Friday, November 28, 2008

Clairvoyance vs. teknikker hot og cold reading

Her til jul er jeg ved at finde nogle gave ideer, og så kom jeg i tanke om det afsnit i Operation X som omhandler Clairvoyance[http://programmer-dyn.tv2.dk/operationx/article.php/id-12082693.html].. noget med at det var en teknik som de clairvojante brugte.. coldreading:

...de clairvoyante medier vi besøgte sagde, at de var i kontakt med de fiktive afdøde personer vi havde opfundet til lejligheden. Dette kunne tyde på, at de enten havde søgt oplysninger på Internettet på forhånd, eller at de benyttede sig af en teknik der hedder coldreading. Teknikken bruges til at hente oplysningerne fra klienten via spørgsmål, frem for at få svarene fra den åndelige verden.
Som en skriver på dr.dk forum:
Jeg har netop læst en bog som omhandler cold reading (den metode medier bruger). 

Det handler om at sige noget der ikke betyder noget. Altså sige noget der kunne være sandt. F.eks. "jeg fornemmer noget med november". November kunne omhandle alt. Lige fra din egen fødselsdag, til den afdødes fødselsdag, bryllupsdag eller bare et godt minde fra den måned. 

En anden ting er at hvis du tager fejl om en ting kan du gøre to ting. 
1) Sig at det vil ske i fremtiden. 
2) Sig at vedkommende tager fejl og må tænke sig om. 

Hvis man forudsiger at det vil ske i fremtiden, kan det jo sagtens være sandt, og der vil være ingen til at tjekke om det rent faktisk sker. Men du fremstår lige pludselig som en der kan forudsige fremtiden. 

Hvis du derimod beder vedkommende om at huske, flytter du problemet over på den anden. Det er ikke din skyld at du siger noget forkert. Det er ånden der fortæller dig ting, og du siger bare hvad ånden fortæller dig. Det er personens skyld at hun/han ikke kan huske noget om det. 

Men udseende spiller også en stor rolle. Hvis det er en ung pige du analyserer er det højst sandsynligt en mor/far eller bedstefar/bedstemor. Hvis det er en gammel person er det nok vedkommendes mand/kone som er død. 

Coldreading er ikke nogen større videnskab. Det handler i bund og grund at sige en masse ting som kunne passe på hvem som helst, og hvis du tager fejl så giv personen skylden for det eller sig det vil ske i fremtiden. 

De clairvoiante lever på at nogle mennesker ønsker at få kontakt og søger at sammenhænge kommer frem (subjectiv validering?) og at udsagn kan formes så de passer på alle personer (Forer effekten?) ... Man skal dog ikke undervurdere at det faktisk kan hjælpe folk videre i en sorg eller anden process! 

Selvom det tydeligvis kræver visse kundskaber at være coldreader eller clairvojaint (god til at snakke, læse folk, tænke hurtigt, menneske kender, gerne livserfaring), og det hjælper mange mennesker, så har jeg det altså svært med at folk siger de har kontakt til ånder .. men desværre kan man nok ikke bare kalde det terapi og lade terapeuten sige "jeg lader nu som om jeg har kontakt til din afdøde" .. det vil nok ikke have samme effekt :-/

Et dilemma... for det kan skade.. misbruges .. tjaa...  skal det forbydes? eller underligges autorisation, eksamen eller andre krav for i hvert fald at uddanne folk der vil clairvojante i hvilken magt de får, så de ikke skader mennesker?

Anyway, jeg vil finde en bog om emnet som gave til x.. og os andre som er lidt mere computer vante kan starte på Wikipedia cold, hot reading og kropssprogslæsning (kinesics) osv osv.. spændende læsning :-)

Clairvoyance vs. teknikker hot og cold readingSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: