Friday, August 20, 2010

Drivhus agurker og tomater - husk at vande med drikkevand!!

Regnvand via tag, tagrende og tønde = bakterier!

Øv .. hvorfor er der ikke nogen som har tænkt på det eller gjort os opmærksomme på det: når regnvand rammer vores tag og løber ned i regnvandstønden, så kommer der en masse problemer med vandet, og bør ikke bruge det til at vandet grøntsager:
  • vandet skyller gennem fugle lort som ligger på taget
  • vandet skyller gennem alger, blade og andet mere eller mindre stillestående vand
  • tagrenden kan være fyldt med cement eller sten rester fra tag eller skorstens arbejde
  • vandet står stille i tønden, hvor myggelarver trives og myg udklægges
  • plastik tøndens materiale kan afgive sundhedsskadelige plast stoffer
  • taget kan have belægning (overflade behandlet mod alger) eller samlinger (fx. bly indfatninger) som måske afgiver stoffer til vandet.
Regnvandstønde okay til blomster og stauder
Vi har altid været opmærksomme på at man ikke skal lege med vandet, vaske hænder eller drikke vandet fra tønden.

Vi har i flere år brugt vandet til at vande blomster, buske og træer i haven. Da vi aldrig har haft grøntsager, så har vi ikke tænkt over om vandet kunne bruges til det.

Tomater og agurker vokser med store mængder vand + gødning
MEN.. efter vi fik drivhus skulle vi have nogle grøntsager, chili og masser af krydderurter. Så til at starte med satte vi nogle kapilær kasser op, de er så praktiske:
  • fyld kapilær kassen med vand
  • læg en pose jord ovenpå
  • lav 3 huller og før lidt jord ned til vandet
  • sæt 3 planter i - fx. tomat og agurk
  • så passer planterne sig selv .. der skal bare fyldes vand på beholderen en gang imellem, og man tilsætter lidt gødning til vandet!
IMG_2649

Det har været så nemt, for der skulle ikke fyldes vand på mere end et par gange om måneden, og efter nogle måneder havde vi tomater og agurker.

IMG_3014

Krydderurter, chili, basilikum og timian ødelagt af regnvands-tønde vand
Efter et par måneder kom vi til at tænke på hvad det er for noget vand vi har vandet med!

Føj.. vand som er løbet gennem duelort og har stået mere eller mindre tid i en plasttønde fyldt med myggelarver.. nu har vi slet ikke lyst til at spise hverken agurker, tomater, chili eller basilikum fra drivhuset mere..

Det er brandærgerligt fordi det lige nu vælter frem med skole agurker, krumme sprøde agurker, dejlige søde små cherry tomater og store søde almindelige tomater!! Og der er tons vis af chili'er som er ved at modnes.. der er masser af timian og basilikum.. ØØØØØØVV

Sygdom som følge af grøntsagerne?
Vi har spist lidt tomater, agurker og en masse urter fra drivhuset.. men heldigvis er der ingen af os som er blevet syge af det. K havde lidt ondt i maven forleden, efter at have spist pizza og pizzasnegle 3 dage i træk, med tomatsovs hvor der var et par tomater i, timian og basilikum.. meen om det skyldes vandet ved jeg altså ikke.

Merle og Elias har i længere tid spist skole agurker fra drivhuset, det har jeg også.. og ingen har været syge. Men det er ulækkert at tænke på at det er vokset udelukkende på regnvandet fra tønden!!

Kapilær kasser burde have indlagt advarsel om vandkvalitet
Jeg vil anbefale at producenterne af kapilær kasser skriver at man skal vande med vand af drikkevandskvalitet og undgå vand fra regnvandstønder.. læg en gul seddel ind i kasserne som allerede er produceret, og skriv det på de vejledninger som trykkes næste gang. Det er så uhyre vigtigt fordi planterne står og søber i det vand som bruges!

