Friday, October 28, 2011

Fantastisk flot og skøn løbetur i skoven - Gribskovløbet 2011 med perfekt vejr

Sidste søndag den 23.oktober 2011 afholdte FIF endnu et skønt Gribskovløb. Sidste år deltog jeg for første gang, og jeg var begejstret for løbet. Så jeg glædede mig rigtig meget til at være med igen, og denne gang havde jeg også lokket familien til at deltage, så det skulle blive hyglig dag i skoven :-)

Perfekt vejr og skov
I år var vejret intet mindre end perfekt! Sol, klart, kølig og skarp luft, næsten ingen fugtighed eller vind vil jeg tro... og skoven i noget nær sin flottede efterårs pragt.

Det kan godt være at løvfald kom lidt senere i år 2011, og at skoven er endnu flottere her næsten en uge efter, eller måske næste uge.. men under alle omstændigheder er det simpelthen medicin for øjne, krop, sind og sjæl at løbe en tur i skoven i disse uger!!

Prøv at se nogle af billederne fra løbet nedenfor.. det var så smuk en dag i skoven!

Ruten anderledes 2011 i forhold til 2010?
Jeg huskede Gribskovløbet som et løb uden så meget grusstier, men i stedet med en del skovstier ala mountainbike spor. Altså inde i skoven, fx. langs sø og på smalle single tracks med rødder og ujævnheder.

Det kan godt være jeg har sat forventningerne for højt, men jeg følte at løbet i år var stort set på brede grusstier og kun lidt på bløde skov stier. Måske fordelt 80% vs. 20%..men det er kun et gæt.

Så når læser hvad jeg skrev sidste år 2010 om gribskobløbet så havde jeg altså forventet noget mere.. virkelig set frem til det:
"Gribskov løbet udnytter skoven perfekt!
Jeg synes rigtig godt om alle de små stier som ruten er lagt på, og det er helt ok at der lidt grusstier.. Julestjerneløbet er et godt løb at sammenligne med, og også et af mine favoritløb, men faktisk er Gribskovløbet endnu mere en del af skoven da der er meget færre kilometer på grusstier! perfekt rute når man nu har skoven :-)"
...så enten var jeg meget nemmere at gøre glad sidste år, eller også var ruten 2011 ændret en hel del. Misforstå ikke.. Gribskov løbet er stadig et fantastisk løb og jeg vil stadig betegne det som et skovløb. Jeg synes i øvrigt også der manglede en skrap stigning til slut i Gribskovløbet???? men jeg husker nok forkert.

Men jeg må så revidere mit udsagn: "Gribskov løbet udnytter skoven bedre end langt de fleste løb, men langt fra perfekt" :-)

Anyway der er også sket meget siden oktober 2010.. jeg har fundet en helt anden type løb som jeg er helt vild med.. skovløb eller trail løb om man vil. Det startede egentlig i marts 2011 da jeg fandt på at løbetræne på mine gamle mountainbike ruter langs furesøen, og kulminerede i sommers med Helvede i Nord og Strandpukkelløbet. Sidstnævnte er mit klare favorit løb som nok rangeres således:
  1. Strandpukkelløbet, juni hvert år
  2. Helvede i Nord, april hvert år
  3. Salomon Trail tour, fx. Birkerød afdeling, september 2011
  4. Gribskovløbet, oktober hvert år
  5. Julestjerneløbet, december hvert år
  6. Eremitageløbet, oktober hvert år

Result fra Gribskovløbet 2011
Nu er det jo et motions løb og man skal løbe det fordi det er skønt flot og hyggeligt. Men man kan da godt tage en tid og lade sig presse af konkurrencen fra andre deltagere osv osv. Det giver en dejlig oplevelse og endnu bedre træning når der er race.

I år er jeg så heldig at have fået mig en Garmin XT 310 så jeg har kilometer tider og kan se ruten bagefter på fx. Garmin website eller Endomondo. Det er så nemt og ret sjovt at kigge på.

Resulatet blev en del bedre en sidste år, men jeg tror altså også ruten var nemmere i år.. som sagt er det dog kun et gæt. Jeg kom i mål med kilometer tid 3m59s via Garmin som målte løbet til 12,1 km eller tiden 47m24s, mod sidste år 50m46s.

gribskov.loebet.2011.resultat.12.km



Links til billeder fra Gribskovløbet 2011

Det er lykkedes mig at finde et par fotografers samlinger af billeder fra Gribskov løbet 2011.. og minsandten om ikke Kim Gudmand også har taget billeder af dette løb.. han er altså aktiv det er kanon at se hans billeder:

Desværre viser billederne ikke skoven fra sin smukkeste side. Mange af billederne er fra årets rute som jeg syntes var alt for meget på grus:

Her er et et par andre links til billeder:

Især er jeg vild med disse billeder Fra Preben Etwil... det er smukke smukke naturbilleder, fx. Esrum sø og et stemningsbillede fra målteltet.. viserviser rigtig godt hvor dejligt løbet er:

Her fandt jeg et billede af en som løber med løbevogn, og som jeg husker det tror jeg uden problemer man kunne løbe med begge unger i en dobbelt løbevogn ... der er ikke så trangt med mennesker og ruten er desværre meget på grus og ingen stigninger som ikke kan klares med løbevogn:
Billedet er fra en god samling fra Helge Lang Pedersen:

Man kan jo også bare søge på efter "gribskovløbet 2011" på fx:
  1. Picasa - https://picasaweb.google.com/lh/view?q=gribskovløbet+2011
  2. Flickr - http://www.flickr.com/search/?q=gribskovl%C3%B8bet%202011 (denne synes dog pt kun at finde nogle billeder jeg selv har taget hehe)

Andre efterårs billeder fra skov, ænder og løbetur ved Furesø og i Vaserne Birkerød
Lidt billeder fra mine træningsture med Merle og Elias i løbevogn, inden for de sidate par uger:

29102011(001)

29102011(003)


29102011(002)

29102011(010)

15102011(004)

15102011(002)

15102011

Fantastisk flot og skøn løbetur i skoven - Gribskovløbet 2011 med perfekt vejrSocialTwist Tell-a-Friend

Friday, October 14, 2011

Siemens EQ.7 kaffemaskine laver meeget tynd kaffe

Vi har været meget glade for vores Siemens fuldautomatiske kaffemaskiner i mange år.. nok over 5-6 år, først en S20 surpresso (svarer til TK 76) og den blev for godt 1½ år siden skiftet ud til en nyere Siemens EQ.7 maskine.. en ikke helt billig maskine, så man forventer naturligvis god kaffe brygning!


Desværre har der på det sidste vist måneder vist sig at være problemer med vores EQ7 Siemens kaffemaskine, styrken er meget lav, kaffen er næsten vandet, selvom:
  • Styrken kan ikke sættes højere.. man kan ikke trinvis vælge styrke, kun lidt svagere, mellemstærk eller kraftig. Men Kraftig indstilling er slet ikke stærkt.
  • Mængden kan ikke sættes lavere. Dette var i forsøg på at få mindst vand, og brug af flest bønner.
  • Bønnerne er Arabica espresso. God kvalitet købt i 1 kilo poser i Metro. Omkring 150 kroner kilo.
  • Skift til "Espresso" giver lidt kraftigere kaffe, men stadig meget vandigt. Og så er espresso jo meget små portioner, så man skal i realiteten laver 2-3-4 potioner for at ende med en ret svag kop kaffe.
Alt i alt er det begyndt at være en kæmpe skuffelse at drikke kaffe fra denne fuldautomatiske kaffemaskine. Og det skulle jo helst være nemt og god kaffe...

Vi har i øvrigt altid brugt vandfilter, afkalket og rengjort maskinen når den bad om det. Og vi har løbende skyllet brygenheden som beskrevet i manualen. Så jeg undres :-(

Nu vil jeg høre Bosch-Siemens-Hvidevare service om det kan være en defekt brygenhed eller hvad der er galt. Jeg har forsøgt at filme og vise hvor tynd kaffen er, men det er naturligvis svært at vise på en video:





Nedenfor er en reklame for EQ.7 maskinen... og ja det ser godt ud, meeeeen nu ved jeg ikke rigtig hvad jeg synes om maskinen længere :-(( og som tidligere nævnt er man djævelsk afhængig af alt det elektronik, nu også til sin kaffe.. det er ikke kun godt med alt det automatik.. måske skulle man gå over til de mere manuelle espresse eller kaffe brygnings maskiner


Siemens EQ.7 kaffemaskine laver meeget tynd kaffeSocialTwist Tell-a-Friend

Monday, October 10, 2011

Salomon XT Wings løbesko på grus og asfalt til Eremitageløbet 2011

Perfekt løbevejr!
Eremitageløbet 2011 foregik i høj sol, på en skøn klar søndag som startede meget koldt omkring frysepunktet. Men da starten gik kl. 11 var det perfekt løbevejr, næsten ingen vind, skarp frisk luft og massere af sol fra en blå himmel. Noget bedre end Eremitageløbet 2010 som dog også var godt.

Brug en løbetest hvis du vil undgå ankel eller knæskade
Siden jeg den 3. August fik købt mig et par forkerte løbesko - !! - og jeg var ude og løbe med dem 2 gange, så har jeg været plaget af smerter i venstre ankel. Ankel problemer, og så lidt influenza i starten af september, har gjort at jeg næsten ikke har fået løbet, og slet ikke fundet frem til et par nye løbesko til erstatning for mine næsten neutrale Asics Gel 3010 sko!!

Jeg er ikke sikker på om den nyere Asics Gel model 3030 har helt samme pronation og jeg har fået kæmpe respekt for betydningen af at løbe med de helt rigtige løbesko... jeg er tæt på æde min tvivl om at man ikke behøver løbetest inden køb af løbesko hehe.. man skal i hvert fald undersøge meget mere omkring pronation på de sko man køber online hvis man vil droppe løbetesten hos fx. Kaiser eller Marathon sport!

Jeg håber jeg kan finde et sted som tilbyder løbetest og som ikke er helt så meget dyrere end online shopping :-( det kan immervæk være over 500 kroner man ender med at betale for løbetest..selvom det vil jeg gerne betale for at få en 100% ok ankel lige nu ...doh

Gamle sko fra 2009 sælges som nye
Nå ja.. så hvis der er nogen som vil have et par meget billige Asics Herre Gel Kayano 15 (desværre meget gamle fra 2009) så giv lige lyd ik :-) jeg har i øvrigt fået at vide fra god ven at sko der er så gamle næsten allerede skal skrottes fordi gel og absorbering taber effekt når tiden går, selvom skoene ikke bruges. Det skuffer mig egentlig en del at loebeshop.dk solgte sådanne sko..også selvom de var på tilbud til 750 kroner :-(( der er jeg for naiv, for jeg havde en forestilling om at sådan en dedikeret løbesko forretning kun solgte produkter som er i orden..men det skal man åbentbart ikke regne med desværre.

Salomon XT Wings - trail løbesko okay til grus og asfalt?
Som altid kan man brokke sig over at Eremitageløbet er noget nær 50% asfalt, 45% grus og 5 procent mark/skovsti. Det er selvfølgelig nødvendigt at holde sådan et stort arrangement på de meget store stier, ellers vil der opstå trafik propper og kaos på ruten, og skoven ville lide meget under belastningen hvis man løbe på mindre skovstier i Dyrehaven.

Som nævnt har jeg ikke fået købt nogle erstatnings løbesko for mine 2 år gamle og meget slidte Asics Gel 3010, som jeg i øvrigt købe ved løbetesten hos Kaiser sport i 2009.

Så jeg endte med at løbe i mine Salomon TRAIL sko.. hehe... ja det er jo ikke lige perfekt...men det gik faktisk fint. Kun hvis det havde stået ned i stænger med regn og ruten var helt mudret ville skoen nok være kommet til din ret..

2011 udgaven af Eremitage løbet var tør og solrig, så mine sko var bare fyldt med grus og har nok ikke givet mig meget fordel. Og dog.. jeg tænker at de sidste 2-3 kilometer på marksti og grusstier godt kan have været lidt nemmere pga skoen som jo har rigtig godt greb!

Især op af bakken mod mål kan det være en stor hjælp ikke at glide .. man er jo så forbandet træt og kæmper alt hvad man kan...tjaa

Måske skal jeg droppe at kigge efter nye Asics standard løbesko og bare holde mig til trail sko.. der findes måske et par Inov-8 eller Salomon sko som passer til grus underlag og ikke decideret skov eller offroad løb? det må jeg undersøge :-)

Salomon XT Wings


Resultat for Eremitageløbet 2011
Anyway, nu skal det ikke kun handle om løbesko hehe.. selvom jeg må indrømme jeg er blevet bidt af offroad og løbesko til grus, skov og terræn :-) skal nok få kigget mere på det her til efteråret og vinteren når jeg skal ud på Furesø MTB spor og løbetræne igen .. yihaa glæder mig:)

Som altid kan man finde de officielle resultater på Ultimate website, men jeg synes kilometer skiltene kom lidt for hurtigt i forhold til mit Garmin GPS 310 XT ur..så her har jeg snuppet kilometertiderne fra GPS og ikke fra skiltene:
1 3:29.3 Ned af bakke, lidt medvind også?
2 3:37.1
3 3:41.0
4 3:51.3
5 4:04.1 Opaf bakken til Eremitage slottet
6 3:44.0 Nedaf
7 3:54.1
8 4:05.9 8km er på toppen af Rådvad bakken
9 4:06.0 Opaf mod slottet
10 3:56.9 Opaf mod slottet og lidt ned.
11 4:00.7 Nedaf, men meget vind igen i år
12 4:12.9 Lidt opaf og ind i skoven igen
13 3:50.4 Prøver at finde de sidste kræfter opaf.
14 0:51.6 Led sidste bakke mod mål :-(
Alt i alt er jeg glad for tiden 51 min 22 sek, eller cirka 3 min 52 sek /km, da jeg ikke har fået løbet så meget de sidste par måneder, men dog har cyklet en del til og fra arbejde.

Den manglende løbetræning kunne også godt mærkes på de sidste 4-5 kilometer. Kunne nu være sjovt at komme under 50 minutter en dag.. men det kræver nok decideret løbetræning.



Jeg har ikke fundet nogle billeder fra Eremitage løbet 2011 endnu.. sidste år fandt jeg billeder via marathon photos.. men ikke noget der endnu i hvert fald...

Der er også mange andre som har lagt billeder fra Eremitageløbet 2011 online på Picasa.

Han tager tilsyneladende rigtig mange billeder fra løb omkring København, fx. også Christianshavner milen oktober 2011.
https://picasaweb.google.com/114696038910558235190/ChristianshavnermilenOktober2011

Salomon XT Wings løbesko på grus og asfalt til Eremitageløbet 2011SocialTwist Tell-a-Friend

Monday, October 03, 2011

0,01 kWh strøm per kaffekop med espresso maskinen

For næsten en måned siden havde vi en solcelle rådgiver forbi for at gennemgå mulighederne for at få etableret et solcelle anlæg. Vi har jo et stort elforbrug pga gammel plasma 42 tommer fjernsyn, spotlamper (som dog for de fleste er diode spare spots), computere, kaffemaskiner, gulvelvarme i badeværelse, osv osv.


Rådgiveren gik rundt og kigge for at finde forklaring på at vi har et elforbrug der ligger lidt over 10000 kWh per år. Vi har fx. en del sparepærer, ingen kummefryser, men dog spot pærer og 2 fjernsyn.

MEN da han så vores Siemens espresso automatiske kaffemaskine udbrød han straks: "AH der har vi synderen! En kop kaffe på den maskine, med standby og det hele koster ca. 0,80 kWh" WHAT..der fik jeg et chok,,, kunne det nu også passe...jeg kiggede på maskinens statistik og med lidt under 2000 bryggede kopper på omkring 1½ år, så bliver det ca. 1000 kWh per år!

Til sammenligning mente han at en kop kogt vand til frysetørret kaffe neskaffe koster omkring 0,20 kWh. Hmmm...

Frem med kWh måleren
Jeg kunne som sagt ikke få det til at passe at vores kaffemaskine skulle bruge så meget strøm. Så jeg lånte en strømmåler af min kollega, og havde en på maskinen under opstart, opvarmning, brygning af en kop kaffe

IMG_2123

Efterfølgende lod jeg kaffemaskinen så tændt indtil den slukkede sig selv, og næste morgen tændte jeg den, med opvarmning, jeg lavede den mindste kop kaffe man kan lave på 25 cl. og igen viste måleren kun 0,01 kWh forbrugt. Jeg testede lidt videre et par dage, og det fortsatte.. PUHA altså ikke noget med 0,80 kWh per kop.. det var dog rart at høre :-) så kan vi trygt lade folk trykke løs også til fødselsdage og andre arrangementer.. det er dog så dejlig nemt!

IMG_2126




Elkedel til kogning af vand bruger i snit 0,10 kWh
Vi lavede samme måling af kogning af vand til nescafe. Der prøver vi altid at bruge så lidt vand som muligt, ca minimum som man skal putte i elkedlen, og det er lidt over en kop.

Sådan en kop vand bruger cirka 0,10 kWh strøm.. altså 10 gange så meget som espresso kaffe maskinen. Det kunne være man skulle anskaffe sig en qouker vand cooker... tjaaa måske .. for den har vist et standby forbrug, antageligt 0,50 kroner per døgn. Hvis vi antager Katja laver 3 kopper kaffe per dag med elkedel så bruger vi 0,3 kWh eller 0,60 kr hvis prisen er 2 kr/kWh. Men jeg ved ikke hvor meget strøm quooker bruger per kop, så der mangler lidt i regnestykket :-)

Solcelle historien
Forresten, solcelle anlægget er stadig til overvejelse, da vores hus ikke har optimal placering i forhold til syd, og tagfladen er lidt for skrå. Et anlæg til produktion af ca. 6000 kWh per år vil fylde hele vores tagflade, altså ingen plads til skråvinduer som vi ellers gerne ville have et par af. Men nu må vi se.. det er en god ting at bruge sine penge på i disse tider, da renten er så lav og det er svært at tjene penge på fx. aktier.

LAFT energy var forbi den 5. september, men jeg har endnu ikke fået et tilbud fra dem selvom det er næsten en måned siden at de også var ude og lave præcise målinger... de har nok travlt pga meget solcelle medieomtale og de pt høje skattefordele.

Solaropti var meget hjælpsomme og gav en hurtig forklaring på det meste:
  • huset ikke helt mod syd
  • 45 grader hældning(skal helst være lavere når det ikke er lige mod syd)
  • el forbrug på over 7500 kWh per år
  • anlæg leverer 6465 udaf installeret 7840 kWp
  • 165000 for golden.... og 180000 for Saint Gobain.. inklusive montering som er ~25000
  • Leveringstid 3-4 uger, opsætning på 3-4 dage
  • De varetager godkendelser, tilslutning til elnet og information til DONG.

0,01 kWh strøm per kaffekop med espresso maskinenSocialTwist Tell-a-Friend