Monday, November 30, 2009

Drikkedunke og plastflasker uden kemikaler

Så fik jeg endelig købt nogle plastik flasker uden parabener og lignende.. det har jeg overvejet i et godt stykke tid. Desværre fandt jeg ikke nogen som er svanemærkede, det lader ikke til de findes endnu.


Så i stedet for at rende rundt med en metal flaske, som måske også afgiver skadelige stoffer.. eller en glasflaske som kan falde ud og gå i stykker ved cykeltur, så har jeg bidt i det sure æble og betalt næsten 80 kroner for en drikkedunk!

Udskift vandet i flasken ofte
Jeg har i mange år bildt mig ind at hvis jeg ikke lod vandet stå længe i flasken, så var det ikke skadeligt. Altså frisk vand flere gange om dagen, ud med det gamle hvis vandet har været længe i flasken!

Ud med de mange gamle drikkedunke - ind med et par nye
Men så har jeg alligevel ofte glemt at udskifte vandet.. og nu da vi har fået børn som begynder at drikke meget på drikkedunkene, så skal det i hvert fald ikke gå ud over dem!

DSCF0963

Så ud med alle de gratis fitnessdk.dk og diverse andre cykel flasker ... og ind med et par dyre nye. Ligesom de gamle flasker kan de vaskes i opvaskmaskinen, de er gennemsigtige så man kan se hvis der samler sig mug... det er faktisk vigtigt.. så kan man nemlig vaske og bruge flaskerne længere tid, uden man behøver udskifte dem. De skal dog alligevel skiftes omkring hvert 6. måned,... så det er jo slet ikke en kæmpe udgift for at blive mere kemi fri i hverdagen :-)

Drikkedunke og plastflasker uden kemikalerSocialTwist Tell-a-Friend

Saturday, November 28, 2009

Folk smider alt slags affald på offentlig vej

Det er godt nok det særeste jeg hidtil har fundet ved fortorvet under vores buske som hænger lidt ud over brostenene på vores hjørnegrund her i Glostrup.... kan ikke lade være at grine over det.... hehe

IMG_4896

Af mere normale ting vi løbende finder og fjerne fra rendesten og fortorv er følgende:

  • cigaret pakker
  • chips poser
  • små sorte poser - som jeg går ud fra er folks hundes lorte de ikke gider bære hjem..
  • øl glas flasker
  • øl og sodavands dåser
  • sodavands plastflasker
Jeg kan godt huske da jeg var ung, teenager eller derunder.. der kunne jeg også godt se mig slev smide en flaske i en hæk eller lignende.. utroligt at jeg ikke dengang havde lært at det går ud over nogle tilfældige mennesker..

Men hvad jeg slet ikke forstår er at folk kan smide deres hundes lorteposer... det er bare for langt ude! Der virkelig nogle svin derude.. hvis man var en rod skulle man nok begrænse sig for ikke at ryge i fængsel hvis man så hvem der smed den slags... man kunne godt forestille sig et par albuer, knytnæver og hårde spark fra visse andre typer af mennesker.. men det er heller ikke i orden vel ;-) Selvom der ikke er nogen undskyldninger for at smide den slags!

Folk smider alt slags affald på offentlig vejSocialTwist Tell-a-Friend

Hjemmelavede æbleskiver - ligeså nemt som pandekager

Hvorfor har vi ikke altid lavet vores æbleskiver selv? det er jo lige så smadder nemt og hyggeligt som at lave pandekager selv!!


Der findes et hav af forslag til gode æbleskive opskrifter, jeg har indtil videre prøvet 2 forskellige, begge smagte meget bedre end købeæbleskiver. Dem man køber færdige smager af luft og dej, der er ingen god fyldig smag og duft som når man laver dem selv... så det er bare med at komme i gang.

IMG_4851


Mine æbleskive noter:
  • dejen kan røres sammen på et kvarters tid, og må gerne hvile lidt inden brug hvis der er tid til det.
  • pisk ægge hviderne og rør dem forsigtigt i dejen lige før dejen skal bruges
  • brug ikke stærk varme
  • fyld næsten hele hullet med dej
  • vend æbleskiven så snart der føles fast side, der skal løbe dej ned når du vender.. derved fås en blød rund æbleskive
  • vend dem så hyppigt du gider, giv dig god tid så de ikke får en hård skorpe
En af opskrifterne er fra bogen som kom med Scanpan æbleskive panden (til 9 styk) vi netop har købt på tilbud i Bahne Rødovre Centrum for kr.299 tror jeg det var.


IMG_4839


Opskrift på hjemmelavede æbleskiver
Der er flere andre opskrifter jeg skal have prøvet, men her er den klassiske, alt skal blandes sammen. Jeg gik ikke helt så præcist til tallene som angivet... det gav lidt over 2 gange 9 æbleskiver selvom opskrifter angiver det rækker til 9 styk:
  • 135 gr mel
  • 80 gr smør .. som jeg smeltede
  • 1,7 dl mælk
  • 3 æg (jeg brugte 2, og gemte æggehviderne, som jeg piskede stive og vendte i lige før brug)
  • 1½ tsk bagepulver.. eller man kan vist bruge natron
  • reven citron skal.. økolologisk selvfølgelig.. skal da ikke have overfladebehandlede citroner revet ned i mine hjemmelavede æbleskiver!
  • 20 gr melis (jeg brugte 3 tsk)
  • ½ stang vanilie (jeg brugte 1 tsk vanilie pulver)
  • ½ tsk kardemomme
og så kan man bruge 1 æble i tern, til lige at lægge i inden man vender æbleskiverne!! det har jeg ikke prøvet endnu, for vi havde ikke nogle æbler

men det var en stor success.. de smagte dejligt! Og Merle har ikke tidligere ville spise de æbleskiver vi har købt færdiglavet... men de her røg da lige ned hehe :-) hun var jo også med til at røre dejen, så er det nok lidt sjovere


IMG_4875

Hjemmelavede æbleskiver - ligeså nemt som pandekagerSocialTwist Tell-a-Friend

Tatovering nej tak - branding ja tak

Tatoveringer bliver indtil videre ved tanken

Ind i mellem - gennem de sidste 10 år - får jeg lyst til en tatovering, fx. ordet dedication, på siden af brystkassen omkring nyrerne og ned med hoften. Men åbentbart har jeg ikke lysten sådan rigtigt.. altså virkelig gerne, for jeg har i hvert fald aldrig til at fået tatoveringen lavet.. Det kan jo selvfølgelig være jeg bare er sløv, som med så meget andet. Men jeg tror nu bare ikke det med tatoveringer lige er mig :-)

Og så bryder jeg mig slet slet ikke om at få noget mere eller mindre tilfældig og ukontrolleret farve direkte ind under huden... jeg går alt for højt op i økologi og sundhed til at jeg nogen sinde vil gå med til det!!

Branding - hjemmelavet
Næ så har jeg haft ægte lyst til at brande brændemærke min datters forbogstav på min arm.. det fik jeg endelig gjort sidste vinter... et M på venstre underarm, lavet hjemme ved brændeovnen!

Elias
Nu har jeg så fået mig en dejlig søn, og igen kom lysten med branding.. jeg fik nu lavet mig et E på højre underarm, også hjemme ved brændeovnen. Sjovt nok havde jeg sværere ved at holde armen mod metallet nu, end jeg havde med Merle.. måske hjernen spiller mig et puds.. jeg ved det ikke ;-) Så jeg blev nød til at lave flere mindre brændinger for at man kan se det er et E.


DSCF0946


P2140063


Rigtig professionelt branding
Nu overvejer jeg så at få lavet professionel branding eller scarification.. der går nok lang tid :-) og der skal i hvert fald slet ikke bruges noget farve. Ligesom med tatoveringer så skal jeg ikke have farve stads ind i huden, heller ikke selvom det er brænding eller skæring!!

Tatovering nej tak - branding ja takSocialTwist Tell-a-Friend

Så fik jeg topkappet vores lærketræ

De sidste par måneder har toppen af vores lærketræ svajet lidt meget i vinden. Og det har ikke gjort det ikke bedre at en eller anden løvsnylter tilsyneladende har kravlet meget kraftige lianer op i lærketræet.. de tynger træet rigtig meget og eventuelle gamle knækkede grene kan ikke falde til jorden:

IMG_4554

Så det var dejligt endelig at komme i gang med at beskære lianer og lærketræ.. i 2 omgange. For en uges tid siden banede jeg mig halvvejs op i træet, ved at skære og save en masse lianer over.

IMG_4556

Resten af løv snylteren røg i dag, og så kunne jeg skære toppen af i to omgange... der var ingen problemer, det gyngede overraskende ikke meget der 2 meter fra toppen!!

Først savede jeg så højt oppe at jeg kunne holde toppe og smide den ned hvor jeg ville have den. Så kunne jeg save 1½ meter af igen, også holde den og smide den hvor det passer.

IMG_4909
og nu skulle vi kunne sove trygt uden frygt for at træet vælter i de hårde danske efterårs storme! Det kan godt være jeg lige tager et par meter mere, men det haster ikke nu :-)

Så fik jeg topkappet vores lærketræSocialTwist Tell-a-Friend

Tuesday, November 24, 2009

Gode råd om baby sygdom - ikke fra mig..

Jeg må lige pleje min dårlige samvittighed.. godt Amalie ikke fejlede noget... puha!


En af K's veninder ringer mens K er i bad.. "Har i nogensinde oplevet Merle havde 38,5 i feber?"... jojo siger jeg, når de er små må de godt have lidt temperatur - den kan være lidt højere end for voksne uden at det er et problem! .. tror jeg havde det fra et par gange hvor merle havde feber pga tænder eller lignende.. jeg havde bare lige glemt at Amalie er fra 21. september - altså kun lige 2 måneder og ikke 1-2 år som Merle!!

DSCF4686.JPG


Vagtlæge og så børnehospitalet
Heldigvis synes Iris ikke det var nok med et godt råd fra mig ... hun tog til vagtlægen som sendte hende og Amalie videre til børnehospitalet.. så små børn må nemlig ikke have feber.. pga RS virus(vejrtrækningsproblemer), menigitis og så selvføgelig Influenza A (H1N1) tider!!

Isolation på Glostrup børneafdeling
Som om det ikke var nok at vagtlægen synes de skulle forbi børnehospitalet, så blev de sendt videre til Glostrup hospital børneafdeling.. hvor de skulle isoleres, pga fare med svineinfluenza.. så der blev de nok mødt af personale i rumdragter :-((

Ingen problemer - hjem igen - puha
Der blev taget blodprøver og hvad der hører til, og heldigvis var der ingen problemer.. puha og tænk jeg havde bare skudt det hen :-(

Så pas på med mine råd om sygdom, især når det kommer til syge børn og babyer

... alle som kender mig ved jo at jeg mener lettere sygdom skal trænes væk eller bare en tur i sauna og pebermynte... men det gælder jo altså bare os voksne ik'!! ... og det lader til Iris har lært mig at kende heldigvis... hehe

Gode råd om baby sygdom - ikke fra mig..SocialTwist Tell-a-Friend

Juhuuuu - der er lort!

Det er de sjoveste ting man går op i, her få dage efter familien er blevet udvidet .. man lever ligesom i en osteklokke og alt handler om børn.


Merle storesøster
Især give fokus til Merle så hun ikke føler hun skubbes til side.. det tager rigtig meget tid og kræfter. Merle bliver meget jaleaux, især når mor ammer.. men det viser sig også ved en masse mere trods end normalt..

Merle vil bare slet ikke høre efter og skal endnu mere prøve grænser og vise magt og her er jeg. Det selvom vi giver hende masser af opmærksomhed, så hun ikke skulle behøve gøre sig besværlig for at få opmærksomhed!


IMG_4826

Men så er der jo også alle de super dejlige stunder, og heldigvis flest af dem.. hvor Merle er med, giver Elias sutten, putter han, kysser ham, holder ham, osv osv

IMG_4817

IMG_4813



Newborn afføring
Der gik 4 dage før Elias lavede lort første gang.. det var ligefør at det var noget som gav anledning til bekymring. Der må ikke gå mere end 5 dage, da det ellers kan være tegn på at baby ikke spiser godt nok.

Lige pludselig forleden aften lyder der så et "juhuuuu - det er lort" fra mor... :-) ah det var rart... en kæmpe lort i bleen hehe

Og selvom det ikke var en lile sort knold som med Merle så er alt godt... dejligt:

IMG_4811

Juhuuuu - der er lort!SocialTwist Tell-a-Friend

Saturday, November 21, 2009

Elias kommer til verden

Fantastiske følelser.. efter 9 måneder og 3 dage så besluttede Elias sig for at komme ud til sin stolte mor og far!! helt perfekt og dejlig er han :-)


Veer - første tur til fødegangen - hjem igen
Mor havde tegn på veer tirsdag aften, samtidig med jeg havde en aftenvagt for arbejdet. Halv 5 blev jeg så vækket af farfar som ringede på.. det viste sig at mor havde ringet fordi veerne var taget til.

Det kom lidt bag på mig, så jeg blev nødt til lynhurtigt sende et par arbejdsmails, afslutte/videregive lidt sager, og så afslutte rapport for nattevagten! Lidt over 6 kørte vi så til hospitalet!

På fødegangen havde mor 1 cm livmoderhals tilbage, og det var derfor passende at tage hjem og slappe af, lade veerne arbejde mere. Det blev derfor til en smertestillende cocktail, og så var vi hjemme og sove kl. 8. Jeg var selv meget træt og sov til kl. 11, mor fik vist ikke sovet så meget.

Mor har kraftige veer - forberedelser
Hele eftermiddagen gjorde jeg klar, ryddede op, lavede rugbrød, pizzadej, bolledej osv osv. Samtidig lå mor i sengen, stod i badet og havde kraftigere veer. Det lød hårdt .. ikke meget jeg kunne gøre.. jeg forberedte bare så meget jeg kunne: opvask, vaskede tøj, brød osv osv

Tilbage på hospitalet - modtagestue på fødegangen
Cirka klokken 3 var vi tilbage på fødegangen.. gennem regn og storm.. det virkede som om noget var under opsejlning hehe

Nu var mor 2 cm udvidet, havde meget kraftige smerter, råbte på epidoral og jeg skulle passe på hvad jeg sagde :-) Vi kunne dog stadig snakke lidt om videoen på youtube med manden som oplevede en simuleret fødsel.. så helt grelt var det ikke endnu :)

Men 2 cm udvidet er for lidt til at give noget smertelindring, som for eksempel lattergas eller epidoral. For at få det skal man betegnes som værende i aktiv fødsel, hvilket man siger er 4 cm udvidet.

Inden man går i aktiv fødsel kan veerne gå i sig selv, og man skal starte forfra. Så smertelindring består indtil videre af varme håndklæder fx. på lænden. Og havde vi været hjemme kunne mor været gået i varmt bade.

Fødestue og lattergas
Efter et par timer med store smerter og fokus på vejrtrækning, og omkring 1 cm udvidelse per time, så blev vi endelig flyttet fra modtage stue ned til en decideret fødestue.

Så fik mor lov at få lattergas..30 procent gas og 70 procent ren ilt tror jeg det var. I følge mor så hjalp det slet ikke mod smerterne, men det var nærmere en metode at få 100% fokus på hvordan vejrtrækningen foregår: lange stræk, helt ned i maven, og ligesom sukke luften ud, samtidig med skuldrene slapper af.. kroppen skal være tung, og vejrtrækningen skal hjælpe veerne og tage smerten fra veerne. Jeg forsøgte at snakke lidt yoga afslapning og vejrtrækningl, meeen mor var ikke så frisk på mine forslag hehe :)

Epidoral
Stort set siden onsdag middag har mor skreget på Epidoral, og 19.30 var der gevinst! Jordemoderen havde fanget en anæstici læge som var nede ved et kejsersnit, så han kunne lynhurtigt hjælpe.

Mor sad op og rundede ryggen.. hovedet ind i maven på mig.. jeg lukkede øjenene.. jeg kan slet ikke klare tanken om en stor nål ind i rygraden, men mor var iskold.. det skulle hun bare have!!!

Presse trang og presseveer
Allerede kort efter epidoralen havde mor presse trang. Men det er meget tiltagende her klokken lidt over 21. Jordemoderen undersøger og jo... mor var helt udvidet, omkring de 10 cm man skal være udvidet!! så tror faen da at det har været nogle hårde smerte veer!

Inden mor skulle begynde at presse så skulle Elias bevæge sig længere ned i bækkenet. Det kan tage kort eller lang tid, så vi væbnede os med tålmodighed, lod epidoral og veer arbejde. Jeg håbede bare ikke at det hele ville gå i sig selv, men det kan det vel næsten slet ikke når det hele er så fremskredet i processen.

Vi holdt nøje øje med CTG kurverne for puls og ve-tryk. Så længe at pulsen dykker i takt/synkront med en ve, så er alt i orden. Og pulsdykket må godt være en anelse bagefter, men ikke ude af sync. Og pulsdyk skal være spidse, det vil sige kortvarige, og hurtigt rette sig op igen.

Der var 2 hændelser hvor pulsdykket varede 20-25 sekunder, og det blev noteret, som et tegn på mulige problemer. Indtil vi vidste bedre, så betragtes det som dyk i forbindelse med at Elias skruer sig vej ned gennem bækkenet, så det kan være helt i orden med de få længere dyk i puls.

Skalp-Ph
Inden vi starter presseveerne har jordemoderen bedt lægerne tage en skalp-ph af Elias. For at være på den sikre side angående hans tilstand, om han er stresset osv. Omkring 21.30 var skalpph på 7,20/7,23.. lige over den nedre grænseværdi på 7,20. Det betyder der skal tages ny prøve hvert kvarter.

Mor er nu i gang med at presse, der er 2 læger, vores jordemoder og en assistent. Det er ikke stressende og hektisk som til kejsersnit som med Merle, men der er alligevel intens stemning. Pulsen dykker nogle gange for Elias og mor får ren ilt mellem presse veerne.

Kop
Presseveerne forsætter, det får fremaf, mor knokler, jordemoderen siger vi godt kan regne med 1 times tid, da mor betegnes som førstegangsfødende (Merle blev jo født med kejsersnit), altså godt ½ times tid endnu før man overvejer hvad der så skal ske.

Men så viser skalp-Ph'en som bliver taget ca. klokken 22:15 kun 7,09.. og fødselslægen beslutter så at Elias skal ud med en kop. Den sættes på omkring 22.20, det gjorde vist lidt ond på mor :-( der suge vakuum så den sidder godt fast på Elias's hoved.

Elias kommer til verden kl. 22:24
Ved første ve presser mor, fødselslægen hiver, men ud kommer han ikke.. Den næste ve er nok... ud kommer Elias, det er fantastisk! Elias får navlestrengen viklet af sin hals... 2 gange havde den sneget sig rundt om halsen.. og kommer så op på mors mave! det er rørende og fantastisk, Elias græder... det er en vidunderlig følelse!! Vores perfekte dejlige søn putter sig ind til mor og far krammer mor or Elias..

Elias apgar værdier var 9/1 og 10/5, og han vejes et par timer senere: 3260 og 51 :-)

Først omkring et kvarter efter kommer jeg i gang med kameraet, her er et lille udpluk fra de mange billeder på flickr:

DSCF0862

IMG_4589

IMG_4601

DSCF0871

DSCF0900

IMG_4630

IMG_4658

IMG_4662

Elias kommer til verdenSocialTwist Tell-a-Friend

Wednesday, November 11, 2009

Den gode andesteg lagde min mave ned

I går var det Mortens aften og K havde lavet en dejlig berberie and... 3800 og den skulle ikke være så fed. Det hele så lovende ud, efter en langtidsstegning fra 14 til næsten 18, så faldt ande brysterne faktisk af!


Skindet på anden havde tilpas fedt under den dejlig sprøde overflade... uhhmmmm .. mums! Da jeg skar og klippede resten af anden ude i køkkenet småspiste jeg sprød skin og dejligt kød!! det var bare lækkert!!

IMG_4474

Alt i alt fik jeg fik lidt øl, og en del appelsin sodavand, og spiste kød og kartofler til jeg revnede!!

Bøvser der lugter og smager af and!!
Næste morgen lagde jeg mærke til at jeg bøvsede lidt, og det smagte helt vildt af And! Hvad satan.. nå ud og børste tænder.. det var vel bare den dejlige and fra igår.

Lidt op af formiddagen, omkring 10 tiden, begyndte jeg at have temmelig ondt i maven. Jeg spiste kun salat, linser og pasta til frokost, 2 glas vand. Ganske som jeg plejer, men netop i dag kunne jeg slet ikke spise andet. Jeg havde ondt i maven, og jeg "bøvsede stadig and" :-/

Diarré
Efter frokost, omkring kl. 12, røg jeg ud på toilettet.. FLUMP!.. mylder tyndskid... DAMN... hvad sker der.. er det influenza A eller hvad? man bliver lidt nervøs når der sådan er udråbt lande epidemi

Toiletbesøgene forsatte resten af dagen, dog fra sen eftermiddag var der ikke mere at skide ud, så i stedet gik jeg bare og rocker pruttede nogle forfærdelige andeprutter!!! og det gør jeg stadig her til aften

Har jeg fået vegetarmave?
Ingen af vores gæster har haft ondt i maven, men K havde lidt maveonde i morges og i nat. Så teorien er indtil videre at min mave er blevet bombet i stykker af de mængder af andesteg, fed sovs og især massere af sprød og rimelig fedt andeskin, som jeg har kørt indenbords!

Jeg er mildt sagt overrasket over at en smule and Mortens aften sådan kan slå bunden ud af min mave! Er det fordi vi i det sidste 1-2 år har spist mindre og mindre kød og går og drømmer om at blive vegetarer igen? Eller er det kun fordi jeg overåd helt vidlt.. ville det være sket for mange år siden også??? .. tjaaa... jeg tror det er min mave som er blevet mere sart overfor kød og fedt, så jeg passer i hvert fald mere på næste gang vi skal have kød og især and.. det bliver mere moderat spisning til juleaften i år hehe


Den gode andesteg lagde min mave nedSocialTwist Tell-a-Friend

Monday, November 09, 2009

Så faldt neglen af - efter 2 måneder

Efter uheldet hvor jeg fik en lille flise over fingeren har jeg ventet på at min negl skulle falde af. Det gjorde den så i sidste uge, lidt over 2 måneder efter uheldet!

De sidste 2-3 uger neglen vippet, været løs, hang nemt fast i alt muligt. Selv en vandstrøm fra vandhane kunne få neglen til at vippe.. puha... selvom den nye negl nu er grim og øm.. ikke så stærk, så er det rart den gamle negl er væk.

Punktering af neglen
Set i bakspejlet skulle jeg have fået den gamle negl punkteret for blodsamling lige efter uheldet. Så havde der ikke været den ballonfinger hævning og måske var der ikke gået så lang tid før neglen faldt af.

Billeder
1. november, ny negl på vej 2 måneder efter den gamle fik et slag:
ny negl på vej

1. november:
Blå negl

13. oktober:
DSCF0770

13. oktober:
PA130016

13. oktober:
DSCF0769

26. august:
IMG_3077

23. august, dagen hvor det skete:
P8230014

Så faldt neglen af - efter 2 månederSocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, November 08, 2009

Arveloven og moderne familiemønstre

I det moderne samfund er mange blevet skilt, gift igen og fået børn sammen. Det giver nogle udfordringer hvis der er børn fra det tidligere ægteskab.. for hvordan bliver alle glade når arven fra den fælles mor eller far går bort?

Som udgangspunkt er arveloven jo meget logisk: børn arver deres forældre.. punktum! Men den nuværende arvelov skaber en følelse af meget stor forfordeling af eventuelle nye børn.

På papiret er børnene IKKE lige
Tag for eksempel hvordan arven skal fordeles hvis der er 2 børn fra tidligere ægteskab og 1 barn fra nyt ægteskab:
  • Formuen skal deles i 2, en halvdel til hver forælder
  • Den ene halvdel fra den fælles forældre skal deles blandt alle børn
  • Den anden halvdel tilfalder kun eventuelle nye børn
Kort sagt vil det sige at familien fra at være fælles og lige, nu går til at der er stor forskel på børnene! Når man gennem hele lives har levet som fælles familie, hygge, ferier, brugt penge, tjent penge, familien har købt sommerhus, lejlighed, hus osv osv, så følelse det ikke rart pludselig ikke at være ligemeget værd arvemæssigt.

Det er svært at tilsidesætte det at man arvemæssigt ikke er ens.. man føler sig vitterlig mindre værd. Man tænker, kan det virkelig passe at ens fælles forældre ville have at det som var sparet op ikke skal deles ligeligt mellem børnene?

Tag som eksempel 2 gamle børn og 1 nyt barn, så er der pludselig kun 1/6 til de gamle fælles børn, og 2/3 til det nye barn!

Skulle have tænkt på det
Arveloven kunne være sat sådan sammen at når man bringer familier sammen på moderne måder, så sker det også med hensyn til arv: gifter man sig med en som har tidligere børn, skaber en ny familie, så deler man også ligeligt den formue der opbygges.

Kan man tænke det sådan? .. skulle den gamle forældre ikke bare have tænkt på dette længe inden det kom så vidt? Fx. i det øjeblik der dannes ny familie så opgør hvad eventuel formue er, dele det fiktivt til de gamle børn, og så derfra starte ny værdi tilvækst? Og gøre det samme for penge der skabes undervejs.. hmm.. er vi så ikke bare tilbage til at dele alt ligeligt? jo netop.. Men kan arveloven så tilpasses til moderne og sammenbragte familier? så der ikke skabes ulighed

Det eneste rigtige er at dele alt ligeligt. Det bliver alt for pengefikseret at få alle til at føle sig glade med den nuværende arvelov.

Mere til nye børn - gælder også gamle penge
For hvad med penge som den fælles forælder kom med da det nye ægteskab blev lavet? Eventuelt hus, bil eller anden formue. Eller eventuel arv som den fælles forælder får fra sine forældre, altså fra fælles bedsteforældre? Eller hvad med penge som bare tjenes undervejs i familiens liv, for eksempel investeringer eller huskøb?

Alle de penge fordeles alle efter nøglen 1/6 til de gamle og 2/3 til den nye.. altså i tilfældet ovenfor. Er det fair! Er det det som den fælles forælder vil have?

Penge over tid
Man kan hurtig blive mistroisk når der på denne måde gøres forskel på børn i en familie. Man tænker på om ens fælles forælders penge er blevet taget af den nye forælder!

Hvad med andre goder gennem tiderne? Er der taget ekstra hensyn, givet mere, foræret mere til de nye børn? Og hvordan går det med pengene fremover? Hvis den nye og tilbageværende forælder virkelig ikke ser børnene som ligeværdige, vil vedkommende så kanalisere eller forære pengene væk til den som forfordeles?

Bliver det det samme uanset hvem som dør først?
En ting som i øvrigt undrer.. med den nuværende arvelov, virker det som om rækkefølgen af død for nye familier har enorm betydning. Hvis der vel at mærke ikke er skrevet testamenter.

Hvis den nye forælder dør først, så gør alle penge til den gamle fælles forælder, og ved dens død, så arver alle børnene ligeligt! Jamen.. det er jo præcis sådan det er rimeligt!

Hvorfor deles alt ikke ligeligt som standard hvis den fælles forælder dør først, og der ikke er skrevet testamente? Det virker da som om arveloven er forældet!

Gamle børn arver også en anden forælder
Jeg hører de nye børn sige at det kun er fair de får mere. De skal jo ikke arve andre. De gamle børn skal arve den anden forælder, så det er kun ok at nye børn får mere!

Sådan mener jeg kun man kan tænke hvis man ikke har set os som en familie.. en familie hvor alle er lige. Det er rigtigt at de gamle børn er en del af endnu en familie. Det er jo netop det nye og moderne: børn har flere familier, bonusforældre, bonus søskende. OG man har jo netop følt at man var søskende, var lige, man havde flere sæt forældre! Man lever, deler og elsker sine familier. Det kan nye børn som kun har een familie ikke forstå: jamen jeg har jo kun eet sæt forældre at arve, så jeg skal have mere i denne familie! Jamen jamen,.. så var vi slet ikke lige eller hvad? Det nye er at mange børn nutildags har flere familier hvor børnene i hver familie gerne skulle være lige, både følelsesmæssigt og pengemæssigt!

Når de nye børn synes det er fair at de får mere, så har de ikke taget hensyn til hvordan pengene som nu skal deles med 1/6 + 1/6 + 2/3 er skabt.. kom de med fra den fælles forælder, kom de fra fælles forælder arv, er de skabt på baggrund af fælles familie arbejde, tjenester osv osv... og de tager slet ikke hensyn til følelsen af at de gamle børn føler sig meget mindre værd!

Gør arven op med det samme
Nej... hvis den nye forælder ikke ser børnene som ens, skaber en forskel og en ulighed, og ikke vil dele alt ligeligt, så er der kun eet at gøre: Gør arven op med det samme og kom videre... personen har jo vist at vedkommende ikke vil familien, men kun tænker på pengene.. mest til de nye børn!

Lad være at græde over spildt mælk, lad være med at tænke på at den fælles forælder kom med flere penge til at starte med, arvede penge, tog kloge beslutninger og var med til at tjenepenge gennem årene, osv osv.. skid hul i at alt der er sparet og tjent gennem årene nu skal fordeles med 1/6, 1/6 og 2/3....

Mennesker som ikke vil fællesskabet, som skaber splid og ulighed, er de værd at give tid og tillid

Tænk over det inden nogen går bort eller bliver syge
Jeg håber alle sammenbragte familier vil tænke over dette inden nogen bliver syge eller går bort. Snak om dette åbent i familien, også med bedsteforældre osv... gør det mens alle er raske.. ellers er det for sent!

Kan lovgivningen gøres bedre
Moderen som har 3 børn fra tidligere ægteskab og nu får 1 barn med ny mand. Ved hendes død, skal hendes penge virkelig fordeles med 1/8 til hver af de 3 børn og 5/8 til den sidste nye?

På anden siden er det måske heller ikke fair at en ny forælder per automatik skal dele sine penge med sammenbragte børn? Man gifter sig og vupti går ens penge ligeligt til sammenbragt børn og til eventuelle nye fælles børn. Tja.. man er vel en familie ik

... der er mange spændende artiklernettet..

Arveloven og moderne familiemønstreSocialTwist Tell-a-Friend

Knæskade allerede som 2 årig - en forstuvning?

Merle elsker at hoppe

Merle er rigtig glad for sine bobbles hoppedyr.. hun har i virkelig lang tid kravlet, balanceret og brugt dem som hoppeafsæt til fx. madressen:

IMG_1950

For nylig fik Merle en mellemstor rund bobles fisk som hun for eksempel ligger ovenpå sin lille runde fisk eller gris, og tilslut kyllingen på toppen. Så bruger hun krokedillen som trappe til at komme op på toppe og så hoppe ned på madressen!

Det ser altid lidt vildt ud, men hun har balancen og styrer det helt selv. Hun har selv gennem flere måneder bygget tillid og tro op til at hun tør kravle så højt op! Her video fra i går hvor Merle også danser til "Medina - Kun for mig" .. Merles absolutte favorit sang som hun snart kan synge med på hehe... også hustler sangen desværre





Her video sidste fra sidste søndag, den 1. november 2009:




Overstækning af knæ
Her i dag gik det så galt.. der sker det at hun hopper fra sin lille hvide stol ned på 1 lag af madressen, men lander på næsten strakt ben, uden hun selv venter det! Det giver en overstrækning af knæet og hun kan med det samme ikke støtte på benet og græder!

Det ligner en forstuvning, for når hun går vil hun helst ikke støtte for meget på venstre ben. Hun halter ligesom lidt, og tager sig til knæet ... "mit been"... øv øv

Trampolin hop på madres
Grunden til at hun hoppe ned på den måde var vist at vi lige er begyndt at hoppe som trampolin, det vil sige når hun lander, så hopper hun videre med det samme! Det har hun kun gjort et par dage, så der var altså ikke helt styr på hvornår benene er strakte endnu.. Vi krydser fingre for det ikke er noget alvorligt!!

Det skal ikke trænes væk
Knæet og benet have ro i et par dage.. der må jeg indrømme at det desværre ikke kan trænes væk.. og det er nok heller ikke nok med en tur i pebermynte sauna!!!

Det står meget godt forklaret på www.sygeboern.dk under Førstehjælp og faldskader, for eksempel hvordan man behandler det hjemme:
Behandling hjemme: Nedkøling, kompression (stram forbinding), hvile og løft af den skadede legemsdel er den vigtigste behandling - uanset om der er tale om et brud, forstuvning eller fibersprængning. Nedkøling, af det sted hvor skaden er sket, kan foretages med køleposer eller isterninger og bør strække sig over mindst 30 minutter.

Så Merle skal måske have lidt panodil og ellers bare ro! Vi ser hvordan knæet har det i morgen tidlig!!

Hoppe videoer

Her fra 2. oktober 2009:
IMG_3750


Mindre vilde hop fra maj 2009:


Og så lettere vildt fra oktober 2009, sammen med Otto:






IMG_4067

Knæskade allerede som 2 årig - en forstuvning?SocialTwist Tell-a-Friend

Saturday, November 07, 2009

Nye løbesko - nødvendigt med løbetest?

Da nye løbesko skal løbes til, altså man kan forvente lidt vabler eller ondt i foden, så ville jeg ikke skifte løbesko lige op til Eremitageløbet. Men lige efter Eremitageløbet er der lige over 2 måneder til Julestjerneløbet, så det er et godt tidspunkt.


Min søde kone havde et par uger i forvejen foræret mig et par løbesko + løbetest hos enten Marathonsport eller Keiser Sport. Jeg valgte Kaiser Sport da det ligger i Brønshøj hvilket er tættere end Østerbro.

Test, løbestil og typer af løb+træning
Jeg har aldrig været til løbetest før, så jeg var spændt på hvad de kunne hjælpe med.

Inde i butikken på Frederikssundvej lagde jeg mærke til at ingen af deres sko havde prismærke på.. hmm, måske et dårligt tegn. Anyway, efter 10 minutters ventetid i deres køsystem så var det min tur.

Ekspedienten spurgte lidt om hvor langt jeg løb, hvor tit jeg løb, om jeg havde skader eller ondt, og kiggede på mine gamle løbesko. Den umiddelbare konklusion var at jeg havde det som kaldes en "neutral fod".

Jeg skulle løbe på løbebånd, først med min gamle sko, og så med 3 forskellige par sko, i 10-15 sekunder, i en hastighed som passer til det man træner i normalt. Efter hver gang kiggede vi på videooptagelserne:
  • Hvordan jeg lander.
  • Hvordan jeg sætter af. Fx. afsæt fra forfoden, fladt og vandret når der sættes af.
  • Hvordan min hæl rod står under løb. Den skal være lodret for at mindske belastning og skader.


Her tænker folk ikke på prisen
Den første sko jeg prøvede synes jeg faktisk var god, den var meget lettere og virkede bare rar. Så jeg sagde noget med "Det var da en rar sko.. kan vi prøve at ramme en sko der koster lidt under 1000 kroner.. min gamle sko kostede vist 399 på tilbud fra 699 for et par år siden. Men jeg vil godt give lidt mere for et par sko nu."

Ekspedienten blev nærmest mundlam og virkede forvirret. Hun fik forsigtigt sagt noget med ".. mm.. jeg kan prøve at se hvad vi har der passer til dig.. ". Da hun kom tilbage fra deres lager var det med lettere opgivende udtryk: "Jeg har fundet en sko til 1100, vi har slet ikke sko som koster mindre! Når folk kommer her, så tænker de ikke på prisen.".. Det var jo noget dyrere end jeg havde regnet med sagde jeg så... hvorefter ekspedienten igen overrasket men venligt fik sagt noget lignende "jeg kan ikke finde nogle sko som passer til dig i det prisleje.. altså det er jo spild af tid så..".

Altså helt klart: hvis du ikke vil købe den sko som jeg finder til dig, uanset prisen, så skal vi stoppe løbetesten nu! hehe.. tror nok jeg blev lidt overrasket, og besluttde mig så for at give ekspedienten det samtykke hun ledte efter "ok.. så prøver jeg de sko du finder, tror det er ok med konen at vi bruger lidt ekstra penge denne gang"...

Undersøg hvilken type fod du har
Så jeg havnede med et par Asics Gel 3010 sko til vejledende pris krober 1400.. sko som kan købes til 1050 på nettet..(og de var en dag på lager da jeg kiggede) men det krævede jo så at jeg havde kunne finde frem til dem. Så hvordan gør man lige det...

Der er i hvert fald en god guide til løbestil og fodtype på løbeshopdk. Der er god forklaring af hældning indaf (overpronation), neutral eller supination (foden hælder udaf). For eksempel:
Foden falder indad

- kaldes overpronation... Denne fod overpronerer, dvs. falder for meget ind mod indersiden. Trykket på foden er størst på indersiden.
...
Hvilken løbesko?

Pronerer du, skal du have en såkaldt anti-pronationssko. Den er bygget stift op på indersiden, så den støtter og forhindrer foden i at pronere. Og den har også en kile under svangen, så foden bliver rettet lidt op. Endelig har den en stiv hælkappe, der holder foden på plads.

I kaiser sport fandt de frem til at jeg var tæt på neutral fod, men valgte alligevel at anbefale en sko med let kile på indersiden. Det skyldes blandt andet at min gamle sko har en let kile på indsiden af skoen, en såkaldt footbridge, og jeg havde aldrig haft problemer med den sko.

Så konklusionen på onlineguide og vejledning hos Kaiser sport er: min fod har det som kaldes let overpronation, hælder en anelse indaf, hvilket er typisk for platfodede og generelt for 70% af alle løbere.

Køb løbesko på nettet
Så efter man har uddannet sig med viden om sine fødder, fx. let er Neutral så er der meget gode muligheder på diverse webshops. For eksempel hos løbeshoppen er der mulighed for begrænse sin søgning til løbestil/fodtype/pronationstype/mængde af træning/størrelse, derefter vil den vise hvilke sko der anbefales. Det er genialt! Jeg har også set grafik hvor man slider tendens til pronation på en skala, men jeg kan ikke huske hvor det var.

Abonner på dine løbesko
Man siger at en løbesko holder i hvert fald 1000 km, men det skal vurderes ved at se og mærke på skoen. Med i gennemsnit 10 km løb per uge, eller 500 km per år, så skal jeg allerede have nye sko om 2 år. Man skulle næsten tro der var et marked for "abonnement på sko", altså hvis man løber meget, så får man automatisk (og til en bedre pris end onlinesalg) tilsendt nyt sæt sko hvert ny periode som man selv kan fastsætte. Var det måske noget værd at forsøge for en eksisterende online shop :-)

Sko på tilbud
Næste gang vil jeg gå efter sko på tilbud.. der kan man få en god sko til nok omkring halv pris i forhold til for eksempel Kaiser sport. Men for at undgå skader kræver det som nævnt at du lige sætter dig ind i hvilken løbestil/distance/skavanker du har.. men når du først ved det er der mange penge at spare på køb af løbesko!


Nye løbesko - nødvendigt med løbetest?SocialTwist Tell-a-Friend