Saturday, May 03, 2008

Vi vil ha wienerbrød og fødselsdagsboller

KanelsnegleDa jeg var dreng kan jeg huske min morfar bagte wienerbrød når vi besøgte mormor og morfar i deres sommerhus ved Fakse Ladeplads!

Og så ligger det jo sådan at vi faktisk fandt ud af hvor forholdsvis nemt det var at bage spelt brød, så nu skulle vi da også lave Kanelsnegle som Camilla Plum viste det på DR2:

  • 1 portion festbolledej - Se opskriften på festbolledej her

Remonce:

  • 150 g blødt smør
  • 3 dl sukker
  • 1,5 spsk kanel
  • 2 tsk stødt kardemomme

Så frem med opskriften på festbolledej:
  • 25 g gær
  • 4 dl lunken mælk
  • 100 g smeltet smør
  • 1 æg
  • 12-13 dl hvedemel
  • 1 dl sukker
  • 1 tsk groft salt

Til kanelsnegle, boller, luciabrød, birkessnegle, brunsviger, kanelbrød og æggebrød skal der desuden bruges:

  • 1 tsk stødt kardemomme
  • Revet skal af 1 citron

Til luciaboller desuden 1 tsk hel safran samt æg til pensling.

Opløs gæren i den håndvarme mælk. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt grundigt. Hold noget af melet tilbage. Det er vanskeligt at sige, hvor meget der præcist skal til. Der må hellere være for lidt end for meget i. Dejen er klæbrig, og det skal den være.

Sæt dejen til hævning et køligt sted, til den er hævet flot op. Herfra kan man så forme den, til hvad det skal være.

Generelt skal bagværket hæve lunt anden gang. Det skal pensles med æg, så snart det er formet på pladerne, og inden man sætter det til hævning, og så skal det bage ved 200 grader i forbløffende kort tid.

Luciabollerne formes enten i de traditionelle former eller efter fri fantasi, som kringler, snegle, kuser eller fugle. Fugle er en knude, hvor man klipper halen op, så den stritter, klipper et lille næb og sætter korender i som øjne.

Mine egne noter til festbolle dejen blev således:
  1. varm mælken sammen med saltet - UPDATE: tip fra en bruger: gå direkte til punkt 3 (og spring punkt 7 over), altså lad være med at varme mælken, og hæld den i stedet direkte i den smeltede smør!
  2. lad mælken køle.. vigtigt! ellers dræber man gæren og så hæver dejen slet ikke!
  3. smelt smøret og lad det køle (UPDATE: hæld den kolde mælk i det smeltede smør og opvarm til lun)
  4. opløs gæren (jeg brugte 42 g frisk økologisk gær) i den kun let lune mælk
  5. slå ægget ud i mælken
  6. bland sukker i mælken
  7. hæld smøret i mælken (UPDATE: spring dette over)
  8. bland det meste af melen i
  9. lad det hæve koldt i mange timer, gerne natten over
Remoncen bliver lidt kornet når man bruger økologisk rørsukker, men det går. Og så skal man i øvrigt ikke putte alt for meget remonce på. I så fald kan det minde lidt om brunsviger, især hvis man bager for længe, for så kommer der en hård sukkerbund under kanelsneglene.

Jeg brugte dejen til at lave snegle og til at lave festboller, begge dele blev godt! Dog giver den biodynamiske mel som jeg brugte en let brunlig festbolle eller kanel snegl, men det smager dejligt!

Så en dejlig opskrift som ikke er svær bortset fra det med at mælken ikke må være for varm!

Vi vil ha wienerbrød og fødselsdagsbollerSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: