Sunday, June 01, 2008

Så skal der kæmpes mod bladlus på roser

Så fik vi set det med: vores roser er angrebet af bladlus! Det synes jeg ikke vi har set de foregående år hvor vi har været haveejere, så ud på nettet og læse hvad der kan gøres.

En rose - juni 2007

Tilsyneladende kunne man have været heldig at nyttedyr havde klaret bladlusene, og en have med stor mangfoldighed skulle hjælpe:

Metoder når planten er angrebet

Hvis man følger udviklingen, kan man se et bladluseangreb langt de fleste gang bliver ædt op på en uges tid af diverse nyttedyr og deres afkom. Derfor kan man vælge at lade naturen gå sin gang. Det kræver dog, at haven er dyrket miljøvenlig, så der er de nødvendige nyttedyr til stede. Læs mere om, hvordan man får mange nyttedyr i sin have i artikelen: Mangfoldighed i stedet for gift



Her er en video fra haven med tulipaner og af rosenbedene, som det så ud den 28. april 2008:


Desværre har jeg ikke noget kamera i øjeblikket, så jeg kan ikke vise hvordan de små bæster så ud på roserne!

Men altså, jeg synes vi har en mangfoldig have og der burde være en del af de her "nyttedyr":

Nyttedyr i haven

Når vi taler om nyttedyr, spænder det vidt. Lige fra fugle, flagermus, pindsvin, spidsmus, padder, firben, skrubtudser over hvepse, mariehøns, svirrefluer, guldøjer, løbebiller, snyltehvepse, tæger, rovmider, edderkopper og helt til mikroorganismer. I denne artikel vil vi se nærmere på insektlivet, og på hvordan man kan forsøge at skabe en balance mellem de nyttige og skadelige insekter i vore haver.


Jeg har nu fjernet de skud som var hårdest angrebet af bladlus og så jeg har brugt et tip med brunsæbe, så får vi se om det hjælper:
Bladlus kan være et problem - især i drivhuset. De kan bekæmpes billigt og giftfrit med en sæbe- blanding. ½ dl flydende brun sæbe til 1 liter vand. Anskaf en "bladluse-kanon" som denne.En lille håndsprøjte som lades med sæbeblandingen. Brug den i drivhuset eller tag den med på turen ude i haven. Ram bladlusene med sæbe- blandingen. I løbet af nogle timer dør de bladlus, der er blevet ramt. Her ses de som små sorte prikker på stænglen lige under knoppen. Det er vigtigt i de kommende dage at jagte de bladlus, der ikke blev udryddet ved den første behandling
:-)

Roser - juni 2007

Så skal der kæmpes mod bladlus på roserSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: