Sunday, August 22, 2010

Er de dyre espresso bønner til fuldautomatisk kaffemaskine de ekstra penge værd?

Efter vi fik vores nye Siemens EQ7 fuld automatiske kaffe maskine i sommers har jeg ville prøve nogle dyrere og helt frisk ristede kaffebønner i den. Fordi den nye maskine har en bedre kværn, opbevarer bønnerne i en bedre lufttæt beholder, bedre vandfiltrering, og skulle lave kaffen på en bedre metode, fx. med højere tryk osv.


IMG_4057

Jeg ville finde ud af om det kan betale sig at skifte fra cirka 100 kroner per kilo til fx. 250 kroner kiloet. Kort sagt: det kan ikke betale sig for mig .. den "billige" kaffe fra supermarkedet smager lige så godt :-)

Hele kaffe bønner til amatøren - fra 80 kroner til 250 kroner per kilo
Jeg har brugt 3 forskellige typer kaffe:
  • Peter Larsen Java almindelige hele kaffebønner, til 40 kroner for 500 gram, i fx. Føtex.
  • Cellini Caffe Espresso bønner, til 125 kroner for 1000 gram, i Metro Ejby Glostrup
  • Espresso - Miscela Uno bønner, ristet et par dage før man får dem med posten , 220 kroner for 1000 gram, bestilt på www.risteriet.dk
Hvordan kan man teste en fuldautomatisk maskine?
Tjaaa... da der desværre kun er eeen beholder til kaffebønner, så skal man drikke en del kopper efter man skifter bønner, for at være sikker på der kun er een type tilbage.

At trykke på knappen er det samme hver gang, bare man har indstillet styrke og mængde til det samme naturligvis :-)

Konklusion - Ikke de ekstra penge værd
De helt frisk ristede bønner giver en lidt mere syrlig kaffe.. det er som om den er lidt hård ved maven. Men bønnerne som er helt frisk ristede på www.risteriet.dk har ikke bedre crema, hverken til espresse eller almindelig kaffe, tværtimod. Og kaffen smager ikke bedre end kaffen som koster næsten det halve og som i følge datostemplingen på pakken er ristet mange måneder tidligere!

Jeg synes espresso bønnerne fra Cellini giver lidt bedre crema end bønnerne fra Føtex.. og kaffen smager af lidt mere. De bønner koster dog også markant mere.. 70 kr i Metro mod 40 kroner i Føtex, per 500 gram. Men dog en del billigere end bønnerne fra risteriet til 110 kr for 500 gram.

De økologiske bønner hos Risteriet koster også 220 kr per kilo, hvilket kan sammenlignes med Føtex Peter Larsen fairtrade bønner til måske 100 kr per kilo.

Snob og blær effekt - den virker tilgengæld fint
Man skal ikke undervurdere den psykiske snobbe og blære effekt af de flotte tunge folie poser fra Risteriet, det håndskrevne dato mærke for hvornår bønnerne er ristet... folk bliver meget imponerede når de ser det, og måske synes de derfor endnu bedre om kaffen :-) Hjerne kan nok snydes med denne psykologiske snobbe og blære effekt, for de fleste kan ikke smage forskel.. det er super dejlig kaffe uanset hvad.

Meget af grunden til at folk synes kaffen er super dejlig, skyldes jo nok for de fleste menneskers vedkommende at de kommer fra et dagligt forbrug af filterkaffe.. og så er frisk kværnet og friskbrygget kaffe skøn, uanset om det er bønner til 40 eller 110 kroner per ½kilo.

Visuelt kan jeg ikke se forskel på frisk ristede bønner og dem fra Cellini(øverst):

IMG_4063

Og her tror jeg det er Cellini øverst, men er ikke sikker:
IMG_3087


Cellini:
IMG_3075

Miscela Uno fra Risteriet.dk:

IMG_4061

Her er Siemens maskinen som vi bruger:
IMG_1973

Er de dyre espresso bønner til fuldautomatisk kaffemaskine de ekstra penge værd?SocialTwist Tell-a-Friend

2 kommentarer:

Unknown said...

Fin lille guide/test for os nybegyndere, der lige har købt en Siemens CM 6310 og skal i gang med at "lege".

Tak.

Henrik

Unknown said...

Hej

Hvilke Peter Larsen Java bønner er der tale om her? Jeg kan se at der er flere forskellige slags.. Colombia, Mocca, Mocca Gourmet.

Kan disse normale kaffebønner godt bruges til Espresso? Jeg forstår ikke helt forskellen.. om der er mere koffein i Espresso bønner end normale kaffebønner eller hvordan.

Jeg drikker ikke normal kaffe.

På forhånd tak.