Sunday, March 02, 2008

Hjemmebagte brød, lavet som i gamle dage efter Camilla Plums opskrifter

Resultatet blev ikke luftigt nok, men OK for første forsøg med brødbagningEn søndag aften for 3 uger siden røg vi lige i tidsmaskinen. Nej ikke den på DR2 som vi ellers holder meget af, og heller den ude på Amager(insider..!) hehe

Næ, det var Camilla Plum som lavede brød! Helt fantastisk udsendelse, selv tema musikken er super, vi fik bare lyst til brød og at være til stede på gården :-) Hele udsendelsen og Camilla Plums sted, gøren og laden i programmet emmer af dedication, viden, bevidsthed, stolthed og ønske om at gøre det godt! Og hvad er så det tænker du.. tjaa... her handlede det lige om at lave brød, men man fornemmer det gælder en hel masse ting, meget mere end "bare" nogle brød. Det hænger selvfølgelig sammen med alt det man ser deroppe fra, og at man ser hvordan Camilla Plum kan få lavet et brød fra bunden.. jeg mener *helt* fra bunden.. med maling af melen, og ikke bare mel, men bestemt udvalgt mel, ligesom gær og røremetode også overvejes.. jaa .. så synes der er lægges meget i det hele.. jeg kan blive ved... men det skal ses og høres :-) Jeg tænker, gad vide om de ligger så meget i alt hvad den familie rører ved.. det må være fantastisk at kunne og ville prioritere det!

Oven i alt det "faglige", så oser Camilla Plums sted af hygge, idyl, velvære og nærhed.. jeg må næsten holde i Katja for at hun ikke tager afsted hehe! Det er ligefør kun en lejlighed på Havneholmen kan holde hende tilbage :-)))

Anyway.. programmet fik os simpelthen til at få lyst til at bage et brød! Det er i sig selv fantastisk.. vi er jo ellers nemme at lokke ned i Lagkagehuset eller andre gode steder og købe godt brød! Men næ, Camilla Plum fik os til at få lyst til at prøve selv! Med hendes fremgangsmåde så er det faktisk endnu mere feinschmeckeri (feinscmekker eller feinsmekker eller hvordan det nu staves!!) end det man kan købe sig til vil jeg mene!!

Udsendelsen summeres godt på forsiden:

Dejen klistrer, krummen er klæg, og bollerne er hårde som stål! Hjemmebagt er ikke altid velbagt. I seks programmer giver Camilla Plum gode råd og inspiration til, hvordan du får sprøde skorper, luft i dejen og smag i brødene.

I det rustikke køkken på Fuglebjerggård bager Camilla Plum bondebrød, festbrød, ciabatta og rugbrød med mel fra gårdens marker og øl fra husets bryggeri. Du får at vide, hvad der virker - og hvorfor det virker. Fra kornet på marken til melet i møllen og gæren, der bobler i dejen.

De seks programmer har hver sin vinkel på brødbagningens kunst:

Udsendelse 1 - hvedesorter
Udsendelse 2 - æltning
Udsendelse 3 - hævemetoder
Udsendelse 4 - brød i mad
Udsendelse 5 - rugbrød
Udsendelse 6 - festbrød

Nå ja, jeg havde nær glemt at nævne Camilla Plums oneliners, det giver altså lige en ekstra snert til det hele når gæren lige får bemærkninger som wonderbra for brød eller viagra for brød med hehe :-)) Og der der spøjse 70'er porno soul tunes som kører mellem sektionerne.. bummelum, sjovt!

Efter den første udsendelse den 11.2.08 har jeg fået handlet lidt spelt mel og noget almindelig gær ind. Jeg har besluttet mig for at det ikke skal være det dyreste mel til at starte med, da det er mit første brød nogensinde... og jeg skal have lov at lege og lære uden det bliver for dyrt!
Men hvad med gæren? Den har jeg ikke kunne finde økologisk.. og i udsendelse 3 (24.2.08 - hævemetoder) kom det også frem at det nok skal laves selv, eller købes i Tyskland! Det gemmer vi til en anden gang, men det var vist vigtigt ikke at bruge så meget.. det så ud som om det kun var hvad man lige kunne have klistret mellem tommelfinger og pegefinger.

Så inden jeg går i gang har jeg på fornemmelsen at gæren bliver et problem..vi får se! Og ellers vil jeg huske at afmåle alt *helt* præcist.. det virker vigtigt! Opskriften jeg vil prøve er på Speltbrød flutes:

Speltbrød baguettes og focaccia.

  • 1,620 kg mel med god bageevne
  • 10 g gær
  • 1,5 spsk salt
  • 1.440 l koldt vand

Rør gæren ud i vandet, og tilsæt så resten af ingredienserne. Ælt dejen i en røremaskine til den slipper i siderne, men ikke i bunden.

Hvis dejen er for tør, slipper den i bunden og skal tilsættes mere vand. Dette sker f.eks hvis man bruger en urhvede. Hvis dejen er for våd, slipper den slet ikke og skal tilsættes en smule mere mel. Kom dejen i en skål smurt med olivenolie. Sæt et stykke film eller læg et vådt viskestykke over dejen og sæt den direkte i køleskabet.

Næste dag, eller minimum 8 timer senere, skal den være tydeligt hævet, men ikke nødvendigvis til dobbelt størrelse. Hvis den ikke er hævet tydeligt, skal den blive i køleskabet.

...

Resultatet blev sådan-ok-det-kan-spises-og-smager-fint, men desværre alt for fladt og ikke luftigt. Men jeg hyggede mig, og jeg skal i hvert fald bage brød igen!! Hævningen ved stuetemperatur gik ikke som forventet, dejen blev kun meget lidt større! Det kan ikke være skålens skyld, det var nok nærmere mangel på gær, eller for dårlig gær! Bliver spændende at se næste gang :-)

Men som sagt, i det hele taget var det sjovt at prøve at bage. Jeg havde slet ikke forventet at dejen ville slippe rørepinden så nemt som på TV, eller at man virkelig kan se de tråde i dejen som Camilla Plum snakker meget om. Men egentlig fik jeg vist ikke nok mel i!
Spelt tråde i dejen

Jeg vil ikke beskrive hele bage processen i detaljer, men her er et par noter som jeg vil huske til næste gang:
  • Afmål alt præcist!
  • Melet (Finax speltmel) var grovere end jeg regnede med, vi skal prøve noget andet mel!
  • Hvis der bruges gær fra almindelige 50 grams pakker, så brug lidt mere gær end Camilla Plums opskrifter.. dette skal jeg have testet næste gang!
  • Husk ikke at mase den hævede dej, træk kun forsigtigt i dejen så den får den pladeform der ønskes.
  • Husk at varme bradepanden inden brødet lægges ind.
  • Husk at lade brødet køle af inden det pakkes væk.
    Træk den hævede dej forsigtig ud til en plade.. uden at mase!

I aften kommer afsnit 4, det skal vi naturligvis se :-)

"..start med vand, mel, salt og gær.. og når den sidder der, så kommer alt det sjove".. tjoo der er nok lang tid til jeg skal eksperimentere!

UPDATE: Andet forsøg med noget andet mel og lidt mere gær gik meget bedre!


UPDATE2: jeg fandt en gårdbutik kun med økologiske varer, der i blandt også frisk økologisk gær.

UPDATE3: Senere fik vi prøvet Camilla Plums opskrift på fødselsdagsboller og kanelsnegle :-)

Hjemmebagte brød, lavet som i gamle dage efter Camilla Plums opskrifterSocialTwist Tell-a-Friend

0 kommentarer: