Sunday, November 08, 2009

Arveloven og moderne familiemønstre

I det moderne samfund er mange blevet skilt, gift igen og fået børn sammen. Det giver nogle udfordringer hvis der er børn fra det tidligere ægteskab.. for hvordan bliver alle glade når arven fra den fælles mor eller far går bort?

Som udgangspunkt er arveloven jo meget logisk: børn arver deres forældre.. punktum! Men den nuværende arvelov skaber en følelse af meget stor forfordeling af eventuelle nye børn.

På papiret er børnene IKKE lige
Tag for eksempel hvordan arven skal fordeles hvis der er 2 børn fra tidligere ægteskab og 1 barn fra nyt ægteskab:
  • Formuen skal deles i 2, en halvdel til hver forælder
  • Den ene halvdel fra den fælles forældre skal deles blandt alle børn
  • Den anden halvdel tilfalder kun eventuelle nye børn
Kort sagt vil det sige at familien fra at være fælles og lige, nu går til at der er stor forskel på børnene! Når man gennem hele lives har levet som fælles familie, hygge, ferier, brugt penge, tjent penge, familien har købt sommerhus, lejlighed, hus osv osv, så følelse det ikke rart pludselig ikke at være ligemeget værd arvemæssigt.

Det er svært at tilsidesætte det at man arvemæssigt ikke er ens.. man føler sig vitterlig mindre værd. Man tænker, kan det virkelig passe at ens fælles forældre ville have at det som var sparet op ikke skal deles ligeligt mellem børnene?

Tag som eksempel 2 gamle børn og 1 nyt barn, så er der pludselig kun 1/6 til de gamle fælles børn, og 2/3 til det nye barn!

Skulle have tænkt på det
Arveloven kunne være sat sådan sammen at når man bringer familier sammen på moderne måder, så sker det også med hensyn til arv: gifter man sig med en som har tidligere børn, skaber en ny familie, så deler man også ligeligt den formue der opbygges.

Kan man tænke det sådan? .. skulle den gamle forældre ikke bare have tænkt på dette længe inden det kom så vidt? Fx. i det øjeblik der dannes ny familie så opgør hvad eventuel formue er, dele det fiktivt til de gamle børn, og så derfra starte ny værdi tilvækst? Og gøre det samme for penge der skabes undervejs.. hmm.. er vi så ikke bare tilbage til at dele alt ligeligt? jo netop.. Men kan arveloven så tilpasses til moderne og sammenbragte familier? så der ikke skabes ulighed

Det eneste rigtige er at dele alt ligeligt. Det bliver alt for pengefikseret at få alle til at føle sig glade med den nuværende arvelov.

Mere til nye børn - gælder også gamle penge
For hvad med penge som den fælles forælder kom med da det nye ægteskab blev lavet? Eventuelt hus, bil eller anden formue. Eller eventuel arv som den fælles forælder får fra sine forældre, altså fra fælles bedsteforældre? Eller hvad med penge som bare tjenes undervejs i familiens liv, for eksempel investeringer eller huskøb?

Alle de penge fordeles alle efter nøglen 1/6 til de gamle og 2/3 til den nye.. altså i tilfældet ovenfor. Er det fair! Er det det som den fælles forælder vil have?

Penge over tid
Man kan hurtig blive mistroisk når der på denne måde gøres forskel på børn i en familie. Man tænker på om ens fælles forælders penge er blevet taget af den nye forælder!

Hvad med andre goder gennem tiderne? Er der taget ekstra hensyn, givet mere, foræret mere til de nye børn? Og hvordan går det med pengene fremover? Hvis den nye og tilbageværende forælder virkelig ikke ser børnene som ligeværdige, vil vedkommende så kanalisere eller forære pengene væk til den som forfordeles?

Bliver det det samme uanset hvem som dør først?
En ting som i øvrigt undrer.. med den nuværende arvelov, virker det som om rækkefølgen af død for nye familier har enorm betydning. Hvis der vel at mærke ikke er skrevet testamenter.

Hvis den nye forælder dør først, så gør alle penge til den gamle fælles forælder, og ved dens død, så arver alle børnene ligeligt! Jamen.. det er jo præcis sådan det er rimeligt!

Hvorfor deles alt ikke ligeligt som standard hvis den fælles forælder dør først, og der ikke er skrevet testamente? Det virker da som om arveloven er forældet!

Gamle børn arver også en anden forælder
Jeg hører de nye børn sige at det kun er fair de får mere. De skal jo ikke arve andre. De gamle børn skal arve den anden forælder, så det er kun ok at nye børn får mere!

Sådan mener jeg kun man kan tænke hvis man ikke har set os som en familie.. en familie hvor alle er lige. Det er rigtigt at de gamle børn er en del af endnu en familie. Det er jo netop det nye og moderne: børn har flere familier, bonusforældre, bonus søskende. OG man har jo netop følt at man var søskende, var lige, man havde flere sæt forældre! Man lever, deler og elsker sine familier. Det kan nye børn som kun har een familie ikke forstå: jamen jeg har jo kun eet sæt forældre at arve, så jeg skal have mere i denne familie! Jamen jamen,.. så var vi slet ikke lige eller hvad? Det nye er at mange børn nutildags har flere familier hvor børnene i hver familie gerne skulle være lige, både følelsesmæssigt og pengemæssigt!

Når de nye børn synes det er fair at de får mere, så har de ikke taget hensyn til hvordan pengene som nu skal deles med 1/6 + 1/6 + 2/3 er skabt.. kom de med fra den fælles forælder, kom de fra fælles forælder arv, er de skabt på baggrund af fælles familie arbejde, tjenester osv osv... og de tager slet ikke hensyn til følelsen af at de gamle børn føler sig meget mindre værd!

Gør arven op med det samme
Nej... hvis den nye forælder ikke ser børnene som ens, skaber en forskel og en ulighed, og ikke vil dele alt ligeligt, så er der kun eet at gøre: Gør arven op med det samme og kom videre... personen har jo vist at vedkommende ikke vil familien, men kun tænker på pengene.. mest til de nye børn!

Lad være at græde over spildt mælk, lad være med at tænke på at den fælles forælder kom med flere penge til at starte med, arvede penge, tog kloge beslutninger og var med til at tjenepenge gennem årene, osv osv.. skid hul i at alt der er sparet og tjent gennem årene nu skal fordeles med 1/6, 1/6 og 2/3....

Mennesker som ikke vil fællesskabet, som skaber splid og ulighed, er de værd at give tid og tillid

Tænk over det inden nogen går bort eller bliver syge
Jeg håber alle sammenbragte familier vil tænke over dette inden nogen bliver syge eller går bort. Snak om dette åbent i familien, også med bedsteforældre osv... gør det mens alle er raske.. ellers er det for sent!

Kan lovgivningen gøres bedre
Moderen som har 3 børn fra tidligere ægteskab og nu får 1 barn med ny mand. Ved hendes død, skal hendes penge virkelig fordeles med 1/8 til hver af de 3 børn og 5/8 til den sidste nye?

På anden siden er det måske heller ikke fair at en ny forælder per automatik skal dele sine penge med sammenbragte børn? Man gifter sig og vupti går ens penge ligeligt til sammenbragt børn og til eventuelle nye fælles børn. Tja.. man er vel en familie ik

... der er mange spændende artiklernettet..

Arveloven og moderne familiemønstreSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: