Thursday, November 27, 2008

Hvad må man tage med hjem fra skoven?

Forleden var vi i Dyrehaven, det var lang tid siden vi havde været på tur der! Selvom vejret ikke var så godt, så var det en dejlig tur, skoven var lige ved at smide sin flotte efterårsdragt, dog var der et par træer tilbage med flotte blade. Og uanset vejr og årstid, så er der altid sjove ting i skoven, brug din fantasi:



fantasi i skoven

Mens vi var i skoven ville vi finde en gren som vi kunne bruge til at hænge Merles gaver til pakkekalenderen fra. Da vi så stod med fingrene i skovbunden, blev vi i tvivl om hvad vi egentlig måtte tage med hjem? Det gjorde det jo endnu mere kompliceret at jeg mener dele af Dyrehaven er privat skov, og hvad gælder så?

Et par dage senere faldt vi over en god artikel i Søndagsavisen, i forbindelse med folk som henter gran, kogler, svampe, rødder, sten, mos og lignende til deres juledekorationer. Artiklen angiver ikke nogle kilder, men hvis vi regner med det er korrekt, så er det forklaret ret godt:
  • I offentlige skove må du indsamle overalt.
  • I private skove må du indsamle hvad man kan nå fra stier og veje med offentlig adgang.
  • Du må tage hvad der ligger på jorden.
  • Du må plukke nødder, bær og svampe. Men ikke kogler!
  • Du må ikke skære i træer.
  • Du må klippe grene og kviste af løvtræer der er over 10 meter høje. (et grantræ er vist ikke et løvtræ vel?)
  • Du må tage hvad du kan have til eget forbrug, typisk accepterer skovfogeder at du tager hvad der kan være i plastikpose
  • Skovenes personale, og skovens besøgende, vil ikke acceptere at du rekruterer andre til decideret større indsamling, for eksempel en hel børnehave.
  • Der må ikke indsamles i større beholdere, for eksempel cykelanhængere.
  • Du må ikke klippe grene af træer som er fældet af skovens medarbejdere for at blive brugt som juletræ. Det kan ødelægge et helt træ, som ellers skal stå på et torv et eller andet sted. 
Man kan se en masse officielle regler på skov og naturstyrelsens website [http://www.skovognatur.dk/Ud/Tema/Skatkammer/Hvad.htm]. For eksempel står der også lidt om hvor meget sand og sten man må tage fra en strand:

Sten og sand

Man må i praksis gerne samle sand og sten på stranden, så længe det drejer sig om småting, d.v.s. ting, som man umiddelbart kan føre med sig uden hjælpemidler. En gammel definition som følger af bl.a. Jyske Lov på begrebet "småting" er: "Det, man kan have i sin hat”. For indsamling af rav er gældende praksis, at det antages, at rav tilhører finderen.


Det er jo fristende at tage en masse sand til sandkassen, men den går vist ikke, med mindre man går mange gange med meget store hatte :-) Næ vi købte i stedet 8 styk fint strandsand 25 kg sække i Bauhaus for ialt 200 kroner.

Nå men vi endte med at tage en almindelig pæn gren som lå under et træ, den tror jeg falder ind under hvad man godt må tage. Her er den så i brug som pakke kalender til Merle:

Pakkekalender fra skoven

Hvad må man tage med hjem fra skoven?SocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: