Saturday, February 27, 2010

Elias kaster op og har 38,7 i feber - en maveinfektion

... det er ikke godt når han kun er lidt over 3 måneder! Egentlig synes jeg jo bare han skal have lidt panodil, for det synes jeg altid vagtlæge og skadestue lægerne siger..


Meeen... jeg skal nok holde mig fra at give råd om helt små babyers sygdom.. så nu lader jeg bare K finde ud af det..


DSCF1261
Urolig nat med opkast og feber
Det hele startede i går aftes ved 23 tiden, pludselig kastede Elias rigtig op.. en hel del.. og flere gange. Også efter vi alle sammen var faldet i søvn. Umiddelbart virkede han ikke som om han havde feber der.

Virker frisk her til morgen - meeen afsted til sygehuset
Tidligt i morges gav mor Elias lidt børnepanodil.. ikke meget, for han spyttede det ud.


Elias smiler og er glad, men feberen er stadig 38,7 så K ringer til vagtlægen her kl. halv 9.
Og de siger er for lille til at have så høj feber, så vi kører afsted med det samme.



DSCF1255

P2270023

Ikke temperaturen alene
Vagtlægen fortæller at de altid gerne vil vurdere så små børn når feberen er høj. Men det er den samlede vurdering som er afgørende, ikke alene temperaturen. Vigtigst er at barnet drikker og er nærværende, og ikke døser hen. Så kan temperaturen godt være høj, for det er kroppens måde at bekæmpe fx. en maveinfektion på.

Maveinfektion - som smitter
Vagtlægen lyttede på Elias's mave, på ryggen, kiggede i ørene og i halsen. Det rumlede i maven, men Elias var nærværende og både brokkede sig og smilede. Så det er en maveinfektion, det tager 2-3 dage før det er væk.

Elias må få børne panodil, og feberen må godt være høj. Bare han drikker og ikke døser hen!

... og så må vi desværre aflyse Flora 9 år fødselsdag i dag.. for maveinfektionen smitter og vi har alle haft en hård nat. nu må vi slappe af resten af weekenden og håbe hele familien ikke bliver smittet




DSCF1271

Elias kaster op og har 38,7 i feber - en maveinfektionSocialTwist Tell-a-Friend

Thursday, February 25, 2010

Survivor 19 - Russell the sole survivor!

Så fik fik set sæson 19 af vores favorit tv show færdig.. Survivor Samoa..

Vi synes at hver sæson er rekord sæson, bedre og bedre, og man skulle tro det på et tidspunkt bliver kedeligt.. ja så blev det alligevel fantastik underholdende endnu engang!

Nu spiller de virkelig spillet
Jeg kan huske vi synes gameplayet i sæson 16 var utroligt.. der blev scramblet, tænk mange skridt frem, mange muligheder blev vendt og der blev spillet med garderinger og med højde for ditten og datten.. ja så fik det faktisk endnu et nøk op af i denne sæson 19...

Alle spillerne virker som om de har studeret survivor på en højere læreanstalt.. de kender virkelig mulighederne i spillet.. de spiller hinanden, scrambler og er strategiske!!!

Oliekongen Russell er i en klasse for sig selv
Denne sæson udmærker sig ved at man næsten kun husker een person.... 1 person har udgjort hele sæsonen.. på mange måder!! Jeg mindes det ikke lignende.

Russell.. jeg kalder ham lige oliekongen fordi han ejer et oliefirma.. en person som lægger ud med at sige han er med for at vise verden hvordan man vinder Survivor! hvorefter han lægger alliancer som alle andre har gjort før.. men han begynder så at ødelægge det for sit hold, hælde deres vand ud, brænde deres sokker og alt muligt underligt..

Først tænker man, han er sguda åndsvag.. han ryger ud.. men det hele lykkedes ligesom for ham.. og det begynder at gå op for en at her har vi en meget intelligent mand! man bliver alligevel lidt facineret og synes han er skarp og gør det godt!

Fx. finder Russell idols uden at have clues, blot ud fra sund intuition og fornuft: "hvor ville de gemme idol, så det kan beskrives"... det kom bag på selv Jeff og producerne!

Finale mellem Russell, Natalie og Mick
Da Russell besejrede Brett i sidste dyst, og Brett røg ud, der troede vi virkelig at Russell havde vundet det hele!

Til juryen var Russell meget ærlig.. det syntes jeg faktisk godt om:
Hans opening statement.... the most honest.. boiled down to: I came to win, and i used people and made huge strategic moves... Lie, cheat and steal, .

Direkte adspurgt af jury, fik Russell pyntet lidt fx. at han privat lever efter "Honor integrity loyality in real life..." .. men der var mange som var efter hans måde at spille på.. "using people as pawns...".. det var folk ikke vilde med!

Mick og Natalie havde ikke en chance
I finalen sad man med en fornemmelse af at Russell var for dygtig, han havde svar på alt, tvistede og manipulerede alt i sin retning....jeg levnede ikke de andre en chance! ... liiiiige indtil den sidste fra juryen.. Eric.. Eric had a last fantatic speech from jury stand.. boiled down to: I (Eric) vote for Natalie.. Russell behaving wrong... Mike did nothing..."myabe in an environment of arrogance and lie cheat and steal.. she is the most deserving!"

Det var som om Erik solgte Natalie i en fantastisk tale, og han fik talt Russell helt ud af billedet.. jeg gad godt vide hvordan stemmerne var faldet uden Erics tale som den sidste!!

Den lille pige som gemte sig ... vandt!!
Og så kom afgørelsen.. 7-2 ... Natalie vandt! Den lille pige som havde gemt sig bag Russell og de andre?? det troede jeg aldrig juryen ville give sejren. Før har jury ladet piger vinde, fx Parvarti men hun var jo stærk.. her var det nok Russell som de bare ikke kunne snuppe.. præcis som Eric sagde det!

$10,000 for titlen
I reunion var Russell knust.. blanke øjne.. han fattede ikke han havde tabt.. man kan se han er vandt til at få tingene som han vil have.. han troede han havde den regnet ud! Men han skulle ikke have taget Natalie med til finalen...

Russell selv, og os og rigtig mange andre, mente også at "Russell played a better game?"... men "is he the sole survivor?" ... hehhe... han ville i hvert fald give Natalie $10,000 for titlen hahha... men sådan virker det jo ikke ... nu må han prøve igen i sæson 20!

Forresten havde Jaison en guld kommentar.. " every office has a Russell....that says i didnt come to work, i came to play".... og alle hader sådan en.. men på Tv elsker vi ham ... underholdningen leve!!!

ja ja.. Russell var korrekt omkring "I take the game very very serious "... ..men han tog fejl omkring " ..dumbass girl alliance.. " det var en af dem som besejrede ham .. . doh

Russell vandt trods alt sprint award, the player of the season voted by viewers... 1. russell, 2. shambo, 3. brett.... et plaster på såret nu hvor han ikke blev sole survivor s19!

Sæson 20 .. kan det blive ved at blive bedre
og så er sæson 20 allerede begyndt... heroes vs. villains fra tidligere sæsoner.. :-))) det lader til at blive gensyn med the dragon slayer sæson 18, den navie og dummeste survivor ever Eric som forærede immunity til heksekedel pigerne fra sæson 16 (hvor Parvati vandt), Russell oliekongen fra s19... tjaa... det bliver godt :-)


Survivor 19 - Russell the sole survivor!SocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, February 21, 2010

Hjemmelavet frøsnappere og the-birkes

Efter vi opdagede hvor nemt det er at lave hjemmelavede fastalavnsboller og frisk pasta, så fik vi lyst til at lave wienerbrød.. altså den slags hvor man folder dej og smør en masse gange og så tilføjer noget sødt stads..uuuhhmmm...

Mindst usundt wienerbrød?
.. det må være frøsnappere og tebirkes..de er søde, sprøde og, bilder jeg mig ind, ikke så usunde som snegle, chokoladeboller eller den slags. Man kan jo selv komme lidt groft mel i dejen .. eller i stedet for blå eller sorte birkes, kan man bruge sesamfrø.

Anyway.. jeg fandt en opskrift i min kones seneste baby/børne indkøb,.. en bog "Rollinger og Roulader".. En bog som allerede har givet et par dejlige middagsretter, og konen roser i øvrigt bogen løbende.. så det var altså der jeg lige kiggede :-)

Opskrift på the-birkes og frøsnappere
I bund og grund gælder det om at få lavet en bolle dej, lade den hæve og så rulle koldt smør ind i dejen. Rulningen er vigtig, det kan gøres med kagerulle, men jeg legede selvfølgelig med pastaplade rulleren.

Der er mange forskellige bolle dej opskrifter, du kan bruge den du holder mest af, fx. erstat mælken med vand og bruge mere eller mindre smør.. her er den dej opskrift jeg brugte i dag:
  • 50 gram gær (kun 25 gram hvis du lader dejen hæve natten over i køleskab/viktualiekælder ... huske plastfolie over skålen)
  • 2 dl lunken vand (jeg blander 140 ml koldt vand med 60 ml kogende, så passer det!) eller mælk.
  • 2 æg
  • 75 gram smør (som smuldres i melen sammen med saltet, og så røres og æltes det hele)
  • 1 tsk salt
  • 500+ gram mel
Dertil skal bruges noget sødt.. en ramonce... ikke det samme som til kanel snegle eller brunsviger, men en kold ramonce af 1 del sukker : 2 dele smør og eventuelt : 1 del revet marcipan :-) ælt det sammen og smør det over dejen, se nedenfor.


P2210027


Rulning og foldning af dejen
Det er egentlig simpelt, men man burde nok lave en video af det:
  • Rul dejen tynd, aflang
  • Skær 100+ gram smør i tynde skiver, læg dem på 2/3 af dejen
  • Fold den 1/3 uden smør ind over smørdelen
  • Fold den sidste 1/3 ind over.
Nu ruller du igen og gentager .. gerne mange gange og gerne med valser, fx. fra pasta maskinen. (Det bliver bedre hvis man ikke ruller så mange gange, se opdateret fremgangsmåde version 2). Der skal ikke smør på hver gang, det bliver for meget.

Hvis du ruller med pasta valser, så skal du rulle dejen meget tyndt inden du putter smør på og folder første gang. Og brug kagerulle lidt inden du putter det i valsen, ellers klumper det i din pastavalse :-) ... derefter kan du bare rulle igen og igen.. det giver the-birkes den velkendte lagvise inddeling! (Det bliver bedre hvis man ikke ruller så mange gange, se opdateret fremgangsmåde version 2)

Foldning og smøring med ramonce til the-birkes eller frøsnappere
Den sidste foldning skal foregå med ramoncen, for at der er noget dejligt sødt inde i frøsnapperen eller the-birkesne:
  1. Rul dejen aflang
  2. Smør ramonce på 2/3 af dejen... eller det hele hvis du skal have dejlig meget
  3. Fold de 2 ramonce dele sammen
  4. Fold den sidste 1/3 ind over
  5. Vend dejen rundt, nu er der 2 lag ramonce mod hinanden øverst og det vil give en dejlig hævning med sødt belæg indeni .. som man kender det :-)

P2210031
Nu skærer man dejen i the-birkes stykker.. gerne små, så er der nok til alle og man kan alligevel ikke spise så mange wienerbrød :-)

Vil du have frøsnappere, så twistes the-birkes en hel omgang, som en spiral, og trykkes lidt.. så nemt ik!

Pensl nu med sammenpisket æg.. eller mælk hvis du ikke har andet, og drys med birkes.. eller sesamfrø. og så 10-15 minutter ved varm ovn 200 grader... kig efter når de er gyldne!

Dejlig og hyggelig morgen med familien .. og det smager skønt!


P2210045

P2210037

Hjemmelavet frøsnappere og the-birkesSocialTwist Tell-a-Friend

Friday, February 19, 2010

Ikke mere vinter træningspause 2010

Rekord meget sne vinteren 2010

Jeg havde ikke regnet med vinteren 2010 skulle blive så lang! Efter mit uheld på Herstedhøje i starten af 2009 hvor jeg vrikkede om og skadede mit knæ, har jeg svoret ikke at løbe i snevejr.. så med vinteren 2010 er det desværre blevet til pause fra løb helt fra Julestjerneløbet i starten af december 2009 .. og der er stadig ikke udsigt til løbetræning lige foreløbig :-(

For at gøre vinterpausen 2010 komplet så trænede jeg stort set ikke i ugerne op til skiferien.. og er ikke kommet igang siden.. der er nu gået næsten 3 uger, så jeg begyndte at kunne mærke jeg savnede mit trænings fix!

1 uge efter skiferien var jeg ikke klar
Jeg prøvede at komme i gang med en spinning time allerede en uge efter skiferien, men det gik galt: jeg havde ingen energi og måtte simpelthen stoppe allerede efter 15-20 minutter!!! det har jeg aldrig prøvet før..tror det var kombination af træthed og forkert mad den dag!

Så er jeg igang igen!
Så prøvede jeg igen idag... nu skulle det være slut med vinterpausen 2010.. ind med god frokost, rugbrød og salat, et par bananer og pærer lige inden træning.. og så en Gel shot hehe

Heldigvis lader det til jeg nu er igang igen, her pulskurven fra i dag, oven over den kurve fra 14 dage før hvor jeg altså gik helt ned:
pulskurve-slut.med.vinterpause.2010


Planlægning frem til halv marathon i Maj og Marts
Nu er jeg spændt på om jeg kan nå mit mål om at løbe et halvmarathon til maj.. for første gang siden 1985 eller såen... Det gik jo så godt i efteråret, både Friløbet, Eremitage og Julestjerneløbet..

Planen var oprindeligt at jeg skulle løbe Griseløbet ½ marathon sidst i marts som test .. nu må vi se hvad den her snevinter 2010 bringer af muligheder for løbetræning eller jeg må vente til maj!

Ikke mere vinter træningspause 2010SocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, February 14, 2010

Nemme fastelavns boller - skal ikke hæve

Nogle fastelavnsbolle opskrifter er en variant af fødselsdagsboller, men vi havde lyst til noget andet... noget med flødeskum eller creme og som minder om chokoladebolle wienerbrød.


Så frem med opskriften på vandbakkelser, og dertil en kvart fløde 38 til flødeskummen:
  • 150 gr smør
  • 2 tsk sukker
  • 3 dL vand
  • 150 gr hvedemel - jeg brugte småkage mel som har lavt protein indhold
  • 4 mellemstørrelse æg
  1. Smør, sukker og vand skal koges op.
  2. Så piskes melen i med et almindeligt piskeris. Det skal blive en cremet dej som så skal køle lidt af.
  3. Så røres æggene i, et af gangen, med en elpisker.
  4. Så skal der laves boller af dejen, fx. med en tragt eller bare et par skeer som når man laver frikadeller. Over på bagepapir på en bradepande. Her lagde jeg mærke til det er vigtigt at der er afstand mellem bollerne da de ellers ikke får en skorpe som kan holde dem oppe, og så falder de sammen når de kommer ud af ovnen! UPDATE fra vores venners mor Birgit: efter bagning skal man lade vandbakkelserne stå i ovnen 30 minutter, sluk ovnen og lad være med at åbne den!
  5. Ingen hævning.. bare ind i forvarmet ovn på 220 grader i 25 minutter. De skal have god varme i god tid.. til de har en let skorpe..det smager dejligt og ellers falder de sammen!
  6. Ud af ovenen, køle lidt, og så ellers i med flødeskum+syltetøj ... eller kagecreme!
Merle hjælper som altid i køkkenent:
DSCF1137


Smagte let og skønt - og vi hyggede
Og som så mange gange tidligere viste det sig at være nemt at lave noget hjemmelavet.. de smagte faktisk som de skulle! med flødeskum og jordbær syltetøj :-)

Og som altid, det vigtigste ved alt dette hjemmebag.. vi hyggede os!

Vandbakkelser-DSCF1147

DSCF1138


DSCF1142

Det rigtig gode ved disse boller er at de er så nemme at lave!! Der skal ikke opvarmes mælk eller bruges gær.. Det tager tid og jeg synes altid svært at ramme sådan at gæren virker.. ikke for varm mælk og ikke for kold! Alternativt kan man opløse gæren i kold mælk og hælde kold mælk+gær over i let kold smeltet smør... nå det var et sidespring..

...godnat .. slut på en dejlig hyggedag, i morgen skal Merle klædes ud til fastelavn i vuggestuen :-)

Nemme fastelavns boller - skal ikke hæveSocialTwist Tell-a-Friend

Sunday, February 07, 2010

Italiensk pølseret med hjemmelavet pasta penne

Siden vores Italien tur i sommers, til Toscana området, så har vi nydt een bestemt italiensk pastaret mere end andre: italiensk calciche pølseret! Den er nem og hurtig at lave, og hvis man synes det er svært at skaffe ægte calziche pølse, så brug chorizo pølse eller hakket svinekød.

  • Calciche pølse (eller nemmere på dansk: bacon stykker, hakket svinekød, chorizo pølse)
  • Hvidløg - massere!
  • Løg
  • Cherry tomater (suppler evt. med hakkede tomater, men det bliver lidt for vådt)
  • Salt, peber, måske lidt chili stykker
  • Fløde - kun i den danske variant
  • Champignoner - kun i den danske variant
Hjemmelavet pasta
Nu har jeg så endelig får købt en pasta maskine så jeg kan lave frisk pasta, ligeså nemt som at lave frisk brød og hjemmelavet pizza! Jeg har jo massere af durum og type 00 mel i huset, og så skal der bare lidt salt, olienolie og æg i:
  • 500 gr typo 00 mel (eller durum eller måske endda helt almindelig hvedemel).. hvis der skal chili eller friske urter i, så tilsæt det i små stykker til melet.
  • 3 æg + vand så der ialt er vædske til omkring 2,2 dL (hvis der skal spinat i pastaen, så tilsæt det her)
  • Salt
  • Olivenolie
Som en bonus til den bedre smag af frisk pasta, så kan det pludselig være helt økologisk, til en overkommelig pris :-)

Det hele kan røres sammen i maskine, og så tilsidst æltes i hånden, så dejen er elastisk og ikke våd. Det skal naturligvis ikke hæve, men kan bruges med det samme, eller gemmes 4-5 timer (da der er æg i).

Så er det bare gennem pasta valserne, et par gange tyndere og tyndere, og tilsidst skæres til fettucine. Eller put det i små kugler i spaghetti maskinen, så kan der skæres af til penne:

P2070011
P2070010

Opvask og rengøring
Det som tager længst tid ved at lave hjemmelavet pasta er vask af spaghetti skiverne, altså de skriver som former pastaen til penne. Pastaresterne kan ikke rigtig vaskes ud, istedet er det nemmere at lade det tørre til dagen efter og så prikke de tørre stykker ud!


P2070013

Det er både sjovt og nemt at lave båndpasta, først laves de til tyndere og tyndere plader. Nedenfor var den sat til 5 eller 6 ud af 8 som er tyndest. Og så skræres de til tagliatelle:

P2100002

P2100004

P2100006

P2100008

Italiensk pølseret med hjemmelavet pasta penneSocialTwist Tell-a-Friend

Saturday, February 06, 2010

Skiferie til Norge med små børn

Den skiferie som min mor og Leif ville invitere hele familien på, men desværre blev Mor for syg. Nu blev det så til noget med Leif, Sara, Mads, Rikke, Mikkel, Ct og Anna-sofie.. og K, Merle og Elias selføli... vi havde en dejlig stor hytte med plads til 16 mennesker, der var 4 rum, sauna og stort køkken alrum og sofastue. Helt genialt, den lå bare lidt langt væk fra bamsebakkerne, så børnene skulle køres i bil hver dag, op og ned.

Vores børn var desværre for små til ski, og Elias var egentlig for lille til sådan en ferie, Merle 2½ og Elias 2 måneder. CT på lidt over 5 var dog perfekt, og desværre var Anna-Sofie på næsten 3 syg.. Der var 2 børn i trodsalder, 1 spædbarn og en ballademager.. det blev lige præcis så meget larm og skrig som vi regnede med, men det var en dejlig ferie :-)

Spædbørn og barnevogne på bamsebakken
Vi havde ikke taget en barnevogn eller klapvogn med til Norge, og det var en fejl. Vi havde en lift og en babybjørn til bære Elias i, og havde planlagt at leje en pulk eller andet. Men ingen kunne hjælpe med at skaffe noget at transportere børn i, og den håndfuld andre forældre som havde helt små børn med, havde selv en barnevogn.

Det var altså med håndkraft, bære Elias overalt. Og det er altså for hårdt.. oven i det så kommer bleskift, trodsalder fra Merle osv osv... så en anden gang skal alle vores børn være over 3, og helst over 4 år, før vi skal på skiferie.

Merle forstod ikke hvad hun skulle gøre med fødder og ben
Merle fik stået lidt på ski, men kunne ikke rigtig forstå at hun skulle plove.. altså hælene udaf, lave en isvaffel eller pizzastykke med skiene... Hun havde god balance, gik ned i knæene, men var nok heller ikke stærk nok til at presse skiene sammen

2 ½ år er for tidligt for Merle, det er måske fint for andre, men generelt vil jeg sige 4 år er passende.. måske senere og tidligere for nogle

Merle elskede heldigvis at kælke.. noget mere populært end at stå på ski :-) der var fri afbenyttelse af kælke i Hemsedal Gaupeland, og der var en fin slæbe bånd lift. Der fik vi brugt alle ugens formiddage.. det var skønt :-)

Mine gamle ski slidt op
Jeg kørte på mine gamle ski er fra 1990'erne.. og nu er de simpelthen slidt op.. øvelserne til 180 graders dreje-hop ødelægde bindingerne ... men jeg kunne stadig stå på dem hehe

Jeg har en masse headmount kamera videoer som jeg skal have redigeret.. der er en masse crashes og et par successer :-)

Bagning af morgenbrød og rugbrød
Jeg havde taget en masse frosset rugbrød og morgenbrød med, så vi havde til ferien. Og så bagte jeg ellers lidt frisk morgenbrød, næsten hver dag.. det tog kun lidt længere tid at røre det sammen med med almindelig håndmixer og derefter ælte med håndkraft... det bliver ikke helt så godt som med maskine, men det største problem var faktisk at der ikke var et tilpas køligt (viktualie kælder koldt) sted at lade det langtidshæve. Rugbrøds dej med håndmixer var også muligt :-)

iPodTouch er genialt
og der oplevede vi hver dag børnespil i fuld brug hos alle børnene.. nemlig alle de små sjove spil på iPod og iPhones... børne skal bare glide fingeren eller trykke på skærmen, fx. et prutte spil, et huske /vende spil, et spil med billeder hvor man skal trykke på billedet af den lyd som kommer... osv osv... og så er alle spillene gratis i små udgaver via AppStore.. det er simpelthen lige hvad vi har ledt efter!!! kan anbefales 100%

Billeder
Her er lille udsnit af billeder fra ferien.. desværre ikke med spejlrefleks kamera, men det er blevet nogenlunde:

Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280066

Skiferie.Hemsedal.dag.6.sidste.dag-P1290151

Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280068


Skiferie.Hemsedal.ankomst.dag.0-P1230002

Skiferie.Hemsedal.ankomst.dag.0-P1230026

Skiferie.Hemsedal.dag.2-P1250078


Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280052

Skiferie.Hemsedal.dag.2-P1250083



Skiferie.Hemsedal.dag.2-P1250072

Skiferie.Hemsedal.dag.4-P1270024

Skiferie.Hemsedal.dag.1.første.dag-P1240053

Skiferie.Hemsedal.dag.2-P1250065

Skiferie.Hemsedal.dag.4-P1270032

Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280126

Skiferie.Hemsedal.dag.6.sidste.dag-P1290180

Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280056

Skiferie.Hemsedal.dag.3-P1260007

Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280115

Skiferie.Hemsedal.dag.6.sidste.dag-P1290176

Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280071

Skiferie.Hemsedal.dag.5-P1280070


Skiferie.Hemsedal.dag.6.sidste.dag-P1290177



Videoer her:
www.youtube.com/view_play_list?p=DD7E799517216812

Huske listen har jeg gemt her:
raaberg.blogspot.com/2010/01/ferie-en-alt-for-omfattende-...

Skiferie til Norge med små børnSocialTwist Tell-a-Friend