Og så skal de plastik poser som kapilær kasserne er "foret" med i øvrigt være af madpose kvalitet, så der ikke afgives hormonforstyrrende stoffer. Vandet står jo stille i de plastik poser, så det må ikke være fx. plastik som bruges til affaldsposer eller lignende dårlig kvalitet!!

IMG_3010

P7130099

Drivhus agurker og tomater - husk at vande med drikkevand!!SocialTwist Tell-a-Friend

5 kommentarer:

LikeBree said...

Læste godt artiklen i det seneste nummer af Idényt.
Sådan som jeg forstår det, er det KUN overfladevanding, der er problemet. Hvis I kun vander i selve vandingskassen, er det ikke sådan, at planterne trækker fuglelort-bakterier op gennem rødderne. Det er kun, hvis man vander salaten og krydderurterne, at man ikke kan vaske det af.
Desuden skulle det heller ikke være et problem med tomatsaucen, da den jo er opvarmet.
Laboranten (min mand) siger, at både campolybactor og selvfølgelig jordbakterier findes i jorden i forvejen...
Håber det sætter lidt ro på :-)
Tak for en dejlig blog!

J said...

ah, dejligt at høre, og ja det giver lidt ro på.. Vi har ikke vandet krydderurterne direkte på bladene, men ned i jorden

Ja pizza sovsen blender og koger jeg altid i ret lang tid så der ikke er så meget væde i.. så du har ret.. vi sætter lidt ro på og ser om vi kan holde nallerne fra de dejlige tomater

.... meeeen jeg har fyldt helt op med drikkevand i går :-)

Jesper D said...

Læs også mere her på dette forum:
http://www.havenyt.dk/forum/drivhuset/8067.html

J said...

Tak, det er et godt link til http://www.havenyt.dk (hvorfor tænkte jeg ikke på at kigge der..de er jo mit absolut favorit have abonnements-uge-mail)

Rapporten har heldigvis et afsnit med "sammenfattende artikel":
http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2003/87-7972-747-6/pdf/87-7972-748-4.pdf

Og det lader ikke til der overhovedet er undersøgt vandring gennem rodnet og rødder, selvom projektets formål beskrives som "de risici, der kan relateres til eksponering af
mennesker ved håndtering af det opsamlede tagvand og anvendelse heraf"


Det virker logisk at man ikke skal vaske hænder, drikke eller lege med vandet, og det har vi heldigvis aldrig gjort.

Anvendelse til vanding direkte i kapilærkasser og i jord synes jeg ikke er frikendt, det er blot ikke undersøgt. Det ville være rart om nogle ville forske i det :)

Indtil da er jeg ikke er helt tryg ved specielt det med om dyre/fugle-lort i vandet kan trækkes op gennem rødderne..

Kan i øvrigt godt lide Søren som konkluderer at vandet i kapilær kasserne i forvejen må have en risiko da det er stillestående og i berøring med jorden.. og det har jo gået fint i mange år. Dog frikender det ikke opsamlet regnvand som har større koncentration af duelort og bakterier...

Men som Anne Marie skriver: man har gødet med Latrin i årevis på Amager.. uden problemer. Igen har de nok ikke gødet med fugle latrin ;-)

ANYWAY.. jeg kommer til at spise alle vores tomat/agurker alene, vi giver ikke mere til ungerne.. ÆV.. og vandet til chili/krydderurter og kapilær kasser bliver fremover fra vandhanen!

Tak til jer begge for at hjælpe mig med mine tanker omkring det hele :-)

Unknown said...

Det er en udbredt misforståelse, at man ikke må vande med regnvand, det sker der absolut ikke noget ved, så længe der ikke vandes direkte på bær eller grøntsager der spises uden tilberedning, men vanding i jorden sker der ikke noget ved.
https://www.regnvandstanken.dk/er-regnvand-ulaekkert/

Hvad med alle de børn der leger i vandpytter eller fugle der skider på jordbærplanterne? :)

Brug endelig regnvand, det er en helt gratis ressource