascot who guides children as they use the program.

Kids are presented with a blank canvas and a variety of drawing tools to help them be creative. (See the full list of features.)

Edubuntu (som der ikke findes noget om på den danske Wikipedia) har så gjort disse programmer utrolig let tilgænglige, ved at pakke det hele sammen på een liveCD, som naturligvis også kan installeres på en PC hvis man vil :-) Desværrre findes den ikke på dansk endnu.

Anyway, jeg efterlyser sådan set bare et program som reagerer på tilfældige tryk og musebevægelse. Der skal ikke kræves noget af brugere, altså for eksempel krav som tryk på den røde knap, eller klik på koen. Det er jo umuligt på en baby på 5 måneder :-)

Det bedste vi har fundet frem til er pegebogen.dk, tak til lulu for det tip :-). Pegebogen.dk kommer tæt på det vi kigger efter:

Pegebogen er en interaktiv pegebog for de mindste (1-4 årige). Barnet kan selv bladre mellem billederne og aktivere lyden, uden brug af musen.

1. Vælg en kategori til venstre, Ting eller Dyr

2. Brug piletasterne frem/tilbage eller klik på pilene for at bladre

3. Tryk på mellemrumstasten, eller klik på billedet for at høre lyden

4. God fornøjelse!

Dog er man begrænset til at piletasterne for at skifte lyd og billede, det er lidt ærgerligt. En mulighed for noget i retning af at enhver tast gav random lyd og billede ville være interessant. Indtil videre trykker vi på tasterne og Merle nyder billederne og lydene! En kanon ide og hjemmeside, der burde næsten være en mulighed for donate. Men i hvert fald så kan vi hjælpe med noget gratis hosting hvis ejeren skulle mangle det en gang i fremtiden :-)


Webside eller programmer med sjov og læring for babyer og små børnSocialTwist Tell-a-Friend

4 kommentarer:

Irene Lykke Fisker said...

Hej
Jeg stødte på et tidspunkt på denne side, som jeg synes, er rigtig sød.
http://www.boohbah.com/

Mvh. Irene Lykke Fisker

J said...

Hej Irene

tusind tak for tippet, det er faktisk noget simpelt i den retning som vi savnede i sin tid.

nu har vi en lille ny på vej, så skal vi prøve dit link :)

mange hilsener

J said...

Nu har vi været på skiferie med vores børn på 2½ og 2 måneder. Og med min søsters børn på næsten 3 og lidt over 5 år.

og der oplevede vi hver dag børnespil i fuld brug hos alle børnene.. nemlig alle de små sjove spil på iPod og iPhones... børne skal bare glide fingeren eller trykke på skærmen, fx. et prutte spil, et huske /vende spil, et spil med billeder hvor man skal trykke på billedet af den lyd som kommer... osv osv... og så er alle spillene gratis i små udgaver via AppStore.. det er simpelthen lige hvad vi har ledt efter!!! kan anbefales 100%

J said...

så har jeg fået et rigtig godt tip fra en ven som har installeret noget af softwaren fra http://www.giggles.net/

det er programmer hvor børn bare skal ramme en eller anden tast og så sker der noget på skærmen. Og hvis de fx. ikke rører noget så sker der ikke noget, og kan ikke ødelægge noget på computeren..

lyder perfekt og jeg skal have det prøvet med det samme selvom Merle er blevet 2½.. vores søn er nemlig 5 måneder så mon ikke det er ved at være tid til leg ved computer hehe